NAR
Nar, içinde yüzlerce tanecik bulunan, hafif ekşi bazen tatlı olan, ılıman iklimlerde yetişen bir meyvedir. Çapı yaklaşık 5-12 cm’dir.
Nar Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Nar meyvesinin faydaları hakkında yapılan araştırmalar, vücuda çeşitli faydaları olabileceğini çeşitli hastalıkların riskini düşürdüğünü göstermektedir.
Nar Meyvesinin Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Antioksidan zenginidir.
- C vitamini kaynağıdır.
- Kanseri önler.
- Hafızayı güçlendirir
- Kalp damar sağlığına iyi gelir.
- Sindirim hastalıklarının gelişmesine engel olur.
- Vücuttaki iltihaplanmayı azaltıp atar.
Nar Meyvesinin Zararları Nelerdir?
İşte duyunca şaşıp kalacağınız nar meyvesinin zararları. Narın, yan etkilerinden en ciddi olanı, alerjiye neden olmasıdır. Bu alerjilerin belirtileri şöyledir.
Nar Meyvesinin Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Kaşıntı
- Şişme
- Tahriş
- Mide ağrısı
- Kurdeşen
Ciddi durumlarda
- Nefes darlığı
- Boğaz, dil şişmesi hatta anafilaktik şok benzeri durumlar yaşanabilir.
Nar Meyvesinde Bulunan Vitaminler?
C vitamini açısından oldukça zengin meyvedir. Eğer günlük 1 bardak suyunu içerseniz, günlük almanız gereken C vitamini miktarının %36’sı karşılamış oluyorsunuz. Tabii ki içindeki mineral, vitaminler sadece C vitaminiyle de bitmiyor. Sodyum, magnezyum, demir, fosfor vb. daha fazlasını içermektedir.
Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Bu şifalı meyve, yeşil çaydan ve kırmızı şarapdan üç kat fazla antioksidan içerir. Bu sayede kanser gibi hastalıktan korur. Kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, tip 2 diyabet, obezite benzeri hastalığa karşı koruyucudur. Sadece tanecikleri değil, suyu ve hatta kabuğu da sağlık açısından kullanılabilmektedir.
Nar Meyvesi Kalorisi?
100 gramı yaklaşık 83 kaloridir.
Nar Nasıl Yenir?
- Kabuğu ince, sert ve çatlamamış olan nar seçiniz çünkü ne kadar ağırsa içerisi o kadar sulu olacaktır.
- Taç kısmını bıçakla kesin.
- Dörde bölecekmişsiniz gibi üzerine kesikler atın.
- Soğuk suya yatırın. Su, ayıklanmasını daha kolay hâle getirmek için taneleri gevşetecektir.
- Hâlâ suyun içindeyken nazikçe dört parçaya ayırın.
- Ayıklamaya başlamak için her çeyrek parçanın içi boyunca parmaklarınızı gezdirin.
- Taneleri sudan çıkarın ki genel olarak suyun üzerinde yüzüyor olmaları gerekir. Sonra da 5 dakika kadar kurumaya bırakın.
- Hemen yemek istemiyorsan taneleri saklayın. Taneleri bir saklama kabının tabanına yayıp üç gün boyunca buzdolabında, altı aya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kabukları Yenir Mi?
Narın en değerli yeri kabuğudur. Sıkılan narın kabukları asla atılmamalıdır. İçtiğimiz suyundan arta kalan kabukları başta kanser, şeker, kalp olmak üzere hemen hemen tüm hastalıklardan korunmanızı sağlar.
Nar Hangi Mevsimde Yetişir?
O çok sevilen, tüketilen nar, Sonbahar mevsiminde yetişmektedir.
Türkiye’de Nerede Yetişir?
Türkiye’de çoğu yerde gözüken, yoğunlukla Ege, Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekime alınmıştır. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğunlukla yetiştirilmektedir. Ayrıca Irlıganlı’da yetişenler ihracat açısından çok tercih edilen nardır.
Nar Ne Zaman Yetişir?
Dikimden itibaren üçüncü yılda ürün vermeye başlar 7-10. yıllarında tam verime geçer uzun yıllar ürün verir. Ağaç yaşlandığı verim azalması başladığı zaman (20-30 yıl) toprak üstü gövdeleri kesilerek yeni sürgün teşekkülü sağlanarak gövdeler gençleştirilir.
Ne Zaman Toplanır?
Narlarda hasat çeşitlere, bölgelere göre Ağustos-Kasım ayları arasında yapılır. Bitki uzun çiçeklenme dönemi geçirdiğinden dolayı meyveler aynı zamanda olgunlaşmaz, hasat 20–30 günlük dönemde 2–3 defa yapılabilir.
Daha fazlasını öğrenmek için tıklayınız…
Kuşburnunun Faydaları adlı yazımızı okumak için tıklayınız…