Osmanlıdan günümüze kadar uzanan, ana maddeleri un, su, tereyağı, şeker olan bayramlarda, kandillerde, cenazelerde yapılan bir Türk tatlısıdır.
Un Helvası Nasıl Yapılır?
Kolay bir şekilde un helvası yapmak için önce suyla şekeri bir tencerede karıştırın, kısık ateşte kaynatın. Daha sonra tereyağını tavaya alıp, eritin. Ardından da unu ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavuralım. Unun rengi değişene kadar karıştırın, hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.
Sütlü Un Helvası Tarifi
Türk toplumunun da daha çok cenazelerde, doğumlarda, kandillerde hemen hemen her özel günde yapılan tatlıdır. Helvanın Türk mutfağındaki yerini buradan anlayabiliriz. Çayın yanına çok yakışan sütlü helva tarifi aşağıda yer almaktadır.
Sütlü un helvası tarifi için malzemeler;
- 125 gr tereyağı ya da margarin
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 3\4 su bardağı şeker
Sütlü un helvası tarifi nasıl yapılır?
- Soğuk sütü bir kâsenin içine alıp şeker ile eritiyoruz.
- Tavada margarini eritip unu ilave ediyoruz. Kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırıyoruz. Koyu kahverengiye dönünce sulandığını göreceksiniz.
- Daha sonra sütlü şerbeti ekleyip kaşığa yapışmayacak kıvama gelinceye kadar karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.
- Helvanıza istediğiniz şekli verip, soğuması için dolapta bekletebilirsiniz. Afiyet olsun.
Şerbetsiz un helvası tarifi nasıl yapılır?
Malzemeler;
- 1.5 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı şeker
Üzeri için;
- Ceviz
- resim
Hazırlanışı;
- Tereyağını eritip zeytinyağı ile karıştıralım.
- Unu dikkat ederek ekleyelim. Rengi dönene kadar kavuralım.
- En son şekeri ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Ocağın altına alıp, tabağa alın. Üzerine cevizleri ekleyelim.
Sade Un Helvası Nasıl Yapılır?
Malzemeler;
- 150 gr tereyağı veya margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı tepeleme un
- 2 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı;
- Sütle şekeri bir kapta karıştırıp, kenara alalım.
- Sıvı yağ ile tereyağımızı tavaya alıp hafif köpürene kadar bekleyelim. Daha sonra unu ilave edip orta ateşte kavuralım.
- Kavurma işlemi bitince yavaş yavaş sütümüzü ilave edip ocağımızı harlı ateş olacak şekilde açıp, hızlı hızlı karıştıralım.
- Kıvam aldıktan sonra ocağı kapatıp, dinlenmeye bırakalım.
- 5 dakika sonra şekil verelim. Afiyet olsun.
Un Helvası Kıvamı Nasıl Olmalı?
Un helvasında unun topaklanmasını istemiyorsanız unu eleyin. Eledikten sonra kısık ateşte unla yağı dikkatlice kavurun. Helvanın lezzetli bir hal alması için yağıyla beraber güzelce bütünleşmesi, hafif sarımsı bir kıvam alması gerekmektedir.
Un Helvası Şerbeti Sıcak mı Soğuk mu?
Sıcak şerbeti oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletelim. Şerbet için ideal bir sıcaklıktır. Şerbeti sıcak olursa un şerbeti çekmeyebilir böylece istediğiniz kıvama erişemezsiniz.
Un Helvasında Su mu Yoksa Süt mü Kullanılmalı?
Pratik, lezzetli bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak farklı versiyonlarda yapılabilir. Damak zevkinize göre tercih edebilirsiniz.
Un Helvası Kaç Dakika Kavrulur
Un helvasının en önemli yeri olan un ekleme ve kavurma işlemidir. Kavurma işlemi orta ateşte 10-15 dakika kadar sürmektedir. Rengi dönünceye kadar kavrulmalıdır. Kıvama gelinceye kadar karıştırmayı unutmayın.
Un Helvası Şerbeti Kaynar Mı?
Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şerbet koyu bir kıvam almaya başladığı zaman, kısık ateşte kaynamasını bekleyin. Şerbetiniz hazır. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Un Helvasına Yoğurt Konur Mu?
Un helvasına yoğurt koymak çok önemli değildir. İsteye bağlı olarak konulmaktadır. Yağla un kavrulur, un kokusu çıkınca 1 yemek kaşığı yoğurt atılabilir.
Un Helvasına Ne Zaman Şekil Verilir?
Un helvasına şerbeti ekleyip karıştırarak kıvam almasını sağladıktan sonra dilediğiniz şekli verebilirsiniz. İsterseniz şekilli kalıpları kullanarak ya da bir kaşık yardımı ile şekil verebilirsiniz.
Çekme Helva Özelliği Nedir?
Çekme helva Kütahya’nın yöresel yemekleri arasında yer alan, mis kokusu, ağızda dağılan dokusu ile her zevke hitap etmektedir. Anadolu’nun her yerinde aynı şekilde hazırlanmaktadır. Kütahya’nın yanı sıra Kastamonu’da da önemli bir yere sahiptir.
Un Kavururken Topaklanmaması İçin Ne Yapmalı?
Un helvasında sık sık rastlanabilen topaklanma sorunu ile karşılaşmamak için unu eleyin. Yağ ile güzelce kısık orta ateşte kavurun. Bu unun topaklanmamasını sağlar.
Ölünün Arkasından Neden Un Helvası Yapılır?
Cenaze evinde helva dağıtıldığı, ölünün ardından helva kavrulduğu bilinmektedir. Kavrulan helva ile ölen kişinin kabir acılarının hafiflediği düşünülür. Dağıtılan bu helva hayra neden olmaktadır.
Un Helvası Şerbetine Limon Konur Mu?
Un helvasının şerbetinin güzel kıvamlı olmasını istiyorsanız şerbete; 1,5 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su, Yarım limon suyu ekleyebilirsiniz.
Gelin Pastası Tarifi, Merak ediyorsanız tıklayın
Betülün Mutfak Aşkı kanalının UN HELVASI TARİFİ/TAM ÖLÇÜLÜ VE TAM KIVAMINDA/BETÜLÜN MUTFAK AŞKI videosunu izlemek için tıklayın