İnternet Alışverişleri, pandemi sürecinde yaygınlaşmaya başladı ve günler geçtikçe daha yaygın hâle geldi. İnsanlar ulaşmak istediklerine kolayca ulaşabiliyor ama bazen hiç bilinmeyen bir siteden almak istedikleri ürünleri alırken tedirginde olabiliyorlar. “Acaba satıcı güvenilir mi? , Kart bilgilerimi vermem doğru mu?” gibi endişeleri oluşuyor. Bu endişeleriniziz engellemek için güvenli alış veriş nasıl olur diye araştırdık.
İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?
Satıcı Güvenliğine Dikkat Edin: Sanal Pos Kullanmalı
Daha önce hiç bilmediğimiz siteden karşınıza çıkan ürünü beğendiyseniz, ürünü daha önce yaptığınız alışverişlerde güvenli satıcıların satıp satmadığını kontrol edin. Eğer ürün bildiğiniz sitelerde yoksa, adını ilk defa duyduğunuz sitede daha ucuzsa, sitenin sanal POS yani online ödeme özelliği olup olmadığını araştırın.
Çünkü firmaların sanal POS alabilmek için bazı incelemelerden geçmeleri gerekiyor. Ayrıca sanal POS’la yapılan işlemlerden bankalar ödemeyi bir süre beklettiği için iade sorunu daha az oluyor. Ancak siz yine de eğer özel kampanya değilse, piyasa fiyatının çok altında olan ürünlerden şüphelinin. Çünkü ucuz mal daima pahalıya gelir.
Güvenli Alışveriş İçin Ssl Sertifikasına Dikkat
Alışveriş yaptığınız internet sitesinin adresinin muhakkak “https://” ile başlamasına, sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat edilmeli. Bu sistem sayesinde, kartların başkaları tarafından kopyalanmasını engelleniyor.
Sistemi kullanmayan siteden alışveriş yaptığınızda belki o an problem yaşamayabilirsiniz ama asla kartlarınızın kopyalanmadığından emin olamazsınız.
3D Secure Sistemi Şart!
3D Secure isimli güvenlik sistemi kredi kartı ödemelerinde kullanılan şifre sistemidir. Bu sistemle kartınızdan para çekilmeden önce telefonunuza bankanızdan onay şifresi gönderilir.
Bu sayede telefonunuza gelen şifre girilmeden, sizin bilginiz dışında yapılabilecek bir alışverişi önlemiş olursunuz.
Güvenli Alışveriş İçin Sanal Kart Kullanın
İnternetten alışveriş yaparken limiti çok yüksek kredi kartları kullanmak yerine sanal kart kullanın. Bankanızın uygulamasına girerek limitini ve süresini kendinizin belirleyebileceği sanal kartları rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Tıpkı kredi kartı gibi bir kredi kartını numaranız olur. Alışveriş yapacağınız zaman gerekli gördüğünüz tutarı aktarabilirsiniz böylece ana kartınızın kopyalanma riskini en aza indirmiş olursunuz.
Ödemeyi Mutlaka Kendi Bilgisayarınızdan Yapın
İnternet alışverişi yaparken tarayıcılar kredi kartı bilgilerini kaydedip saklayabiliyor. Kredi kartı bilgileriniz saklanmasın istiyorsanız arkadaşlarınızın ya da başkalarının bilgisayarlarını kullanmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Ağ güvenliği de aynı riskleri taşıyor. Güvenli olmayan bağlantıyı kullanarak alışveriş yapmak da bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir.
Sosyal Medyadan Araştırma Yapın Ve Şikâyetlere Bakın
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edebileceğiniz bir husus da ürünleri çeşitli sosyal medya hesaplarından araştırmak olmalı. Eğer ürün hakkında yapılan yorumların çoğu olumsuzsa ve şikâyetler fazlaysa alışveriş kararınızı tekrar düşünebilirsiniz.
Sosyal Medyadan Araştırma Yapın Ve Şikâyetlere Bakın
İnternetten alışveriş yapacağınız site ile daha önceden alışveriş deneyiminiz yoksa satıcının adres veya telefon bilgisini araştırmak çok önemli. Eğer iletişim kanallarını kontrol etmezseniz, alışverişinizi sorunsuz yapmış olsanız bile, alışveriş sonrasında çıkan bir sorunda kimseye ulaşmanız mümkün olmayabilir.
Bir Alışveriş Sitesinin Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarım?
Alışveriş sitesine girildiğinde bakılması gereken detaylar. Maddeler halinde;
- Tarayıcının adres çubuğu kontrol edilmesi gerekir.
- Alışveriş sitelerinde ödeme sayfasında mutlaka “https” etiketi ve kilit işareti bulundurduğuna dikkat edilmeli.
- Fiyat bilgisi diğer sitelerle karşılaştırılmalıdır.
- Sitede kullanılan Türkçe’nin düzgün olup olmadığına bakılmalıdır.
- Sitenin yanlarından çıkan fazla sayıda reklam olup olmadığına dikkat edilmeli.
- Firma bilgilerinin açıkça verilip verilmediği kontrol edilmelidir.
- Sık sorulan sorulara verilen cevaplar net ve açık olmalıdır.
- Herhangi bir sorun anında ulaşabilecek birilerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Ödeme anında 3D Secure kullanıldığına dikkat edilmelidir.
- Başka müşterilerin yorumlarını görebilmek imkânı sağlamasına dikkat edilmelidir.
- Alışveriş sitesi sosyal medya sayfaları ne kadar aktif kullanıyor incelenmelidir.
Tarayıcının Adres Çubuğu Kontrol Edilmelidir
Alışveriş sitesinin tarayıcı linki kontrol edilmelidir. Güvenlik sertifikası, kilit işareti ve “https” etiketinin tarayıcı web adresinde görünmesi gereklidir. Kilit işareti alışveriş sitesine gönderilen veya alınan bilgilerin gizli olduğunu belirtir. İşaret olsa bile bir alışveriş sitesine bilgi girerken her zaman dikkatli olunmalıdır.
- Alan adından birden fazla tire (-) veya farklı semboller bulunmamalıdır.
- Gerçek şirketlerin isimlerinin taklit edilip edilmediği kontrol edilmelidir. Örnek: HesapKurdu gibi
- Uzantısına dikkat edilmelidir. Uzantısı.com veya. net olsa bile diğer işaretlere de bakılmalıdır.
En Güvenilir Alışveriş Siteleri
- Trendyol
- Yemek Sepeti
- Getir
- Hepsiburada
- Sahibinden
- n11
- GittiGidiyor
- MediaMarkt
- AliExpress
- Morhipo
Margarinden neden uzak durmalıyız? Merak ediyorsanız tıklayın.
Mert Kuşkapan kanalının, İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır? Videosunu izlemek için tıklayın.