Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Sabahattin Ali, “Kürk Mantolu Madonna” ve “Kuyucaklı Yusuf” gibi önemli eserleri yazmıştır. Yazarımız hayatı boyunca daha birçok eser kaleme almıştır, Son zamanlarda özellikle araştırılan yazarımızın,2015 senesinde eserleri çok fazla okunmuştur.
Sabahattin Ali Kimdir-Kısaca Hayatı
25 Şubat 1907, Eğridere – 2 Nisan 1948, Kırklareli, Cumhuriyet döneminde yaşamış, roman, öykü, şiir- piyesler yazan, toplumcu gerçekçi Türk şair, romancı, oyun yazarı ayrıca öykücüdür.
Eğridere ilçesinde Yüzbaşı Ali Selahattin Bey ile Hüsniye Hanım’ın ilk çocuğudur. Fikret’le Süheyla adlarında iki kardeşi vardır. Babası Trabzon Oflu, annesi Bulgaristan Lofçalıdır. Büyükbabası da Bahriye Alay Emini Oflu Salih Efendi’dir.
Eserleri ile Edebiyatımızda öncü isimlerden olan Sabahattin Ali, hayatı boyunca birçok edebi türde eser vermiştir.
Eğitimine Üsküdar Doğancılardaki Füyuzat’ı-Osmaniye Okulu’nda başlamış. Eğitim Hayatı boyunca Başarılı bir öğrenci olan Sabahattin Ali, İstanbul Muallim Mektebi’nden öğretmen diploması ile mezun olmuştur. Okulunu bitirerek ilk görev yeri olan Yozgat’ta öğretmenliğe başlamıştır. 1928 senesi dil eğitimi amacıyla Almanya’ya gönderilen gönderilmiş,1930 yılında Türkiye’ye dönmüştür. Devlet kadrosuyla farklı yerlerde görev yapmış ,yazdığı öyküleri ile gerçekçi akımına yeni bir soluk olmuştur.
Hakkında açılan davaya istinaden Bulgaristan’a kaçma girişiminde kendisine rehberlik eden Ali Ertekin’in başına defalarca sopayla vurması sonucu 2 Nisan 1948’de Kırklareli’nde hayatını kaybetti.
Hayatta kaldığı sürece kaleme aldığı eserleri dünyanın birçok ülkesinde ünlenmiştir. Yazarımızın birçok dile çevrilmiş eseri bulunmaktadır.
Sabahattin Ali Nerelidir-Kimdir
Yazarımız araştırılırken en çok merak edilen kimdir -nerelidir sorularıdır o zaman gelin bakalım yazarımız nerelidir?
Baba tarafından Trabzon anne tarafından ise Bulgaristan Lofça’lıdır.
Kaç Yaşında Ölmüştür
1948’de 41 yaşında hayatını kaybetmiştir.
Mezarı Nerededir
Mezarı bulunmamaktadır
Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir
Sabahattin Ali’nin eserleri onun edebi kişiliğini yansıtmaktadır. Şiir, öykü, roman ayrıca oyun türündeki eserlerinin tamamı ‘’toplumsal gerçekçilik’’ anlayışıyla yazılmıştır. Basit, anlaşılır sözcükler kullanarak eserlerini edebiyat dünyasına taşıdı. Anlamlı doğa tasvirleri yaratmak için gerçekçi teknikler kullanmış eserlerini kitlelerin konuştuğu – anladığı üslupla yazmıştır. Anadolu yaşamının her yönünü yansıtıyor Masalsı hava katıyordu. Toplumcu Gerçekçi Türk yazarlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.
- Nâzım Hikmet
- Sadri Ertem
- Samim Kocagöz
- Kemal Bilbaşar
- Orhan Kemal
- Kemal Tahir
- Yaşar Kemal
- Fakir Baykurt
- Aziz Nesin
- Rıfat Ilgaz
Sanat Anlayışı Nedir
Sanat toplum içindir anlayışını benimsemiş eserlerini o yönde kaleme almıştır.
Eserleri
- Kuyucaklı Yusuf
- – İçimizdeki Şeytan
- – Kürk Mantolu Madonna önemli eseridir
- – Değirmen
- – Canım Aliye, Ruhum Filiz
- – Kağnı
- – Mahkemelerde Belgeler
- – Ses
- – Çakıcı’nın İlk Kurşunu
- – Yeni Dünya
- – Sırça Köşk
- – Hep Genç Kalacağım
- – Kamyon
- – Dağlar ve Rüzgâr
- – Kırlangıçlar
- – Bütün Şiirleri
- – Esirler
- – Kurbağanın Serenadı
- – Öteki Şiirle
Sabahattin Ali Öğretmen Şiiri
- Çocuklar Gibi
- Dağlar
- Leylim Ley
- Geçmiyor Günler
- Acaba
- İstek
- Kara Yazı
- Mapushane Türküsü
Şiir Kitapları
- Dağlar- Rüzgâr şiiri
- Kurbağanın Serenadı şiiri
- Öteki Şiirler
- Bütün Şiirler
Romanları
- Kürk Mantolu Madonna romanı
- Kuyucaklı Yusuf romanı
- İçimizdeki Şeytan romanı
Sabahattin Ali Hikâye Kitapları
- Sırça Köşk
- Ses
- Kağnı
- Değirmen
- Yeni Dünya
Denemeleri
- Çakıcı’nın İlk Kurşunu: Tereke
- Markopaşa Yazıları ve Ötekiler
- Mahkemeler
- Ehliyetsiz İktidar
Sabahattin Ali’nin İlk Eseri Nedir
Hayatında kaleme aldığı ilk öyküsü 3 Mayıs 1924’te Yeni Yol dergisinde yayınlanan “Horoz Mehmet”tir. Bu hikâyeyi 17 yaşındayken “Gültekin” mahlasıyla yazmıştır. Prof. Dr. Ali Durmaz’ın araştırmaları ile ortaya çıkan bu hikaye yazarın bütün özelliklerini taşımaktadır.
Eserleri (Şiirleri )Hangi Türdedir
Koşma biçiminde şiirler yazmıştır. Koşma: Genellikle hecenin 8’li -11’li kalıplarıyla yazılan, en az üç, en fazla altı dörtlükten oluşan âşık edebiyatı nazım biçimidir. Sabahattin Ali, farklı türlerde şiirler de kaleme almış, daha çok bentlerden oluşan şiirler yazmıştır. Sabahattin Ali’nin az da olsa divan şiiri geleneklerini yansıtan şiirleri de vardır.
Sabahattin Ali Şiirlerinde Hangi Ölçüyü Kullanmıştır
8’li hece ölçüsünü kullanmıştır.
Kimlerden Etkilenerek Eserlerini Yazmıştır
Dünya edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan İvan Turgenyev, Thomas Mann, Edgar Allan Poe, Maksim Gorki, ETA Hoffmann, Heinrich Von Kleist ile Guy de Maupassant gibi isimlerden etkilenerek eserlerini yazmıştır.
Sabahattin Ali Hangi Dönem Şairi
Türk şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi düzleme oturtarak yaşadıklarını okuyucularına yansıttı. Kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen figür hâline geldi. Kısacası Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli isimlerindendir.
En Önemli Romanı Hangisidir?
Sabahattin Ali’nin ünlü romanı “Kürk Mantolu Madonna’dır
Sabahattin Ali Olay Mı Durum Mu?
Yazarın olay hikayesi türünde birçok eseri var.
Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri:
• Ömer Seyfettin
• Refik Halit Karay
• Sabahattin Ali,
• Reşat Nuri Güntekin
• Memduh Şevket Esendal
• Sait Faik Abasıyanık
• Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Sabahattin Ali’nin Siyasi Görüşü
Siyasi görüşü ilk olarak Türkçülük üzerine olmasına rağmen Almanya’ya gittiğinde komünizmle tanışmıştır. Siyasi fikirlerine eserlerinde sık sık yer vermiş tek partili sisteme karşı olduğunu her fırsatta belirtmiştir. Bu yüzden hakkında tutuklama kararları çıkmıştır. Sabahattin Ali’nin İşçi Partili olduğu da bilinmektedir.
Sabahattin Ali Neden Yasaklandı
1928 yılında eğitim amacıyla Almanya’ya giden Sabahattin Ali, Türkiye’ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başlasa da komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı.
Ardından ise 22 Aralık 1932 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü gibiTürk devlet yöneticilerini yerdiği iddiasıyla tekrar tutuklanmıştır. Tutuklanma sebebi bir toplantıda okuduğu Memleketten Haber şiiri “Hey anavatanından ayrılmayanlar” şeklinde başlayan şiirdir. Önce Konya ardından da Sinop Cezaevine gönderilen Sabahattin Ali, Cumhuriyet’in 10. kuruluş yıl dönümü sebebiyle çıkan genel aftan yararlanarak serbest kalmıştır.
Kısacası Siyasi görüşü ve kaleme aldığı eserler nedeniyle Aydın’da üç ay, Konya’da 1 yıl hüküm giydi. 1933’de Cumhuriyet’in 10. Yıldönümünde çıkarılan af ile serbest kaldı.
Çevirileri
- Tarihte Garip Vakalar
- Antigone
- Minna Von Barnheim
- Üç Romantik Hikâye
- Fontamara
- Gyges – Yüzüğü
- Yüzbaşının Kızı
Yazarlık Dışında Yaptığı Meslekler
Öğretmen olarak başlayan Sabahattin Ali, yazarlık dışında Mümeyyizlik, Yayıncılık, Gazetecilik ,Çevirmenlik, kamyon -nakliyecilik gibi pek çok farklı işte çalışmıştır.
Yazarın Eğitim Hayatı Nasıldı
Sabahattin Ali kimdir, nasıl bir eğitim aldı? Soruları yazarımızı tanımak isteyenler için önem arz etmektedir. Yukarıda kim olduğunu tanımlamaya çalıştık gelin şimdide eğitim hayatından bahsedelim:
Eğitimine yedi yaşında Üsküdar Doğancılardaki Füyuzat-i-Osmaniye Okulu’nda başladı. Daha sonra babasının işi nedeniyle Çanakkale’deki Çanakkale İlkokuluna gitti.
Daha sonra ailesiyle birlikte Balıkesir Edremit’te ilkokula gitti. Edremit İlkokulu’nun iyi öğrencilerinden biri olan Sabahattin Ali, okuldan 1921 yılında mezun oldu. Mezun olunca 1 yıl İstanbul’da dayısının yanında kalan Sabahattin Ali, Balıkesir’e dönerek 1922-1923 öğretim yılı başında Balıkesir Öğretmen Okulu’na girdi.
Burada okurken edebiyata merak sararak çeşitli dergilere yazılar-şiirler göndermiş, arkadaşlarıyla birlikte okul gazetesini yayınlamıştır. Gazetede Sabahattin, Gültekin-Halit Ziya imzalarıyla çeşitli öykü, şiir ve karikatürler yayımlandı. Sabahattin Ali’nin “Kamer-i Mestur” “Saçlarımın Türküsü” adlı şiirleri gazetede yayımlandı.
Beş yıl Balıkesir Öğretmen Okulu’nda okuduktan sonra 1926 yılında Müdür Esat Bey tarafından İstanbul Öğretmen Okulu’na nakledildi. İstanbul’da öğretmen okulunda eğitimine başlayan Sabahattin Ali, aynı okulda öğretmenlik yapan Ali Canip Yöntem ‘in teşvikiyle dergilere şiir – öyküler göndermeye devam ederek 21 Ağustos’ta mükemmel notlarla mezun oldu. 1927’de öğretmenlik belgesi aldı.
Öğretmenlik Hayatı – Hakkındaki Soruşturmalar
Sabahattin Ali, İstanbul Öğretmen Okulu’ndan öğretmen olarak mezun olunca ilk öğretmenlik deneyimini Yozgat Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda kazandı. 1928 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından eğitim için Almanya’ya gönderildi. Sabahattin Ali, Berlin’de 15 gün kalıp Postama yerleşti. Sabahattin Ali, Almanya’da özel bir okuldan bazı kişilerden özel Almanca dersleri aldı. Almanya’da ikinci yılını tamamlamadan Türkiye’ye döndü.
Sabahattin Ali, Türkiye’ye dönünce Bursa’nın Orhaneli ilçesine ilkokul öğretmeni olarak atandı. Bursa’dan sonra Aydın’a Almanca öğretmeni olarak atandı. Aydın’da bulunduğu süre içerisinde komünist propaganda yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Serbest bırakıldı ancak soruşturma devam etti, bir süre Aydın Cezaevi’nde tutuldu. Sabahattin Ali, Aydın Cezaevi’nden çıktığında Konya Ortaokulu’na Almanca öğretmeni olarak atandı.
Sabahattin Ali, Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü gibi devlet yöneticilerini eleştirdiği şüphesiyle 22 Aralık 1932’de yeniden tutuklandı. Tutuklanma nedeni ise bir toplantıda okuduğu “Hey anavatanından ayrılmayanlar” şiiriydi. Sabahattin Ali, önce Konya’ya, ardından Sinop Cezaevi’ne götürüldü burada cumhuriyetin kuruluşunun 10. yılında genel afla serbest bırakıldı. Sinop’ta tutulduğu cezaevi sonradan müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı.
Sabahattin Ali Kimi Sevdi -Eşi Kimdir
1932 yılının yaz ayında İstanbul’da eczacı Salih Başotaç’ın evinde tanıştığı Aliye Hanım’ı sevmiş onunla 16 Mayıs 1935 tarihinde Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde evlenerek hayatını birleştirmiştir.
Eşini çok seven ona çeşitli mektuplar yazan Sabahattin Ali, mektubunda Aliye Hanım’a’’ Ah Aliye, seni isteyebileceğinden çok seveceğim. Benim nasıl sevebileceğimi göreceksin.” sözleri ile seslenmiştir.
Evliliğinden Kaç Çocuğu Olmuştur
Sabahattin Ali’nin tek çocuğu vardır. O da Türk piyanist – müzikbilimci Filiz Ali’dir.
Yazarımızın Mezarı bulunmamaktadır. Aylar önce gömülen cansız bedeni, bir çoban tarafından 16 Haziran 1948 tarihinde Sazara Köyü ormanlık alanında bulunmuş fakat ailesine teslim edilmemiştir. Yeniden defnedildiği yer açıklanmadı. Kendisi gibi mezarı da kaybedildi.”
Sabahattin Ali’nin 6 Önemli Eseri
- Sırça Köşk Eseri
Sırça Köşk, Sabahattin Ali’nin kısa masalıdır. Sabahattin Ali’nin 1947’de yayımlanan eser adını kitabın sonunda bulunan hikayeden almıştır. Adını veren masal, kitaptaki diğer masallardan önce yazılmasına rağmen kitabın masallar bölümünün sonunda yer almıştır. Kitaptaki dört masalın en uzunu budur. Kitapta anlatılan, üç uyanık arkadaşın kendilerine saray yaptırıp yine halka kendilerini baktırmasını konu alan öyküdür.
- Kürk Mantolu Madonna Eseri
Hiç şüphe yok ki Kürk Mantolu Madonna’yı bu kadar popüler yapan şey onun romantik aşk hikayesi olmasıdır. Türk edebiyatının ustalarından Sabahattin Ali’nin kaleme aldığı kitap, okurların tekrar tekrar okumak istediği bir eserdir
Kürk Mantolu Madonna, iki farklı anlatıcının bakış açısıyla kaleme alınan, anlatıcılar yoluyla yabancılaşma olgusuna birçok cepheden yaklaşan romandır.
Kürk Mantolu Madonna önemlidir çünkü Amaç, eserlerinde kadın kimliğinin -cinsiyet normlarının nasıl inşa edildiğini göstermektir. Kürk Mantolu Madonna 1943 yılında yazılmış ancak 2015 yılında Türkiye’de çok okunan kitaplardandır.
- Canım Aliye Ruhum Filiz Eseri
Canım Aliye, Ruhum Filiz “de, Sabahattin Ali’nin eşiyle kızına yazdığı mektuplardan örnekler bulunmaktadır. Mektuplar, yazarımızı sevgili, eş, baba olarak bize 1 kez daha tanıtırken aynı zamanda yazarın içindeki büyük sevgiyi anlamaya da davet ediyor.
- Değirmen Eseri
Kitaba adını veren Değirmen adlı hikâyede çingenenin aşkını, aşkı için neleri göze aldığını anlatıyor. Değirmen hikayesinde Yaz geldiğinde Çingeneler gruplar halinde köy köy dolaşarak kalacak yer arayıp- çadırlarını kurdukları da anlatılıyor.
- Kuyucaklı Yusuf Eseri
Türk edebiyatındaki başkaldırı- eşkıya romanlarının öncüsü kabul edilen Kuyucaklı Yusuf eserinde , Tanzimat’tan itibaren işlenen Batılılaşma temasının dışına çıkmıştır.
Kuyucaklı Yusuf, köylülerle zengin, ayrıcalıklı memurlar arasındaki çatışmayı anlatan ikonik romanlardan biridir. Bu eser Kuyucaklı Yusuf’un kaymakamın manevi kızı Muazzez’e olan aşkını, onun mutlu olmasını istemeyenlerle mücadelesini anlatan hikayedir.
- İçimizdeki Şeytan Eseri
İçimizdeki Şeytan kitabının konusu hayat bakışları tamamen farklı olan-farklı dünyaların insanları olan iki kişinin boşanma sürecini anlatır.
Dadaloğlu Kimdir Ve Eserleri Nelerdir merak ediyorsanız tıklayın
Furkan Özdemir’in’’ Sabahattin Ali | Öyle Günler Gördüm ki… [Şiir]’’ için tıklayın