OKALİPTUS YAPRAĞI
Okaliptüs Mersingillerin ailesinin alt grubu olup 600 türünden biridir. Yaklaşık 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renge sahiptir. Odunu ise kırmızıdır, üzerinde ara sıra çıkıntılara bulunur. Taze yaprakları gövdeye yapışık biçimde, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir.
Okaliptüs Yaprağı Faydaları Nelerdir?
Akdeniz ikliminde yetişen okaliptüs yaprağı faydaları bitkinin, anti bakteriyel özelliğe sahip olmasından kaynaklanır. Buna bağlı olaraktan cilt problemlerine, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Solunum yollarını açarak rahatlatır özellikle astım – bronşit gibi hastalıklarda kullanılmaktadır.
Okaliptüs Yaprağı Faydaları Nelerdir Madde Madde
- Güçlü idrar söktürücüdür.
- Nefes darlığı problemi çekenlerin yağını buhar yoluyla solumaları tavsiye edilir.
- Güçlü balgam sökücüdür.
- Düzenli şekilde çayının tüketilmesi sinir – stresi azaltmaktadır.
- Kan şekerini düzenleyerek normal seviyede tutar.
Okaliptüs Yaprağı Zararları Nelerdir?
Düzenli ilaç kullananların, alerjik bünyeli, astımı, karaciğer böbrek, sorunları olanların, düşük tansiyonu bulunan kişilerin kullanmaya başlamadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Okaliptüs yaprağı zararları şu şekildedir;
Okaliptüs Yaprağı Zararları Nelerdir Maddeler Halinde
- Yetişkinler için faydaları bulunan okaliptüs yağı çocukların cildine sürülmez.
- Yağını salt olarak ağız yoluyla kullanmak zehirlenmelere yol açabilir.
- Çayı ve yağı emziren anneler, hamileler tarafından kullanılamaz.
- Gözle temas etmesi sakıncalıdır.
Okaliptüs Yaprağı Kullanımı?
Okaliptüsün kurumuş yaprakları buhar yolu ile damıtılarak yağı elde edilir. Bitkinin yaprağından reçine, tanen, mum, acı maddeler bulunmaktadır. Bu yağın, balgam söktürücü, soğuk algınlığını önleyici, bakteri, mantar engelleyici, serinlik, ferahlık verici etkisi vardır. Solunum yolunun enfeksiyonları, grip, bronşit, öksürük için de faydaları yüksektir.
Okaliptüs Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Ortalama 2 fincan okaliptüs çayı hazırlamak için, 5-6 adet yaprağı yeterli olacaktır. Ancak daha hoş kokulu tat almayı tercih ediyorsanız, yaprak miktarını artırabilirsiniz. Yeterli ölçüde suyu kaynatıp birkaç dakika beklemek, suyun istenen sıcaklığa gelmesi açısından önem taşımaktadır.
Henüz kaynamış olan suya konulan yapraklarının aromasının bozulabileceği ya da azalabileceği için, suyun yaklaşık 80 dereceye düşmesini beklemek daha güzel tat alınmasını sağlar.
Bekleme sürecinin ardından sıcak suya atılan yaprakların, yaklaşık 5 dakika demlendikten sonra fincandan çıkarılır. Çayı taze tüketmek gerekir bekletilmesi durumunda zararları olabilir.
Okaliptüs Yaprağı Çayı Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde en çok oksijen yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- İshali keser
- Boğaz iltihaplarını, mikrobu yok eder.
- Soğuk algınlığını önler.
- Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcıdır.
- Balgam sökücü özellikleriyle tanınır.
Okaliptüs Yaprağı Yağı Nedir?
Yağı, ağacının yapraklarından elde edilmektedir. 500’den fazla okaliptüs türü vardır. Tıbbi özellikleri nedeniyle Eucalyptus salicifolia ve globulus’un esansiyel yağları (ateş ağacı, sakız ağacı olarak da bilinir) kullanılır. Uçucu yağlarını çıkarmanın yanı sıra ağacının kabuğu kâğıt yapımında kullanılır.
Okaliptüs Yaprağı Yağı Faydaları Nelerdir?
Geleneksel yağı, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan bir ilaçtır. Enfeksiyonu azaltma, solunumu iyileştirme kabiliyeti uzun yıllardır bilinmektedir. Günümüzde yağının faydaları nedeniyle kullanımı yaygındır. Merhemlerde, parfümlerde, ilaçlarda, temizlik ürünlerinde yaygın olaraktan kullanılır.
Okaliptüs Yaprağı Yağı Faydaları Nelerdir Maddeler Şeklinde
- Solunumu iyileştirir
- Mevsim alerjileri
- Öksürüğü hafifletir
- İltihabı azaltır
- Zihni açar
Okaliptüs Yaprağı Yağı Nerelerde Kullanılır?
Alternatif tıp başta olmak üzere gıda, sağlık, kozmetik, temizlik alanlarında sık şekilde kullanılmaktadır. İçilerek de tüketilebilir. Şifaları ile bilinen yağı, hastalıklara faydaları vardır.
Okaliptüs Yağı Yan Etkileri, Zararları
Yağını kullandıktan sonra kusma, bulantı veya ishal görülebilir.
Kurutulmuş Okaliptüs Yaprağı Nedir?
Kurutulmuş yapraklarında tanen, reçine, mum ve acı madde vardır. Yağı ise Eucalyptus Globulus Labill türü ağacın yapraklarından yapılmaktadır. Yağın içeriğinde; %12 limonen ve %70 ökaliptol maddeleri bulunur.
Okaliptüs Nasıl Kurutulur?
Sapını iplerle birlikte bağlayın veya lastik bant kullanın. Karanlık, odada tavana asın. Sıcak veya nemli oda kullanmayın. İki ila üç hafta sonra, sapları aşağı doğru kesin. Havayla kurutma, bitkinin kahverengi renge dönmesine, yapraklarının kuru, kırılgan olmasına neden olur.
Ağacı Ne İşe Yarar?
Buharının teneffüs edilmesi bronşite, öksürüğe, gribe iyi gelebilir. Buruna – göğse merhem şeklinde uygulandığında bu bölgelerdeki kanlanmayı hafifletir. Deriye yağ sürüldüğünde eklem iltihabı acısını azaltır. Baş ağrısı belirtilerini hafifletir.
Okaliptüs Yaprağı Nerede Yetişir?
Latince adı ‘Eucalyptusbaum / Heberbaum olan Okaliptüs ağacı, mersingiller ailesindendir. Anavatanı Avustralya’dır. Ülkemizde Mersin, Tarsus, Adana, Antalya’da yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
Daha fazlasını öğrenmek için tıklayınız…
Dereotunun Faydaları Nelerdir? Zararları Nelerdir? adlı yazımızı okumak için tıklayınız…