KÖRİ
Köri, başlıca Hindistan ve Pakistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımına verilen isimdir. Çoğunlukla beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. Bu baharat 1960’lı yılların sonunda, 1970’li yılların başında dünya geneline yayılmıştır.
Köri Baharatı İçerisinde Hangi Baharatlar Var?
İçerisindeki en önemli baharatlar zerdeçal, sumak olarak birçok baharata yer vermektedir.
Köri Faydaları Nelerdir?
Köri tozundaki baharatların uyumu faydaları yüksek, güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharatların karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye, bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Diyetinize ekleyeceğiniz tozu, sindirimi teşvik eder. Bağırsaklarımızdaki iyi bakteri sayısını artırma konusunda faydaları nedeniyle uzmanlrca tavsiye edilir. Sağlık açısından faydaları nelerdir görelim.
Köri Faydaları Nelerdir Madde Madde?
- Eklem ağrılarını hafifletmede, iltihap tedavisinde etkilidir.
- Köride sıkça kullanılan kakule, fesleğen çok etkili vazodilatörlerdir kalp damar sağlığına faydaları yüksektir.
- Körideki lifin de kolesterol yönetimine yardımcı olduğu bulunmuştur.
- Kalsiyum, fosfor, magnezyum kemik kası sağlığının korunmasında faydalıdır. Dokulardaki yapıların bozulma sürecini yavaşlatmanın önemli anahtarıdır.
- Kanser oluşma riskini azaltır, tümör hücrelerinin yayılmasını engeller
Köri Zararları Nelerdir?
Zararları kullanımına bağlı şekilde ortaya çıkar. Çeşitli baharın birleşiminden oluştuğundan dolayı insan sağlığına zarar verebilir. Alerjisi olanlar için baharatın uzman kontrolünde, dozunda tüketmek önemlidir.
Köri Zararları Nelerdir Maddeler Halinde?
- Tahriş, kaşıntılara sebep olabilir.
- Mide rahatsızlığı olan kişilerin baharat kullanmaması veya dozunda kullanması gerekir. Gaz oluşumuna, mide yanmasına neden olabilir.
- Tıbbi tedavi gören, ilaç kullanan, kronik hastalığı bulunan kişilerde tüketimi konusunda dikkat etmelidir. İçerisindeki değişik baharatlar ilaçlarla etkileşime girerek insan sağlığını etkileyebilir.
Köride Bulunan Vitaminler?
A, B vitaminleri (folik asit), kolin, B3 (niyasin), B6, K vitamini, E (alfa tokoferol), C vitaminin yanı sıra bol miktarda magnezyum, fosfor, çinko, manganez, bakır, selenyum içermektedir.
Köri Baharatı İçindeki Baharatlar Nelerdir?
İçinde kimyon biber zerdeçal kişniş karanfil kakule zencefil Hint cevizi demirhindi, acı kırmızıbiber bulunmaktadır.
Köri Baharatı Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Yemeklere kattığı hoş koku, tatla gittikçe yaygınlaşan köri; çorba, makarna benzeri yemeklere katılır. Körili patates, körili pilav gibi tariflerleler masalara gelir. Et yemeklerinde ise etin terbiyesinde tercih edebileceğiniz en ideal şeylerden olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Köri Baharatı Nasıl Yapılır?
Tencereye bir miktar tereyağını koyup kızdırıyoruz. Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değişene kadar kavurun. Ardından köriyi de ilave edip biraz daha kavurun. Süt, karabiber, tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Köri Baharatı Nasıl Tüketilir?
Çoğunlukla sos yaparak yemeklerimizde kullanmaktayız. Genellikle etli yemeklerde, makarna yemeklerinde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli tat vermektedir.
Köri Baharatı Ve Zerdeçal Aynı Mı?
Zerdeçal, Hindistan, Güneydoğu Asya’da her yemekte kullanılan birçok baharatın karıştırılması ile oluşan “körinin ana maddelerden biridir. Karışımının içinde başta ana maddesi zerdeçal olarak, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, kakule, biber gibi baharatlar bulunmaktadır.
I learned a few good things here. I translated the page to English and read it.
I don’t understand some parts. Some pictures are missing. I will visit again.
I wonder how much effort you put into making this kind of excellent informative website.