Turizm; insanların sürekli yaşamlarını sürdürdüğü yerler dışına farklı amaçlarla (Gezmek, eğlenmek, dinlenmek, sağlık, vb.) yaptıkları geçici süre seyahatlerini, gittikleri yerlerde kısa süreli konaklamalarını, oradaki turizm işletmelerinden ürün veya hizmet satın alıp tekrar yaşamlarını sürdürdükleri yere geri dönmelerini kapsayan faaliyetler bütünüdür.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu önem; döviz getirici etkisiyle ödemeler dengesi üzerindeki olumlu etkisi, yeni işletmeler ve iş alanlarının ortaya çıkmasıyla doğrudan veya dolaylı istihdama katkısı ve gelen ziyaretçi harcamaları ile bölgeler arası dengeli kalkınmaya katkısı ve ilişkili olduğu diğer sektörlerde yaratacağı olumlu girdi-çıktı ilişkisiyle elde edilen gelirin tabana yayılması noktasındaki uygulamalar olarak ifade edilebilir.
Özellikle yaşadığımız Covid-19 pandemi süreci sonrası Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla turizm hareketliliği çok tartışıldı. Gerek seyahatler gerek konaklama imkanları gerekse yeme-içme alanları bu tartışmaların odak noktalarıydı. Ancak uluslararası verilere bakıldığında bu sürecin aslında beklenenden daha kısa sürede aşılmaya başlandığının haberlerini alıyor gibiyiz.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), 2023 yılı Ocak ayında yayınladığı raporda 2022 yılında 900 milyondan fazla kişinin seyahat gerçekleştirdiğini belirtmektedir. Pandemi süreci ile karşılaştırıldığındaysa rakam %63 ve bir önceki yılla karşılaştırıldığında %102 artış göstermiş olsa da 2019 yılı verilerinin (1,5 milyar insan seyahat etmişti) yaklaşık %37 altında gerçekleşmiştir. Bu olumlu turizm faaliyetlerine katılım öncelikle Avrupa daha sonra Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde sırasıyla artarak gerçekleşmiştir.
Yaşanan olumlu turizm hareketliliğine katılım birçok destinasyonda turizm gelirlerini de pandemi öncesi seviyelerin üzerine taşıdı. Rapora göre, Türkiye (%+40), Romanya (%+25), Meksika (%+13), Portekiz (% +15) dahil olmak üzere Letonya (+%14), Pakistan, Fas (her ikisi de +%6) gelir artışları gözlemlenen gözde destinasyonlar olarak tespit edildi.
Türkiye’de son açıklanan rakamlar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kasım 2022 bültenine göre şu şekilde gerçekleşmiştir: Yabancı ziyaretçi sayısı: 42 milyon 164 bin 954 kişi (%84 artış geçen yıla göre) Almanya, 5 milyon 481 bin 385 kişiyle birinci sırada yer alırken Rusya 4 milyon 945 bin 198 kişiyle ikinci en fazla ziyaretçi gönderen ülke durumundadır.
Üçüncü sırada yer alan İngiltere ise 3 milyon 301 bin 112 ziyaretçisiyle Türkiye tarafından ağırlanmıştır. Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının girişleri de verilere ilave edildiğinde toplam ziyaretçi sayısı 47 milyon 601 bin 580 kişiye yükselmektedir. Açıklanan 3. çeyrek Türkiye turizm verilerinde de gelirlerin 35 Milyar doları aştığı belirtilmiştir.
Bu rakam pandemi öncesi elde edilen gelirin üzerindedir ve sevindirici bir haberdir. 2022 yılı Türkiye turizm verilerinin tamamı önümüzdeki haftalarda daha net bir şekilde açıklanacaktır. Ben de sizlerle verileri daha detaylı olarak paylaşacağım.
Ekonomik kalkınma için en önemli gücümüz turizm potansiyelimizdir. Bunu çok iyi değerlendirmeliyiz.
Cumhuriyet’in Türkiye Turizmine Katkıları, merak ediyorsanız tıklayın
Atatürk Üniversitesi kanalının Atatürk Üniversitesi – Turizm Fakültesi / Turizm İşletmeciliği Bölümü videosunu izlemek için tıklayın