Su, dünya üzerinde bol miktarda bulunan, tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmezi kokusuz, tatsız kimyasal bileşiktir. Renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle çok açık mavi renge sahiptir.
Su Faydaları Nelerdir?
Sağlıklı, dengeli beslenmenin önemli kurallarından biri suyun düzenli tüketimidir. Su içmeden sadece birkaç gün yaşayabiliriz. Bu yüzden her gün bünyemizin aldığınca tüketmek, vücudumuzun sağlığı açısından faydaları çoktur.
Peki, suyun bedenimize faydaları nelerdir işte şimdi bunları öğrenelim.
Su Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde?
- Toksin, atıkların vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
- Vücuda gerekli moleküllerin yapısında yer alır, onları korur.
- Metabolik reaksiyonlarda rol alır, gerekli ortamı sağlamaktadır.
- Fiziksel performansı artırır, kas yapısına faydaları bulunur.
- Vücut ısısını düzenler yani deriden terleme ile vücuttan fazla sıcaklığı uzaklaştırır.
- Kan hacmini korur, vücut pH’ını dengeler
- Kilo kaybına yardımcı olur.
- Cilde nemlendirir, parlaklık verir.
- Sindirimi düzenlemeye faydaları vardır.
- Selülit oluşumunu azaltır.
Su Zararları Nelerdir?
Su tüketiminin faydaları olduğu gibi çok fazlasının da zararları olduğunu anlatan Uzmanlar “Böbreklerin belirli oranda su atma kapasitesi vardır. Fazla tüketildiğinde böbreklerin bunu vücuttan atması zorlaşır.’ Şeklinde uyarı da bulunmaktadır.
Su Zararları Nelerdir Madde Madde?
- Fazlası kanda birikerek elektrolit dengesizliğine, sodyum kaybına, halsizliğe, bulantıya hatta koma haline de sebep olabilir.
- Yeterince içilmediği takdirde insan yaşamı tehlikeye girebilir.
- Eğer idrar renginiz koyulaşmışsa, cildiniz pul pul dökülüyorsa, yemek yemenize rağmen sürekli açlık hissiniz varsa, yorgunlukla artan eklem, kas ağrıları vücudun suya ihtiyacı olduğunu gösterir.
Su İçerisinde Bulunan Vitaminler?
Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat gibi vücudumuza hayati önemi olan mineraller suda doğal olarak bulunmaktadır.
Su Nasıl Oluşur?
Yeryüzünde, yeraltında ve atmosferde suyun mevcudiyetini, hareketlerini tasvir eder. Dünyadaki su daima hareket halindedir, Buz halden sıvı hale, sıvı halden buhar haline, buhar halinden tekrar sıvı haline dönen suyun hareketi süreklilik arz eder.
Günde Ne Kadar Su İçilmeli?
Yetişkin insanın günde en az 8 bardak içmesi gerekmektedir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine, terleme oranına bağlı olarak değişir.
Kaç Litre Su İçmek Zehirler?
Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Suyun Önemi?
Canlıların hayatlarını devam ettirebilmesi için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı, bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın %70′ini kaplayan, bedenimizin de önemli kısmını oluşturmaktadır. Ancak yeryüzündeki kaynaklarının yaklaşık %0,3′ü kullanılabilir, içilebilir özelliktedir.
Su Nedir Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Vücudumuzdaki besin maddelerini hücrelere taşır, hücrelerdeki atıkları alır, vücut enerjisini dengeler, eklemleri, iç organları kayganlaştırır, kanın dolaşımını sağlar, kalp damar fonksiyonlarını korur.
Su Vücuda Enerji Verir Mi?
Enerji verdiği, vücut sıcaklığını dengelediği ileri sürülmüştür.
Su Hangi Organa İyi Gelir?
Kan dolaşımını kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar. Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin altında yetersiz tüketimi yatar, dolayısıyla tüketimi bağırsak sağlığını da düzenler. Vücutta oluşan ısıyı dengeler, kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcıdır.
Daha fazlasını öğrenmek için tıklayınız…