Bir ülkenin başka bir ülke üzerinde kurduğu baskı yer altı zenginliklerine el koyması, sürekli kontrol halinde denetlemesi durumuna denir. Zengin olan devletin fakir ve yer altı madenleri açısından zengin olan devleti kendi çıkarları doğrultusunda kullanması durumudur.
Sömürgecilik faaliyetler ve Avrupa sömürgeciliği olarak ikiye ayrılır. Dünya tarihinde sömürge yarışları önemli bir yere sahiptir. Bu durum sömürge devletleri tarafından normalleştirilmiştir
Sömürgecilik Tarihi
İlk olarak 15.yy. çıkmaya başlayan bu durum ilk olarak İspanya ve Portekiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ise Afrika kıtasının yarıdan fazlası Avrupa’daki gelişmiş devletler tarafından elle geçirilmiştir.
Sömürgeciliğin temelinde yatan durum ise yeni topraklar elde ederek kendi topraklarını büyütmek Yeni ticaret yolları bularak ekonomilerini büyütmek.
Sömürgecilik Ve Emperyalizm Arasındaki Fark
Birbirileri ile bağlantılı olan bu iki kavramı birbirinden ayıran özellikleri vardır. Küresel politikayı anlatan bu kavramlar emperyalizmi başka ülkelerin kaynaklarını kendilerine kullanarak kar elde etme olarak nitelendirirken sömürge başka bir ülkeyi kendi halı için yerleşim yerine çevirerek kaynaklarını elle geçirmesi olarak elle alır.
Sömürgecilik Örnekler?
- İngilizlerin ABD de koloniler kurarak yerli nüfusu katletmesi ve ülkeden uzaklaştırması.
- Afrika’nın Amerika’nın sömürgesi haline gelmesi
İlk Sömürgeci Devlet Kimdir?
İlk Avrupa sömürgeciliği 1415’ te Portekiz kâşiflere kadar ulaşmaktadır.
Türkler Sömürgecilik Yaptı Mı?
Türkler fethi edip yerleştikleri ülkeleri sömürmek amacıyla değil aksine dinlerini yaymak amacıyla yayıldılar.
Sömürgecilik Neden Yaygınlaştı?
- Bu durumun artmasına sebep olan birçok durum vardır bu durumların başında ise ülkelerin kendi çıkarlarını ön planda tutarak açık Pazar anlayışını benimsemeleri
- Devletlerin sanayileşme çabaları
- Asker ve ucuza çalışacak işçi arayışları
Fransa’nın Kaç Tane Sömürgesi Var?
Fransa’nın günümüzde sömürmeye devam ettiği ülkeler arasında 16 Afrika ülkesi bulunmakta başlıca ülkeler Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Gine vb. fakir ülkelerdir. Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti günümüzde bağımsızlığı ilan etmiş olmalarına rağmen Fransa’ya para ödemeye devam etmekteler.
Sömürgeciliği Kim Başlattı?
Sömürgeciliğin ortaya çıkışı birinci Dünya Savaşının hemen öncesine dayanmaktadır. İlk sömürgecilik faaliyetlerine başlayan devletler İspanya ve Portekiz olarak bilinmektedir.
Sömürgecilik Ne İle Başladı?
Baharat yolunun ele geçirilmesi ile yeni ticaret yolları arayışına girildi. Ticaret yollarına hâkim olma düşüncesi taşıyan bu keşif sonucunda, keşfedilen bölgenin bütün zenginliği batıya aktarılmıştır. Sömürgeciliğin ilk sistemli faaliyeti bu dönemde ortaya çıkmıştır. Bu dönem 15. Yüzyıl olarak bilinmektedir.
İngiltere Hangi Ülkeleri Sömürdü?
İngiltere birden fazla devleti sömürge altına aldı. Bu devletler sırasıyla; Sudan, Kenya, Botsvana, Lesoto, Mısır, Kuzey Somali, Doğu Gana, Benin, Gambiya ve Nijer olarak bilinmektedir. İngiltere sömürgelerini kontrol etmek amacıyla dolaylı yönetimi kullanmıştır.
Afrika Neden Sömürülüyor?
Tarım devrimi bazı ülkeler arasındaki uçurumu açmasıyla beraber, bir zaman sonra Afrika her türlü ihtiyacını oradan buradan temin etmeye başlar. Bunun sonucunda dışa bağımlılığı artar. Avrupa’da bilim devrimi gerçekleşirken Afrika hala yüzyıllardır aynı şekilde devam etmekteydi. Dolayısıyla da Afrika, Avrupa tarafından sömürülmüştür.
Sömürgecilik Kaç Yıl Sürdü?
Sömürgecilik günümüzde de devam etmektedir. Yaklaşık olarak 500 yıl süren sömürgecilik dönemi; köle ticareti, kölelerin sömürgelerinde kullanılması, katliamlar, kıtlıklar ve toplanma kaplarındaki zulümler olarak bilinir.
Modern Sömürgecilik Nedir?
Yeni sömürgecilik, klasik sömürgecilikten farklıdır. Zengin ve güçlü ülkelerin fakir ve zayıf ülkeleri askeri güç kullanarak doğrudan değil, ekonomik güç kullanarak, dolaylı bir şekilde kontrol altında tuttuğu bir tür emperyalizme örnektir.
İç Sömürgecilik Nedir?
Bir ülkenin çekirdek merkezi bölgelerinden aynı anda ekonomik açıdan dezavantajlı ve kültürel açıdan farklı olan bölgeleri iç sömürgecilik olarak tanımlar.
Dijital Sömürgecilik Ne Demek?
Dijital teknolojiyi kullanarak farklı bölgelerde sosyal, politik ve ekonomik anlamda hâkimiyet kurmaktır. Dijital sömürgecilikte yazılım, donanım ve internet erişilebilirliği aracılığıyla yapıldığı sömürgeye dijital sömürgecilik denir.
Masaüstü Sömürgecilik Nedir?
Merkez ülkelerin çevre ülkelerde yeni birikim düzeninin yeni ürünleri yanında her türlü bilgi ve iletişim teknolojisi ürünlerini kullanarak sayısal ağ yardımıyla gelir düzeyi yüksek kesimlerden başlayarak pazarlayabilmek için gerçekleştirilen tüm eylemlere masaüstü sömürgecilik denir.
Sömürgeciliğin Ortaya Çıkış Sebepleri Nelerdir?
- Doğunun zenginliklerine ulaşma çabası.
- Bilimsel ve teknik alanda yaşanan gelişmeler.
- Coğrafi keşifler.
- Alternatif ticaret yollarının artması.
- Hammadde ve Pazar arayışı.
- Üretim artışları.
- İnsan gücü ihtiyacının artması.
- Hristiyanlığı sömürülen devletlere kabul ettirmek.
Darbe Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın
Yusuf Kayaalp kanalının Dünyanın En Büyük SÖMÜRGE İmparatorluğu ve Kara Kıta Afrika videosunu izlemek için tıklayın