ÇEKİRDEK
Çekirdek, ayçiçeği bitkisinden üretilir. Farklı tarz kullanımları vardır. Yüksek oranda yağ içerdiğinden, sıvı yağ üretiminde yaygın kullanılmaktadır. Atıştırmalık olarak hafif kavrulmuş şekilde, tuzlu, tuzsuz, biberli ve bilumum soslarla tüketicinin beğenisine sunulabilmektedir.
Çekirdek Faydaları Nelerdir?
Özellikle içerdiği yüksek protein sayesinde değerli protein kaynaklarından biridir. Bu faydaları sebebiyle birçok sporcu için önemli besin kaynağı olmuştur. Çekirdek faydaları düşünüldüğünde sadece spora destek olma amacıyla değil, normal hayatta tüketilmesi gereken besinler içerisinde bulunduğu görülmektedir.
Çekirdek Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Strese karşı doğal ve etkili tedavi seçeneklerinden biridir.
- Anksiyeteyle mücadele eden hastalar tarafından düzenli tüketilmesi önerilmektedir.
- Doğal antidepresandır.
- Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı azaltır.
- Tok tutar. Bu nedenle aşırı kalorili yiyecekler yerine sağlıklı ve doyurucu amacıyla tüketilebilir.
- E, B1, B5 vitaminleri, folik asitin vücuda alabilmenin en doğal seçeneklerinden birisidir.
- İçeriğinde bulunan yağlar nedeniyle kolesterolü arttırıcı etkiler gösterebilmektedir.
- Kalbi koruma özelliğine sahiptir.
- Beyin fonksiyonlarını güçlendirir.
Çekirdek Zararları Nelerdir?
Çekirdek tüketiminin, vücutta sodyum birikimi ve obezite gibi zararları vardır. Çekirdeğin faydaları herkeste aynıdır ama zararları kişiden kişiye göre değişmektedir. Çekirdeğin zararları aşırı tüketimden kaynaklanmaktadır.
Çekirdek Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Alerji yapan besinlerdendir. Gözlerde yaşarma, ciltte kızarıklık, kaşıntı, hapşırma ve egzama gibi alerjik reaksiyonlr gösterebilir.
- Fazla tüketilmesi durumunda oluşacak fosfor birikmesi iskelet sisteminde kireçlenmelere neden olur.
- Tuzlu tüketimi selülit oluşumuna neden olduğundan tansiyonu yükseltir.
- Halsizlik, tırnaklarda kırılma ve sinirlilik hali yaptığı da gözlemlenmiştir.
Çekirdek İçerisinde Bulunan Vitaminler Nedir?
Protein, E ve B vitaminleri, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir. Sağlık açısından faydaları çoktur.
Günde Ne Kadar Çekirdek Yenmeli?
Kavrulmuş ve tuzlanmış ürün tüketmek kalp, hipertansiyon benzeri rahatsızlıkları tetiklemekle birlikte içerisindeki yağın miktarının artmasıyla kilo artışına sebep oluyor. Ara öğün olarak günlük 1 avuç çiğ çekirdeği tüketebilirsiniz.
Çekirdek Çok Yersek Hangi Problemlerle Karşılaşırız?
Vücutta aşırı sodyum birikmesi ve obezite gibi yan etkiler göstermektedir. Alerji yapan besin gruplarından biridir. Hassas bünyeli kişilerde göz yaşarması, ciltte kaşıntı, egzama ve hapşırık vb. alerjik problemlere neden olmaktadır.
Çekirdek Kabızlık Yapar Mı?
Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen gıdadır. Kanserden korunmada güçlü bir yardımcıdır. Posalı olduğundan kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır.
1 Adet Çekirdek Kaç Kalori?
Kavrulmuş ve tuzsuz çeşidinin 100 gramında 582 kalori içermektedir. 1 avuçluk yani 25 gramlık porsiyonunda ise 146 kalori bulunmaktadır.
Dakota Çekirdeği Nedir?
Türkiye genelinde Marmara bölgesinde yetişen Dakota çekirdeği ayçiçeklerinden elde edilmektedir. Günümüzde çok sık tüketilen Dakota çekirdeği ay çekirdeğinin siyah kabuklusu ve daha tuzlu halidir.
Çekirdek Nasıl Kurutulur?
Bunun için tüm çiğ çekirdekleri fırın tepsisine serperek tepsiyi fırına yerleştiriyoruz. Fırın ısısını 170-180 dereceye ayarlamanız yeterli. Ardından istediğiniz kadar kavrulduğuna karar verdiğiniz anda fırını kapatıp soğumasını bekliyoruz.
Çekirdek Hangi Mevsimde Yetişir?
Verimin artırılması için organik maddece zengin olan topraklarda yaz aylarında yetiştirilmesi önerilmektedir. Güneşi çok seven, takip eden bir bitkidir.
Çekirdek Türkiye’de Nerede Yetişir?
Ülkemizde yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir.
Çekirdek Ne Zaman Ekilir?
Nisan ayı Ekim zamanı, için uygundur. Kuru şartlarda yapılacak üretimde iklime bağlı olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin kış ve ilkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlamaktadır.
Ne Zaman Toplanır?
Ülkemizde Nisan ayının başı, Mayıs ayının ortalarında ekilen ayçiçeği genelde Ağustos sonu ve Eylül ayında hasat edilir. Ortalama 120-130 günlük bir yetişme periyodu ister.
Çekirdek Çeşitleri?
- Tuzsuz Dakota
- Tuzlu Dakota
- Tuzsuz Beyaz
- Tuzlu Beyaz
Ay Çekirdeği Kilo Aldırır mı?
Yağ oranının yüksek olması nedeniyle günlük bir avuçtan fazlası kilo almanıza neden olabilir.