Türkiye gerek coğrafi gerekse tarihi açıdan oldukça donanımlı bir ülke. “Türkiye’de gezilecek yerler” adlı bir liste sonsuzluğa uzanabilir ancak biz bugün “Türkiye’de en çok ziyaret edilen mekanlar ve turistik yerler” adlı bir liste yaparak yerli ve yabancı turistlerin en çok hangi mekanları ve yerleri tercih ettiğini sizlere anlatacağız.
Türkiye’de En Çok Ziyaret Edilen Doğal Mekânlar
Türkiye, doğal mekanlar bakımından oldukça zengin bir ülke. Yarımada olmasından ötürü iklim olarak da birçok doğal harikaya ev sahipliği yapmaktadır. Gelin, en çok ziyaret edilen 5 mekâna bakalım.
Pamukkale Travertenleri Denizli
Beyaz katmanlı yapısıyla oldukça ilgi çeken bu travertenlerin, içerisinde yıkanıldığı taktirde şifa verdiği düşünülüyor. Bunun nedeni sıcak kaynak suyunun sahip olduğu yüksek mineral seviyesi.
Binlerce yıldır insanların içerisinde yıkanıp şifa aradığı bu harika doğal güzelliğin içerisinde tarihi yapı da görmek mümkün. Zamanında Antik Yunanlılar, Pamukkale üzerinde şehir kurmuş. Bu dönemden arta kalan tarihi kalıntıları da aynı alanda görmek mümkün.
Ölüdeniz Muğla
Ölüdeniz, turistlerin ilgisini en çok çeken bölgelerden biri olmakla beraber Ege bölgesinin adeta göz bebeğidir. Turkuaz tonlarıyla harika bir görüntü sunmasının yanı sıra yamaç paraşütü için de en ideal yerlerden bir tanesi.
Peribacaları Kapadokya
Hem dünyada hem de ülkemizde pek çok kişinin merceği altında olan Peribacaları, büyüleyici bir görüntüye sahip. Doğal yollarla oluşmasının yanında milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş olması insanı hayrete düşürüyor.
Yağmurun kayaçlardaki kül tabakasını aşındırması sonucu oluşmuş bu yapılar, aynı zamanda tarihi kalıntılar da taşıyor. Tarih boyunca Peribacaları kilise, manastır veya barınak olarak kullanılmış.
Manavgat Şelalesi Antalya
Manavgat Nehri üzerinde yer alan harikulade bir şelale. Doğal yollarla oluşmuş olan bu şelale, adını bulunduğu ilçeden alıyor. 3 – 4 m’lik bir falezden dökülen ırmak suları Manavgat Şelalesinin görkemli yapısını oluşturuyor.
Yedigöller Bolu
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen milli parklarından biri olan Yedigöller, ortamı ile ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Adı, heyelan sebebiyle vadilerin cephelerinin kapanması sonucu oluşan yedi adet gölün oluşmasından geliyor.
Türkiye’de En Çok Ziyaret Edilen Tarihi Mekanlar
Türkiye, doğal güzelliklere sahip olduğu gibi tarihi güzelliklere de ev sahipliği yapan bir ülke. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra medeniyetlerin doğuşuna da tanıklık etmiştir. Dolayısıyla hem oldukça zengin hem de fazlasıyla ilgi çekici olan bu tarihi mekanlara gelin birlikte bakalım.
Topkapı Sarayı İstanbul
600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun yaklaşık 400 yılının bu sarayda yönetilmesinden ötürü tarihi açıdan büyük önem taşıyan bir yapıdır. 400 yıllık süre boyunca içerisinde toplam 4 bine yakın insanın yaşamış olduğu söyleniyor.
Sümela Manastırı Trabzon
Dik kayalıkların üzerine inşa edilmiş olması sebebiyle oldukça dikkat çeken bir yapıya sahip. Oldukça görkemli bir görüntüye sahip olan Sümela Manastırı, ilk olarak Bizans döneminde yapılmaya başlanmış. İçerisinde Ana Kaya Kilisesi, Kutsal Ayazma, kütüphane gibi yapılar da yer alıyor.
Efes Antik Kenti İzmir
Hikayesi yaklaşık 8 bin yıl öncesine dek uzanan Efes Antik Kenti, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bilimin, sanatın ve kültürün buluştuğu tarihi bir nokta olan Efes, aynı zamanda Yedi Uyurlar Mağarası, Meryem Ana Evi gibi yapılara da ev sahipliği yapıyor.
Nemrut Dağı Adıyaman
Kommagene Krallığı döneminde inşası yapılmış olan Nemrut Dağı, devasa boyutlardaki heykelleriyle bizi büyülüyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken Nemrut Dağı, birçok devasa tarihi eseri günümüze başarıyla ulaştırmış.
Galata Kulesi İstanbul
İstanbul’un simgesi haline gelmiş olan Galata Kulesi, sanılanın aksine ilk kez 528 senesinde Fener Kulesi olarak inşa edildi. Zamanla çeşitli savaşlardan ötürü epey harap olan kuleyi Cenevizliler 1348 yılında yeniden inşa ederek adını İsa Kulesi koydular.
Galata Kulesi 63 metre uzunluğunda olduğu için kulenin tepesinden neredeyse tüm İstanbul’u görebilirsiniz.