Orkide çiçeği, salepgiller familyasına ait göze çarpan muhteşem bir çiçektir. Tropikal iklimleri seven orkide dünyanın her yerinde yetişir. 20 000’den fazla çeşidi olan Orkide’nin Türkiye’de yetişen 24 çeşidi bulunmaktadır.
Orkide’nin Özellikleri
- Mavi, beyaz, eflatun tonlu çiçekleri de bulunan bu çiçek göze çok hoş gözükmektedir.
Ülkemizde bilinen, tercih edilen phalaenopsis orkidesi bulunur. Bu Türün kısa gövdesiyle yayvan geniş yaprakları vardır.
- Yılda 2 defa çiçek açar 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler. Bakımı güzel yapılırsa çiçeklenme 3 hatta 4 defa görülür.
6 Adımda Evde Orkide Yetiştiriciliği
Kadınlar tarafından sevildiğinden dolayı Risk almak istemeyen beyler özellikle tercih ediyorlar. Peki evde yetiştirebilirmiyiz, nasıl bakabiliriz merak ediyorsanız okumaya devam edin .
1.Öncelikle şeffaf, saydam saksı da sürekli yerini değiştirmeyeceğiniz bir yuva yapmalısınız.
İpucu: ara ara haşladığınız yumurtaların suyunu soğutarak orkidenizi sulayabilirsiniz. Oldukça besleyici olan bu yöntem pek bilinmemektedir.
2. Bakımında sulama işlemi oldukça önemlidir.
Haftada 1 su ihtiyacını gidermeniz gerekir. Toprağını sulu sevmez o yüzden banyolama işlemi yaparak sulamanız daha uygun olacaktır.
3.Bitkileri yaklaşık %50 -%60 neme ihtiyaç duyar.
Doğru nem oranını ayarlamanın kolay yolu bitkinizin altında ki tası sulu koymaktır.
4.Orkideler tropikal bitkiler olmalarına rağmen aşırı sıcak olan bölgelerimde yetiştirilemez.
Çiçeğin sağlıklı büyümesi için gerekli olan sıcaklık ‘’en az 18º c derecede -en yüksek 29º c’ derecede durması gereklidir.
5.Orkidenizin bakımında olmazsa olmazlardan bir diğeri gübreleme işlemidir. Düzenli olarak gübreleme yapmanız gerekmektedir.
Orkide bakımında her zaman sıvı gübre veya besin kullanmanız gerekir. Ayda bir kere bitkilerinize sıvı gübre verebilir,
İsterseniz vermeniz gereken miktarı 4’e bölerek haftalık olarak verebilirsiniz.
İpucu: sıvı gübreyi buz kaplarında dondurabilir daha sonra bitki toprağına bırakarak yavaşça eriyip köklerce emilmesini sağlayabilirsiniz.
6.Orkideler çiçeklenmeye başladıktan sonra 3-4 ay boyunca çiçeklerini muhafaza ederler.
Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Orkide sapınız yeşil olduğu müddetçe hala canlı demektir.
O dalı keserseniz yeni orkide üretiminde kullanabilirsiniz ancak sap kurumaya başlayıp kahverengi olduğu zaman artık çiçekte kalmasının yararı olmayacaktır.
Kahverengi olan sapı steril makas ile çapraz şekilde kesip bitkiden ayırabilirsiniz.
Toprak Ve Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?
Orkide’nin yerini değişmek oldukça basittir sadece dikkat edilerek yapmamız gerekir.
Öncelikle orkideyi kökleriyle birlikte eski saksıdan çıkarın ,kurumuş kökler varsa temizleyin .ancak temizleme esnasında canlı köklere çok dikkat edin .
Kökler zarar görürse orkide birkaç hafta içerisinde kurumaya başlayacaktır.
Daha sonra yeni saksının içerisini yarıya kadar toprakla doldurup orkideyi içerisine koyarak etrafını toprakla kapatın.
Elinizle hafifçe bastırarak toprak arasındaki boşlukları kapatın. Ardından sulama yapın fakat aşırı dereceye kaçmamaya dikkat edin.
Orkide Çiçeklerinin Dökülmemesi İçin Ne Yapmalıyım?
Doğası gereği yılda iki kez çiçek açar.
Bazı orkide çeşitleri bakıma göre dört kez çiçeklenebilir ; 3-4 aydan sonra çiçeklerini döker.
Bazen yapılan yanlışlardan dolayı orkidenin çiçeklenmesinin erken sona erdiğini görürüz ;sulama, güneş ışığı, yanlış toprak ya da yanlış saksı gibi…
Çiçekleri Dökülürse Ne Yapmalıyım?
Çiçekleri dökülen orkidenizi kaloriferlere yakın ,aydınlık yere koyarak hafta da 1 kez düzenli su verin fakat sulama işlemini abartmadan nemlendirecek şekilde olmasına özen gösterin.
Ortalama 20 gün-1 ay içerisinde orkideniz yeni filiz verecektir.
Orkide Coşturan Nasıl Yapılır?
Orkidelerin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi , bol çiçek açmasını istiyorsanız ihtiyacı olan besin maddelerini sağlayan’’ makro bitki besinli kompoze sıvı gübre’’ kullanabilirsiniz.
Diğer ismiyle çiçek coşturan olarak bilinir.
Bitkilerde bulunmayan besin ihtiyaçlarının giderilmesini; bitkimizin hastalıklara, böceklere karşı daha dirençli olmasını sağlar.
Kullanımı:
- 1 litre suya 1 kapak çiçek coşturan katarak sulama yapınız .
- Bitkilerinizin sulanmasını, çiçeğinizin cinsine göre, değişen su ihtiyacını da dikkat ederek toprak kurudukça yapın. Suyunuzun oda sıcaklığında olmasına dikkat ediniz.
Orkide bakımı nasıl yapılır ve evde orkide yetiştirilir mi?, orkide’nin özellikleri, 6 adımda evde orkide yetiştiriciliği , orkide’nin toprak ve saksı değişimi nasıl olmalıdır?, orkide çiçeklerinin dökülmemesi için ne yapmalıyım?, çiçekleri dökülürse ne yapmalıyım?, orkide coşturan nasıl yapılır?
Limon ağacı nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız tıklayın.
Orkide yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için Hayata Dair Püf Noktalar kanalının, Orkidenizin Bol Çiçek Ve Kök Vermesi İçin Buna Dikkat Edin!!Bunu Yapın Orkide Hava köklerine videosu için tıklayın.