YÜKSÜK ÇORBASI TARİFİ
Yüksük çorbası Adana yöresinin özel bir çorbasıdır. Adana yöresinden çıkan bu çorba sofralarımızı süslemektedir. Mantı çorbası olarak da bilinir. İsmini mantıları kesmek için kullanılan yüksük aparatından alan çorbayı kimi salçalı kimisi ise yoğurtlu şekilde tercih etmektedir.
İstediğinize bağlı biçimde çorbanın hamurunu kendiniz yapabilir veya hazır mantı tercih edebilirsiniz. Küçük, büyük herkesin seveceği, denemesi gereken enfes çorbayı sizlerde ilk kez deneyecekseniz daha fazla vakit kaybetmeyelim. Lezzeti, tarifi ile içinizi saracak, kış günlerinde en büyük destekçiniz olacak yüksük çorbası tarifine geçelim.
Yüksük Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Hamur İçin:
- 1 adet yumurta
- 400-450 gr un
- Yarım bardak su
- 2 çay kaşığı İrmik (su ile ıslatılacak)
- Tuz
İç Malzeme:
- 200-250 g kıyma
- Orta boy 1 adet soğan
- Tuz
- Karabiber
Çorba İçin:
- 250 g Hamur(bir beze)
- 1,5 çorba kaşığı tereyağı
- 1 kaşık biber salçası
- 1,5 litre su
- 2 çay bardağı haşlanmış Nohut
- Kuru nane
- Biraz limon suyu
- Tuz
Yüksük Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır
- Öncelikle iç malzememiz olan kıymayı hazırlayalım. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ile kavurup suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıymayı hazırlayıp, buzdolabında soğutalım.
- Hamur için, ıslanmış irmik, yumurta, tuz, un ve suyumuzu yavaş yavaş ekleyerek biraz sert hamur elde edelim.
- Hamurumuzu 30 dk. Boyunca üstü ıslak bezle örtüp bekletelim.
- Hamuru 4 eşit beze haline getirin, her bezeyi 2 mm inceliğe ulaşıncaya kadar un serperek açın.
- Kesme işlemi, yuvarlak hamurunuzun unlayarak, yarım ay şekli verin, tekrar un dökerek yarım ayın şeklinin bombeli kısmını, düz kısmının üzerine getirerek dikdörtgen şekline getirin.
- 1 cm eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınız zaman uzun şeritler elde etmiş olacaksınız. Şeritleri 4-5 tanesini üst üstü koyup, tekrar keserek 1cmlik kareleri elde edin.
- Soğumuş kıymayı elinizle yâda kaşık yardımıyla alarak hamurunuzun ortası koyun, 4 köşesinin ucundan tutarak hepsini birbiriyle yapıştırarak kapatın.
- Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun.
- Bu aşamadan sonra 1 bezeden elde ettiğimiz hamur çorba ölçüsünü vereceğim. Tüm bezeleri açıp, mantı haline getirdiğiniz hamurları ister fırınlayarak ister fırınlamadan derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Çorba;
- Salça, tereyağını çorba tencerenizde hafifçe kavurun, karışıma suyunuzu ekleyin, tam kaynar hale getirin.
- Hamurlarınızı kaynar suya atın(250 gr kadar).Kuru naneyi ekleyin,10-15 dk. hamurlarınızı pişirin.
- Hamurlarınız pişmeye yakın haşlanmış nohutları ekleyin.
- Limon ve tuzunu ekledikten sonra ateşten kaldırın, yarım su bardağı soğuk su ekleyerek hamurlarınızın dirilmesini, kendisine gelmesini sağlayın.(kaynama sırasında tencere kapağını kapatmayın, aksi halde mantılar hamurlaşır.)
Not: Çorbanın suyunu arzu ederseniz haşlanmış kemikli et suyundan da yapabilirsiniz. Pişmiş küçük et parçaları da ekleyebilirsiniz. İsterseniz çiğ kıymadan iç hazırlayabilirsiniz. Ancak haşlama esnasında hamurun içinde çiğ kıyma küçüldüğünden dolayı tercih etmiyorum.
Yüksük Çorbası Tarifi Püf Noktası
Nohutlarınızı önceden haşlayarak dolabınızda saklayabilirsiniz. Bu şekilde hem pilav yapımında hem de çorba yapımında pratik bir şekilde çıkartıp kullanabilirsiniz.
Yüksük Çorbası Tarifi Yanına Ne Gider?
- Yüksük çorbanızın yanına et yemeği, fırında tavuk gibi yemekler yapabilirsiniz.
- Sebze yemeği olarak fasulye, biber dolması yanına yapabileceğiniz harika lezzetler sunar.
Yüksük Çorbası Kalori
- 1 kâse yüksük çorbası yaklaşık olarak 170 kaloriye denk gelmektedir.