Suç duyurusu güvenlik güçlerine veya doğrudan savcılığa yapılabilir. Mağdurun ikamet ettiği yerdeki adliyelere yapılacak şikâyetlerde, suç duyurusunda yetkili savcılık nöbetçi savcı ya da müracaat savcıları olmaktadır.
Savcılık, başvuranın yazılı ifadesini alır, şikâyeti inceler devam edilip edilmeyeceğine karar verir.
Bu suçlardan bazıları şunlardır:
- Yerleşik Muafiyetinin İhlali.
- Cinsel taciz
- Maddi hasar
- Kasıtlı yaralama (hafif yaralama)
- Bir eşe yönelik cinsel saldırı
- İnsanların huzurunu bozma
- Hakaret
- Hırsızlık
- Çocuk Kaçırma, alıkoyma
Suç duyurusunda bulunmak için ihbarda bulunduğunuz kişiyi tanımanıza gerek yoktur, ancak biliyorsanız, en azından o kişinin tanımını vermelisiniz. Bireylerin savcılığa suç duyurusunda bulunmakla suç duyurusunu geri çekme hakları vardır. Suç duyurusunun (şikâyetin) geri alınması, dava yapılmadan önce yapılabilir, dava açıldıktan sonra ise anlamı yoktur.
Şikâyet Edilen Kişiye Ne Olur?
Mağdurun suç duyurusu, yetkili savcılık tarafından yapılır, kendisine dilekçe numarası verilir. Dilekçe numarası savcılar içinde önemlidir. Numarayı kullanarak şikâyetin yapıldığı savcılığa başvurabilir, şikâyet dosyasına sahip olan savcıyı öğrenebilirsiniz. Savcılık davayı açarsa, numara dava dosyasının hangi mahkemede olduğunu öğrenmek içinde kullanılabilir.
Savcılar, ihbarın suçla ilgili olduğunu düşünmeleri halinde gerekli soruşturmaları ve cezai kovuşturma sürecini başlatacak. Savcılar, gerekli soruşturmayı sürdürürken sanıklardan ifade istiyor. Bu kişiler de polis merkezinde ilk ifadelerini veriyorlar. Daha sonra mahkeme celbini gönderen savcıya havale edilecek, atanan savcı tarafından ifadesi alınacaktır. Savcı, elde edilen ifadelerle elde edilen deliller ışığında şüphelinin ücretsiz olarak serbest bırakılmasına karar verebilir. Zanlının suç işlediğine inanılırsa, savcı zanlıyı duruşma için mahkemeye sevk edebilir.
Suç Duyurusu Ücreti Nedir?
Kanunen, savcılığa suç duyurusunda bulunmada herhangi bir ücret alınmamaktadır. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulması çok yaygındır özellikle savcılık asılsız suçların bildirilmesi konusunda yanlış bir şey olduğunu tespit ederse, suç duyurusunda bulunan kişi hakkında dava açılabilir. Bu durumda mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Suç Duyurusu Süresi Ne Kadardır?
Türk Ceza Kanunu, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasında altı ay süre vermektedir. Olaylar altı ay içinde bildirilmelidir. 6 aydan eski şikayetler zaman aşımına tabidir hiçbir etkisi yoktur.
Suç Duyurusu Kaç Günde Sonuçlanır?
Mağdurun savcılığa yaptığı suç duyurusunun sonucu, savcılığın çalışma durumuna göre farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Süreç bazen 1 ayı, bazen de 1 yılı bulabiliyor.
Suç Duyurusu Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Şikâyet talebinize dahil etmeniz gereken unsurlar şunlardır:
- Şikâyetin yapıldığı Başsavcılığın adı;
- Şikayetçi: adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi, telefon numarası
- Şüpheli veya Şüpheliler: Adı Soyadı, T.C. Kimlik numarası, adres, telefon numarası (biliniyorsa)
- Suç: Şikâyet Konusu
- Suç tarihi
- Açıklama
- Sonuç ve Bilgi İstemi
- Tarih ve imza
- Dilekçe ekleri: kimlik fotokopisi, olayla ilgili belgeler.
Açıklama bölümünde olayın iyi özeti yer almalıdır. Olaya karışan herhangi bir tanık varsa, bu kişiler hakkında gerekli bilgiler de yazılı olarak kaydedilmelidir. Olayın fotoğrafları veya videosu. Bunlar da dilekçeye eklenmelidir.
Suç Duyurusu için Avukata İhtiyacım Var mı?
Bölge savcılığına suç duyurusunda bulunurken yanınızda avukat getirip getirmemeniz kişisel tercih meselesidir. Ancak avukatlarla çalışmak profesyonel iştir, bu nedenle daha sağlıklı yol izlenmiş olur.
Online Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) sistemini kullanarak internet üzerinden suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Vatandaşlar CİMER’i kullanarak 24 saat hızlı ve kolay şekilde şikâyette bulunabiliyor. Açılan suçlamalar yetkili makamlar tarafından kontrol edilecek, sorumlu ofise iletilecektir.
E-Devlet Üzerinden Suç Duyurusu Yapılır mı?
E-Devlet üzerinden savcılığa suç duyurusunda bulunulamaz. CİMER tarafından yapılmaktadır.
Suç Duyurusu Nasıl Geri Çekebilirim?
Cumhuriyet savcılığına yapılan suç duyurusu geri alınabilir. Ancak burada güncel yasal prosedürler önemlidir. Dava açılmadan savcılıktan şikâyet geri alınırsa kolayca geri çekilebilir ancak dava sonuçlanmışsa ve şikayetçi olunan kişi cezaya çarptırılırsa, geri çekilen dilekçenin bir anlamı yoktur.
Cimer Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Avukat Bilal Yavuz kanalının “Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Şikayetçi Olunur? Şikâyet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?” videosunu izlemek için tıklayın.