Salkım domates uzun yıllardır üretimi yapılan Bandita türünün virüse karşı dayanıklı olanının geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu çeşidin en temel özelliği meyve salkım kalitesi yüksek ayrıca sert yapıya sahip olmasıdır.
Salkım Domates Faydaları Nelerdir?
Salkım domatesinde diğer domatesler gibi pek çok faydaları vardır. Özellikle lif bakımından zengin kabuklarıyla tüketildiği zaman sindirimi kolaylaştırır. Vücutta oluşan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.
Salkım Domates Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde?
- Mide, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcıdır.
- Kabızlığı gidermede faydaları bulunur.
- İyi idrar söktürücüdür
- Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
- Kanı temizlemede faydaları vardır.
- Kanseri önlemekte etkilidir.
- Damar sertliği, romatizmaya iyi gelir.
- Yaşlanmayı geciktirir.
- Cilde tazelik verir.
Salkım Domates Zararları Nelerdir?
Organik olmayan domateslerin sağlıktan ziyade zararları bulunur. Bu nedenle tükettiğimiz besinlerin organik olmaması zararları açısından oldukça önemlidir.
- Beta-bloker ilacı kullanan hastalar aşırıya kaçmadan tüketmelidirler.
- Aşırı tüketilmesi durumunda böbreklere zararları oluşabilir.
- Böbrek hastalarının tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir.
- Potasyum seviye oranını sağlıksızlaştırır.
Salkım Domates İçerisinde Bulunan Vitaminler?
Domates lif zengini besindir. A, C vitaminleri, potasyum, folik asit bakımından zengindir. Günde 1 orta boy domates yiyerek C vitamini ihtiyacınızın %15-20’sini, A vitamininse %10’unu karşılayabilirsiniz.
Günde Kaç Tane Salkım Domates Yemeli?
Domateste bulunan likopen, selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Verilen bilgilerin ışığında hastalarımıza gün içerisinde 4-5 tane yemesini tavsiye ederiz
Salkım Domates Tohumu Fidesi Nasıl Yetiştirilir?
Salkım domates tarlada, saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Fidesi ekildiği toprakta ne altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş, bol su ile beslenen fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar. Ancak toprağı soğuksa, çimlenme yavaşlayacağından gelişme hızı da düşer.
Salkım Domates Nasıl Bağlanır?
Hastalık, böceklerle mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla salkım domates bitkisi askıya alınır. Domatesleri askıya almak için bitki sıralarına paralel olarak bitkilerin 2 metre üzerinden askı telleri gerilir. Askı tellerine her bitki ayrı ayrı olmak üzere ipler bağlanır ve aşağıya sarkıtılır.
Domatesin zararları ve bilinmeyen 8 faydası adlı yazımızı okumak için tıklayınız…
Salkım Domates budama, ipe alma ve daha fazlasını öğrenmek için videoyu izleyebilirsiniz…