Noter Nedir? Noterlik mesleğini yapan kişilere noter denir. Noterlik resmi kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlar ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir aynı zamanda kanunlarla verilen başka görevleri yerine getirirler. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsünde değildirler.
Noter Ne İş Yapar?
Kişiler arasında yapılan işlemleri dayanağa bağlarlar evraklara resmiyet kazandırırlar. Özel olarak emanet işleri, tespit, vasiyetname ve ölüme bağlı işlemlerle birlikte tebligat işlemlerine bakarlar. Ev araba gibi malların satışında, iki taraf noter huzurunda alışverişlerini gerçekleştirmektedir.
Noterliğin meslek odası Türkiye Noterler Birliği’dir. Noterlik hizmeti ülkemizde özel ofislerde sürdürülmektedir. Yurt dışında ise hizmeti konsolosluklar vermektedir. Noterlikte tek temel görevli vardır. İkinci temel görevli ise noterin yanındaki stajyerlerdir. Dairelerde katipler ve hizmetliler vardır.
Noterlikte çalışacak olanların en az bir yıllık sözleşme yapması zorunludur. Hizmetliler için eğitim şartı aranmamaktadır.
Noterin Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
- Kanunlarla emredilen tüm işlemleri kanun hükümlerine göre düzenlemek,
- Gayrimenkul ya da araç satış sözleşmesi hazırlamak,
- Başka kurumlarda düzenlenen evrakları mühür, imza gibi tasdik işlemleriyle onaylamak,
- Herhangi bir kanuni işlemin aslını ya da örneklerini çıkarmak,
- İhtarname göndermek,
- Başka dile çevrilen yazılı belgeleri tasdiklemek.
Noter Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Yurt içinde yurt dışında bulunan üniversitelerde hukuk fakültelerinden mezun olmak aranan ilk şarttır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kişinin devlet memurluğuna engel teşkil edecek herhangi hak mahrumiyeti olmaması noter olmak için diğer önemli kriterlerdendir.
Noter olmak için 25 yaşında olmak, en az 4 yıl avukatlık, yargıçlık ya da hukuk hocalığı yapmış olmak gereken ilk ve en önemli şartlardır. Hukuk eğitiminden sonra Adalet Bakanlığına başvuru yapılır.
Noter Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Noter olmak isteyen kişiler avukatlık stajını tamamlayıp avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı’na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini almaları ardından noterlik stajını da tamamlamaları gerekir. Hukuk fakültesi derleri esnasında görülen derslere ek olarak, yenilenen kanun ve mevzuatı sürekli olarak takip etmeleri gerekir.
Noterler Hangi Bölgelerde Çalışır?
Noterler şartları yerine getirirse bile istedikleri yerde noterlik yapamazlar. İlçelerdeki noter sayısı belli olduğu için noter adayının istediği yerde çalışmaya başlayamaz. Herhangi bir bölgenin noteri işi bırakmazsa o bölge için yeni noter verilmez. Eğer yeni noterlik açılırsa kıdem olarak en eski başvuru kabul edilmektedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde noter dairesi mevcuttur.
Türkiye Noterler Birliği
Türkiye Noterler Birliği, Anayasa’nın 135’inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun’da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara’dadır.
Biotinin Zararlarını merak ediyorsanız tıklayın
NKFU kanalının Noter Ne İş Yapar? Nasıl Noter Olunur? videosunu izlemek için tıklayın