Halk arasında bilinen adıyla istiridye mantarının diğer adı ise kavak mantarıdır. Adını deniz mahsulü olan istiridyeye benzerliğinden alan bu mantar çoğunlukla kavak ağacının gövdesinde ya da etrafında yetişir. Uzun gövdesi, geniş şapkası ile diğer mantar türlerinden ayrılması için en belirgin olan özellikleridir.
İstiridye Mantarı Tarifi
- 500 gram istiridye mantarı
- 1 yemek k zeytinyağı
- 1 yemek k Ayçiçek yağı
- 1 ç kaşığı tuz, karabiber, pul biber isteğe göre farklı baharat kullanılabilir
Yapılışı;
- Temizlediğiniz mantarları jülyen şeklinde doğranır
- Tencereye koyduğunuz mantarların tuzunu ekleyebilirsiniz suyunu daha çabuk bırakmasını sağlayacaktır.
- Suyunu bıraktıktan sonra diğer malzemeleri ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam edin pişen mantarlarınızı servis tabağına alabilirsiniz.
Afiyet olsun
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
Doğada kendiliğinden yetiştiğinden zahmetsiz ürün olarak bilinse de yine de emek, sabır gerektirmektedir. yumuşak yapıya sahip ağaçların gövdelerinde delici alet yardımı ile tohumların girebileceği büyüklüklerde delikler açılmalıdır ardından tohumun ekimi gerçekleştirilmelidir Hasat zamanı bu kadar çabuk gerçekleşmez yaklaşık 5 aya kadar bekledikten sonra olgunlaşan mantarlarınızı toplayabilirsiniz.
İstiridye Mantarı Kalori
Yağ oranı düşük olan istiridye mantarının bulundurduğu kaloride az miktardadır. Doğranmış istiridye mantarı 37 kalori 2 gram lif ve 6 gram karbonhidrat bulunduruyor.
İstiridye Mantarı Nasıl Temizlenir
Temizlemeye ilk olarak mantarın sap kısmını ikiye bölerek başlayın ardından nemli yada ıslak bez yardımıyla geniş üst yüzeyi silinerek temizlenebilir. Dolapta muhafaza etmek isterseniz sildikten 5 dakika sonra koyabilirsiniz
İstiridye mantarı kompostu kaç kilo mantar verir
4,5- 5 kg arasında mantar çıkma ihtimali vardır.
İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir
Kullanılacak olan mantarlar temizlenmeli biberle domatesler kuşbaşı veya daha küçük şekillerde doğranmalı. Tavada hafif kavurarak krema ekleyin ardından fırın için ayarladığınız güveçleri doldurun. Isıttığınız 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
İstiridye Mantarını Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli;
Mantarı yıkamaktan kaçının ıslak bez kullanmanız vitaminini koruması açısından daha doğru olacaktır. Pişen mantarlar ateşin üzerindeyken sürekli çevrilmemeli çevrilmesi kuru olmasına sebep olacaktır. Kullanılacak tencere, tava bu konuda önemli olan diğer adımdır alüminyum tencereler zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır çünkü mantarın tadında, renginde değişikliğe sebebiyet verecektir.
İstiridye Mantarının Kararmasını Önleyecek Durumlar;
Uzun süre suda bekletmek yanlış tercih olacaktır. Süngerimsi yapıya sahip olduğundan tüm kiri emme ihtimali bulunuyor bundan dolayı ıslak-nemli bir bez kullanılarak temizlenebilir. Limonlu su kullanılarak temizleme işleminde kullanılabilir.
resim
İstiridye Mantarı Zehirli Olabilir Mi?
İstiridye mantarının tüketiminde hiçbir problem yoktur. İstiridye mantarı semt pazarlarında aynı zamanda mantar pazarlarında da bulunarak rahatlıkla tüketilebilir.
İstiridye Mantarı Neye İyi Gelir
- Kanser hücrelerinin büyümesine engel olarak yayılmasını önler.
- Beyini güçlendirmeyi sağlar
- Kolesterolü düzenlerken zararlı bakterilere karşı antioksidan üretmeyi sağlar
- Kansızlığın önüne geçtiği gibi hazımsızlığı engeller.
İstiridye Mantarı Çiğ Yenir Mi?
Üzerinde kir kalmayacak şekilde iyice temizlenmelidir. İçerisinde yüksek oranda yağ bulundurmadan çiğ tüketilebilir. Portenin içeriği yüksek olduğundan yurt dışında çoğunlukla işlemden geçirilmeden tüketilmektedir.
İstiridye Mantarı Dolapta Nasıl Saklanır?
İstiridye mantarı en kolay bozulabilecek yapıya sahip olduğundan en iyi şekilde muhafaza edilmelidir. Bunun için en doğru, sağlıklı olan yer buzdolabı veya derin donduruculardır eğer buzdolabını kullanacak olursanız 2 ila 5 derecede muhafaza etmeniz sağlıklı bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra 4 haftadan daha uzun süreli çiğ olarak saklanmamalı bu süreyi doldurmadan önce tüketilmelidir eğer işlemden geçmişse haşlanmış ise 2 aya kadar tutulabilir.
İstiridye Mantarı Yanına Ne Gider?
- Bulgur pilavı
- Garnitürlü pirinç p
- Enginar ve salata.
- Domatesli pilav
- Bol Kremalı makarna
İstiridye Mantarı Kavurma Nasıl Yapılır?
Kullanılacak malzemeler;
- 500 g istiridye mantarı
- 1 orta boy kuru soğan
- 1çay k tuz, karabiber, kimyon
- 4 tatlı kaşığı zeytinyağı
Kavurmanın Yapılışı;
Jülyen şeklinde doğrayın. Geniş bir tava kullanabilirsiniz. İstiridye Mantarlarını ekleyin suyunu bırakmasını bekleyin bıraktıktan sonra soğanları ve kestiğiniz biberleri yumuşayana kadar karıştırın. Kavrulduğundan emin olduktan sonra baharatları koyarak ocağın altını kapatın afiyet olsun.
İstiridye Mantarı Faydaları Nelerdir?
- İçerisinde bulundurduğu yüksek oksidan kanserden korunmaya destek olur.
- Sindirim sitemi için önem arz eder. İçerisinde yüksek oranda lif barındırır.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Kansızlığı da önleme etkisine sahip.
- Kanda bulunan kolesterolü dengelemeye yarayan istiridye mantarının tansiyon üzerinde de büyük etkisi olduğu bilinmekte bu kadar çok hastalığa iyi geldiğinden mantargil ailesi için önemli konuma sahiptir.
Orman Kebabı Tarifi merak ediyorsanız tıklayın
TUBA ÖZMEN KOCAMAN kanalının İSTİRİDYE MANTAR SOTE Nasıl Yapılır?/ŞEFFAF MUTFAK videosunu izlemek için tıklayın