Ultrason nedir ne işe yarar zararları nelerdir sıkça araştırılan, merak edilen bir konudur. Yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme testidir. Bilinen bir yan etkisi olmadığı için özellikle gebelikte tercih edilen görüntüleme testidir.
Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ultrason nedir? Ultrason en çok hamilelik sırasında rahim ve yumurtalıkların yanı sıra gelişmekte olan bebeğin durumunu izlemek için kullanılır bebeğin beyin, omurga kalça gelişimi anne karnında takip edilebilir.
Gebelik sürecine ek olarak, aşağıdaki alanlarda kullanılabilir:
- Ağrı, şişlik enfeksiyonların nedenini bulmak için ultrason kullanılabilir.
- Karaciğer, böbrek, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testisler ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülenmesi
- Kalp kapağı işlevini, kalp anormalliklerini, kapak yetersizliğini ve kapak kaçağını değerlendirmek için
- Kalp krizinden sonra kalbin durumunu ve kalbin ne kadar iyi kan pompaladığını gösterebilmek için
- Göz bebeklerini incelerken
- Tiroid paratiroid testleri
- Eklem iltihabının değerlendirilmesi
- Yumuşak doku tümörü tespiti
- İnce iğne biyopsileri ve meme biyopsileri için kullanılabilir.
Ultrason Uygulaması Nasıl Yapılır?
Ultrason nedir ve ultrason nasıl yapılır sorularının cevapları ise şunlardır; önce hastadan bir hastane önlüğü giymesi istenebilir. Uygulama yapılacak bölgeye göre hasta masasında yatan hastanın cildine su bazlı jel sürülür. Ses dalgalarının iletimine etki eden jel, ultrason makinesinin prob kısmının cilt üzerinde hareketini kolaylaştırmaktadır. Radyolog, görüntülenecek alan üzerinde ses dalgaları yayan bir ultrason probunu hareket ettirir. Radyolog, probun yansıttığı görüntüyü önündeki ekranda görür. İyi, net bir görüntü elde etmek için ultrason probu cilt üzerinde hareket ettirilebilir. İşlem tamamlandıktan sonra cilde uygulanan jel yıkanır. Jel su bazlıdır, temizlenmesi kolaydır.
Ultrason Çeşitleri ve Zararları
Görüntüleme amacıyla vücudun birçok bölgesinde kullanılabilir.
1- Tüm karın ultrasonu (abdominal ultrason): Karaciğer, safra kesesi, safra kanalları, dalak, pankreas, böbrekler ve mesane gibi iç organları incelemek için yapılan ultrasondur.
2- Obstetrik ultrason: Gebeliğin ilk anlarından itibaren başlayan taramadır. Hamileliğin belirli aylarında yapılır. Bunlar;
Gebelik haftası tahmini
Doğum kusurlarının teşhisi
Cenin pozisyonu
Plasenta konumu
Çoğul gebelik olup olmadığı gibi birçok detay belirlenebilir.
3- Pelvik ultrason: Hamilelik sırasında embriyo ve fetüsün sağlığını izlemek için en sık kullanılan görüntüleme yöntemidir sadece hamilelik sırasında izleme için kullanılmaz rahim, yumurtalıklar, mesane ve prostatı incelemek için de kullanılır. Kadınlarda karın, vajina erkeklerde rektuma yapılabilir.
4- Renkli Doppler ultrason: Doppler ve Renkli Doppler Ultrason kullanarak kan akışını ölçebilir görselleştirebilir, kan akışının hızını ve yönünü de ölçülebilir. Bu işlem, renkli Doppler görüntüleme adı verilen renk kodlu bir harita kullanılarak yapılır. Karotis arterdeki plak birikiminin beyne giden kan akışını etkileyip etkilemediğini belirlemek için sıklıkla kullanılan renkli Doppler ultrason, bebeğin büyüme geriliği riski taşıdığı yüksek riskli gebeliklerde de kullanılabilir.
5- Ekokardiyografi: Eko (EKG) Bir Doppler ultrason örneğidir. Ses dalgaları aracılığıyla kardiyovasküler sistemin görüntülerini oluşturur, belirli noktalarda kan akışını ve kalp dokusu hareketini ölçmek için kullanılabilir.
6- Transvajinal ultrason: Vajinaya bir ultrason probu sokulur fotoğraf çekilir boş mesaneye yapılır. Transvajinal tarama erken gebelik hakkında daha net fikir verebilir obeziseniz daha iyi bir seçenek olabilir.
7- Transrektal ultrason: Ses dalgalarının prostata iletilmesi için rektuma prob sokulur. Bu ultrason sırasında, hasta genellikle dizlerini göğsüne doğru bükerek sol tarafında yatar.
8- Meme ultrasonu: Memeyi incelemenin en yaygın yollarından biridir ve 40 yaş üstü kadınlarda mamografi ile birlikte yapıldığında teşhis doğruluğunu artırır.
9-Karaciğer ultrasonu: Karaciğerin boyutunu, şeklini işlevini ölçer tümörleri tespit etmek için kullanılabilir.
10- Renal ultrason: Böbreklerin boyutunu, şeklini işlevini belirler, böbrek taşlarını, kistleri tümörleri tanımlamaya yardımcı olur.
11- Tiroid ultrasonu: Tiroid fonksiyon bozukluğuna neden olabilecek hastalıkları, nodülleri kistleri kontrol eder.
12- 3D ultrason: Geleneksel ultrason tarafından üretilen düz iki boyutlu görüntü yerine üç boyutlu yorum oluşturur.
13- 4D Ultrason: 3D görüntüleri hareket halinde gösterir.
Ultrason Ne Kadar Sürer?
Genellikle 30 ila 60 dakika sürer. Hasta hemen sonra normal aktivitelerine devam edebilir.
Ultrason Sonuçlarımı Ne Zaman Alacağım?
Genellikle aynı gün veya ertesi gün alınabilir. Görüntülerini radyolog tarafından analiz edilip değerlendirilmesinden sonra rapor yazılır.
Bipolar Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın.
HTHayat kanalının Ultrason nedir? videosunu izlemek için tıklayın.