SALATALIK
Hıyar veya salatalık, kabakgiller ailesine ait bitki türü ve meyvesine verilen isimdir. Anavatanı Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı eski dönemlerden beri yaygın şekilde yapılmaktadır.
Salatalığın Faydaları Nelerdir?
Detoks sularının ve diyetlerin vazgeçilmez besinlerinden birisidir. Aperatif atıştırmalık olmasının yanı sıra oldukça sağlıklı ve besleyicidir. İşte sağlığa 7 önemli faydası
Salatalık Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Besleyicidir.
- Kansere karşı korur.
- Vücudu arındırır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Kemikleri güçlendirir.
- Baş ağrısını dindirir.
Salatalık Zararları Nelerdir?
Faydaları saymakla bitiremediğimiz gibi insan sağlığına zararları da bulunmaktadır. Aşırı tüketmek sağlığımız açısından zararlı olabilir. Aşırı tüketimi zehirlenmeye kadar yol açan durumların oluşmasına neden olabilmektedir.
Salatalık Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Kabuğundaki yüksek toksinler insanı zehirleyebilir.
- Tadı acı olanlar cilt alerjisi yapabilir.
- Vücuttan suyu fazla atabilir. Bu ise insan sağlığı açısından olumsuzdur.
- Vücuttaki sıvı oranı artarsa kalbe zarar verebilir.
- Baş ağrısı ve halsizlik görülebilir.
- Ağız yararları, göz kızarıklığı vb. alerjik durumlar görülebilir.
Salatalık İçerisinde Bulunan Vitaminler Nedir?
Tam bir vitamin deposudur. Ayrıca Folik Asit bakımından zengin bir besindir. Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Demir ve Çinko ile kemik sağlığına fayda sağlar. B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminleri bolca bulunur.
Salatalık Günde Kaç Tane Yenmeli?
Ülkemizde mevsiminde bolca bulunabildiği ve severek yenebildiğinden mevsiminde günde 2-4 adet tercih edilmeli.
Çok Yersek Hangi Problemlerle Karşılaşırız?
Potasyum oranı yüksek besinlerden biridir. Aşırı tüketildiğinde böbreklerin hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishal ve karın ağrısı benzeri rahatsızlıkların riskini arttırabilir. Vücuttaki sıvı oranını yükselttiğinde diğer organlara, kalbe de zarar verebilir.
Salatalık Sebze Midir Meyve Mi?
Bilim insanları Çekirdeği olan yiyeceklerin meyve olduğunu bildirmektedirler. Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak veya kökse sebze şeklinde tanımlanıyor. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir
Salatalığın Yüze Faydaları?
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, büzücü etkisi sayesinde ciltteki genişlemiş gözeneklerin küçülmesini aynı zamanda doğal cilt ağartıcı özelliği sayesinde ciltte oluşan lekelerin yok olmasını sağlıyor. Mantar ve egzama rahatsızlıklarını iyileştirmede fayda sağlamaktadır.
Salatalık Kaç Kalori?
İçeresindeki Suyun oranı oldukça yüksek, kalorisi düşük besindir. Diyet yapan kişiler ve kilo vermek isteyenler aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilir. Açlığınızı bastırmada iyi seçenektir. 1 adet 100 gramında 15. 5kalori bulunmaktadır.
Turşuluk Salata Kornişon Nedir?
Kornişon dünyada üretilen çok fazla farklı çeşidi bulunan salatalıktır. Temelde iki sınıfa ayrılır; büyük meyveliler sofralık, küçükleriyse turşuluk olarak değerlendirilir. Ayrıca meyvesinin çekirdekli olup olmamasına bağlı sınıflanmaktadır.
Salatalık Hangi Mevsimde Yetişir?
Yaz mevsiminde yetişen meyveler arasından yer almaktadır.
Salatalık Türkiye’de Nerede Yetişir?
İç Anadolu’da tarımı yaygındır. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde de yetişmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin her bölgesinde seralarda yıl boyunca yetiştirilir Anavatanı ise Hindistan’dır.
Salatalık Ekimi?
Hıyar tohumu kış ayları ve kışa giriş ve kıştan çıkış ayları hariç olmak üzere her mevsimde ekilebilir. Kaliteli tohum kullanmak alınacak ürünün kalitesini ve sayısını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir.
Tohumlar 2 cm derinlikte, yaklaşık 40 ila 50 cm arası uzaklıkta ve 120 cm eşit aralıklarla ekmek bol ürün almanızı kolaylaştırır. Hıyar fidesi kullanımının ölçüleriyle hıyar tohumu ölçüleri aynıdır.
Salatalık Ne Zaman Toplanır?
Hıyar çeşidinin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasada başlanabilir. İlk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal iriliğinin 1/3’ü, en fazla 1/2’sini aldığı zamandır.
Salatalık Mideye İyi Gelir Mi?
İç ve dış sıcaklığınızla savaşır, mide ekşimesine iyi gelir. Bunun yanında vücudunuzda güneş yanığı oluştuysa cildinize uygularsanız yanığın etkisini hafifletirsiniz. Vücudun su dengesini sağlar: Yeterince su içmek için fazlaca meşgulseniz soğuk şekilde yiyin.
Salatalık Ödeme İyi Gelir mi?
Diüretik etkisi olan bir besindir. Ödem atmanızı sağlayacaktır. Sabahları suyunu sıkıp içerek de tüketebilirsiniz.
Salatalık Suyu Faydaları?
Gastronomi alanında bolca kullanılmaya başladı. Uzmana danışarak düzenli olarak tüketilmesi sağlığınıza birçok fayda sağlayabilir. Çoğu zaman diyetlerde kullanımıyla ön plana çıkmasına rağmen faydaları bununla sınırlı değildir.
Salatalık Suyu Faydaları Maddeler Şeklinde
- Yağ yakar
- Vücudun nem dengesini korur.
- Kan basıncını dengede tutar.
- Kas gelişimine yardımcıdır.
- Gözaltı torbalarını azaltır.
- Ağız ve diş sağlığına faydalıdır.
- Saç ve tırnaklara iyi gelir.
Daha fazlasını öğrenmek için tıklayınız…
Domates adlı yazımızı okumak için tıklayınız…