TBMM Genel Kurulu tarafından, Kamuoyunda 6’ıncı yargı paketi olarak kabul edilen Hâkim ve Savcılar ile bazı değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini kabul edildi. Kabul edilen, hâkim ve savcı yardımcılığı kurumu oluşturulacak. Noterle gayrimenkul satış yetkisi verilecek ve stokçuluğu yaptığı belirlenen kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Yargı alanında önemli değişiklikler içeren düzenleme yasalaştı. 6’ıncı yargı paketi Meclis’ten geçti. Düzenlemeyle, 1 Ocak 2023’te başlayacak uygulamaya göre, hâkim ve savcı yardımcılığı süresi 3 yıl olacak. Hâkim ve savcı yardımcılığı temel eğitim dönemi, görev dönemi ve son eğitim dönemini kapsayacak. Temel eğitim ve son eğitimi, Türkiye Adalet Akademisi tarafından verecek. Görev dönemi ise yargı mercilerinde fiilen görev yapmak suretiyle geçirilecek.
Hâkim Ve Savcı Yardımcıları Yazılı Sınava Tabi Tutulacak
Hâkim ve savcı yardımcıları, atanmalarını müteakip temel eğitime alınacak, temel eğitim döneminin sonunda yazılı sınava tabi tutulacaklar ve aldıkları puana göre en yüksek puandan başlamak üzere ayrı ayrı sıralanacak. Eşitlik halinde hâkim ve savcı yardımcılığı yazılı yarışma sınavında puanı yüksek olana öncelik hakkı tanınacak. Eşitliğin devam etmesi halinde kura çekilerek sıralama belirlenecek.
Hâkim ve savcı yardımcıları bu sıralamaya göre, Adalet Bakanlığınca belirlenen ilk derece yargı yerleri arasından seçtikleri il veya ilçelere görev dönemini geçirmek üzere atanacak. Hâkim ve savcı yardımcıları görev döneminde bölge adliye veya bölge idare mahkemeleri ile Yargıtay veya Danıştay’da da görev alabilecek.
Yazılı Ve Sözlü Sınava Tabi Olunacak
Hâkim ve savcı yardımcıları, görev döneminde Türkiye Adalet Akademisinde iki kez ara eğitime tâbi tutulacak. Her ara eğitimin sonunda yazılı sınavlar yapılacak. Görev dönemini tamamlayan hâkim ve savcı yardımcıları son eğitime alınarak, eğitimin ardından yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacaklar. Sözlü sınava girebilmek için son yazılı sınav puanı ile yazılı sınavlar nihai puanının ayrı ayrı en az 70 olması gerekecek.
Temel eğitim ve ara eğitim yazılı sınav sonuçlarına göre; son yazılı sınavdan tam puan alsa bile yazılı sınavlar nihai puanının 70 ve üzerinde olma ihtimali kalmayan hâkim ve savcı yardımcıları, 15 gün içinde yeniden ikinci ara eğitim yazılı sınavına alınacak. Bu sınav sonucuna göre de yazılı sınavlar nihai puanının 70 ve üzerinde olma ihtimali kalmayanların hâkim ve savcı yardımcılıklarına Adalet Bakanlığınca son verilecek.
Hâkim ve savcı yardımcılığı sonunda başarılı sayılmak için yazılı sınavlar nihai puanının yüzde 50’si, sözlü sınav puanının yüzde 25’i ile görev ve eğitim dönemlerinde verilen puanların aritmetik ortalamasının yüzde 25’inin toplamının en az 70 olması gerekecek.
Türk Ceza Kanunu’nda Artık Stokçuluk Suç
TBMM Genel kurulunda kabul edilen 6’ıncı yargı paketindeki düzenlemelere göre; fiyatları etkileme ile mal veya hizmet satımından kaçınma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi, stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) bu suçlar için belirlenen cezalar artırılıyor.
Kanuna göre, TCK’nin ‘fiyatları etkileme’ başlıklı maddesinde değişikliğe gidilerek fiyatları etkileme suçuyla etkin mücadele edilebilmesi amacıyla suçun cezası artırılıyor.
Bu kanuna göre, işçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber, havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye 3 aydan 2 yıla kadar verilmesi öngörülen hapis süresi, ‘1 yıldan 3 yıla’ şeklinde değiştiriliyor.
Mal Veya Hizmet Satımından Kaçınma Suçu ‘1 Yıldan 3 Yıla’ Artırılıyor
Fiil sonucu besin veya malların değerleri veya işçi ücretleri artıp eksildiği takdirde cezanın üçte biri oranında artırılmasına yönelik düzenleme ise ‘yarısına’ çıkarılıyor. Fail, ruhsatlı simsar veya borsa tellalı ise cezanın ayrıca ‘sekizde bir’ oranında artırılmasına yönelik maddedeki süre ise ‘yarısı oranında’ olarak düzenleniyor.
Mal veya hizmet satımından kaçınma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacıyla bu suçun cezası da artırılıyor. Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi için 6 aydan 2 yıla kadar öngörülen hapis cezası, 1 yıldan 3 yıla artırılıyor.
Daha fazla gündem haberi için tıklayın.
Mahmut Atilla Kaya kanalının “6. Yargı Paketi teklifimiz, TBMM’de kabul edilerek kanunlaştı” videosu için tıklayın.
bu hayat bizi stokçuluğa itmeye başladı bile.. düşünsenize fazladan iki üç yumurta için iki yıl hapis cezası aldığımızı asjsjs