Şampuan hepimizin her gün maruz kaldığı kimyasallardan sadece birisi. Peki vücudumuz bu kimyasallara nasıl tepki veriyor? Tenimizin nerdeyse her gün maruz kaldığı tehditler neler? Neden şampuan kullanmamalıyız?
Şampuanın zararları nelerdir? Hastalığa davet çıkaran bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmamız gereken 5 neden için göz atmaya devam edin…
Şampuanın zararları nelerdir?
Şampuanın zararları nelerdir? Şampuanın sağlığımıza zararları ne yazık ki say say bitmiyor. Nerdeyse her gün elimizin gittiği şampuanlar içinde bulundurduğu zararlı içerikler nedeniyle vücudumuza tehlike saçıyor.
Şampuanın zararları nelerdir? Şampuanların zararlı etkilerine karşı vücudumuzu savunmasız kılan en önemli etken ise derimizin geçirgen yapıda olması!
Şampuanın zararları
Şampuanın zararları nelerdir? Neredeyse her gün cildimize temas eden bu kimyasallar zamanla karaciğerimizde depolanarak vücudumuzu birçok hastalığa açık hale getiriyor. Şampuanların vücudumuzda gösterdiği 5 zararlı etkiyi sıraladık!
- Boğazda yanma hissi
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Solunum, Sinir sistemi hastalıkları
- Üreme sistemine olumsuz etkileri
Şampuanı zararlı kılan maddeler işte onlar!
Şampuanın zararları nelerdir? Şampuanlarda ve saç bakım ürünlerinde sık rastladığımız içeriklerden ilki PARABEN! Ürünlerin raf ömrünü uzatan koruyucu madde olarak kullanılan parabenin diğer amacı ise ürünlerde bakteri üremesini önlemek!
2000’li yıllardan itibaren ortaya konulan araştırmalar sonucu parabenin zararlarını gün yüzüne çıkmaya başlamış! Parabenler saçta kuruluk, saç derisinde tahriş, saç dökülmesi gibi saçlarınız için bir dizi soruna neden olmaya aday, bizden söylemesi!
Bir diğer içerik ise SLS yani Sülfat!
Şampuanı zararlı kılan diğer içerikse Sülfatlar! Saçlarımızı yıkarken köpük köpük olmasını sağlayan maddenin ta kendisi! Saçlarınızı, kafa derinizi kurutarak saçlarınızın ihtiyacı olan nemi kaybetmesine, saç dökülmesine neden olduğu bilinen SLS saçlarınızı yarardan çok zarara uğratıyor!
Mutlaka sakınmanız gereken o içerik “Formaldehit”
Yıllar içinde zararları geniş çevrelere duyurulan ve kanserojen olarak kabul edilen Formaldehitin sık kullanımda hayat kalitesini ciddi oranda etkilediği görülmüş!
Keratin uygulamalarını sıkça uygulamaktan kaçının. Yapılan araştırmalar neticesinde keratin uygulamalarının güvenli olmayan dozda Formaldehit içerdiği ortaya koyulmuş.
Dimetikon (Dimethicone)
Saçlara nem, volüm vermesi ile bilinen Dimetikon sık kullanım sonucunda saç diplerinizde birikerek zamanla kepeğe neden olabilir. Uzmanlar uzun süreli kullanımının cilt sorunlarına neden olabileceği görüşünde!
En sık rastladığımız içerik ALKOL!
Saçlarınızın zamanla kuruyup kırılmasından sorumlu içerik olan alkol, şampuan, saç bakım ürünlerinde kıvam artırıcı içerik olarak sıkça kullanılmakta.
Yüksek tehlikeli bileşen “Triclosan”
Şampuan, kozmetik ve birçok temizlik ürününde kendine yer bulan Triclosan bilim insanları tarafından yüksek tehlikeli içerik olarak kabul edilmekte! Güçlü bir antifungal, antibakteriyel madde olarak tanımlanan Triclosan başta kanser, üreme toksisitesi olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
Şampuan seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Kimyasal içermeyen ürün bulduğunuzdan emin olmanın kesin ve güvenilir yolu, ambalaj üzerindeki içerik listesini dikkatlice kontrol etmek!
Tam da bu noktada yukarıda listelediğimiz içerik listesi devreye giriyor. Şampuan, saç bakım ürünlerinizi Satın almadan önce mutlaka kaçınılması gereken içerikleri kontrol etmeyi unutmayın. No poo akımı yazının devamında…
Hangi içerikleri tercih etmeliyiz?
Şampuanın zararları ‘ndan sakınmanıza neden olacak faydalı içerikler yazının devamında… Üreticiler her ne kadar kötü içerikli ürünlerde ısrarcı olsa da temiz içerikli ürünlere de sıkça rastlıyoruz! Saç bakım ürünlerinde olmasını beklediğimiz, saçı besleyen içeriklerden bazılarını derledik!
- Salisilik asit: Saçlarınız hiç olmadığı kadar sağlıklı uzayacak!
- Aloe vera: Saç derisini yatıştırır, iyileştirir
- Beta glukan: Kolajen uyandırıcı içeriklerdendir
- Papatya: Nazik, sakinleştirici etkisiyle bilinir
Bilinçli tüketicilerin adresi “EWG”
EWG halk sağlığı ve çevreyi korumak adına insanların bilinçlendirilmesinin amaçlandığı, ürünlerin içeriğindeki maddelerin ne derece neye zararlı olduğu konusunda bizlere yardımcı oluyor.
Toplumu bilgilendirmeyi amaçlayan EWG bilinçli tüketicilik hareketinin en önemli saflarından biri olarak tanınıyor! İçeriklerin sağlığımıza olan zararlarının 1’den 10’a kadar sıralandırıldığı EWG kar amacı gütmeyen faydalı siteler arasında yer alıyor. Nedir bu No Poo akımı?
Artan bilinçli tüketicilik hareketiyle ortaya çıkan akımlardan biri: NO POO
No Poo nedir? No Poo akımı nedir? Şampuanlara bakış açımızı değiştirecek akım No Poo Temelinde günlük rutinimize dahil olan kimyasalları azaltmak olan akımda şampuan ve diğer kimyasal saç bakım ürünlerinin tamamına güle güle diyoruz!
No Poo metodu nasıl uygulanır?
No poo metodunu hayatlarına dahil eden kişiler genellikle saçlarını haftada 1 veya 2 kere tamamen doğal içerikli sabunlar veya sirke, karbonat gibi zararsız bilinen içeriklerle yıkamayı tercih ediyorlar. Şampuan yerine tercih edilen doğal sabunlar ise şunlar:
- Zeytinyağlı sabun
- Defne sabunu
- Hindistan cevizi yağı
- Sirke, karbonat
Doğal şampuan yapımı
No Poo bakım metoduna uygun Temiz içerikli doğal şampuan tarifini öğrenmek için okumaya devam edin…
Masum görünen zararlı kimyasal içerikli şampuan, saç bakım ürünlerinden gözünüz korktuysa endişelenmenize hiç gerek yok! Sizler için derlediğimiz doğal içerikli, evde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal şampuan, saç bakım tarifleri haberin devamında!
Yeşil çay şampuanı
Yeşil çayın ferahlatıcı etkisi ile birleşen mis kokulu uçucu yağlar eski şampuanınızı aratmayacak!
Malzemeler:
- Yarım litre su
- 3 poşet yeşil çay
- Yarım kalıp rendelenmiş sabun (tercihe göre doğal sabun)
- 1 kapsül E vitamini
- Tercihe göre çeşitli bitkisel uçucu yağlar
Yapılışı:
- Suyu kaynatın, içerisine yeşil çayları atarak demleyin.
- Demlenen çayın içerisine rendelediğiniz tercihen doğal sabunu ilave edin, eriyene kadar karıştırın.
- Ardından E vitaminini, isteğe bağlı kullanacağınız herhangi bir bitkisel yağı ilave edin, güzelce karıştırın. Doğal şampuanınız hazır.
Doğal içerikli şampuanınız raflarda yerini almaya hazır!
Sitemizde bulunan “Biotinin Zararları Nelerdir?” içeriği için tıklayın!
Nergis zamanı kanalına ait “Ev yapımı doğal şampuanlar” videosuna buradan ulaşabilirsiniz!