Erzurum’un Mahallebaşı semtinde Nene Hatun’un evi önünde bulunan tarihi anıt çeşmenin çilesi yıllardır bitmedi! Gören herkesin şaşırdığı o çeşmenin detayları haberin devamında…
Nene Hatun Çeşmesinin çilesi yıllardır bitmedi!
1950 yıllarında yapımı tamamlanan çeşmeyi gören “Bu mu” diyor! Erzurum’un kahramanı Nene Hatun anısına yapılan çeşmenin son halini görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Erzurum kahramanına sahip Çıkmıyor!
Erzurum’un kahramanlaşan ismi Nene Hatun, 93 harbi sırasında 22 yaşında gencecik bir kadın olmasına rağmen “Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar” diyerek bebeğini beşikte bırakıp Erzurum halkıyla cephede canı pahasına savaşarak adını tarihe yazdırmıştı. Lakin Nene Hatun geçen bir buçuk asır ardından Erzurum’da hak ettiği değeri göremiyor!
Sahipsiz bırakılan çeşmede Nene Hatun büstü 5 yıldır yerinde yok!
Erzurum halkı ve mahalle sakinleri için önemli bir yere sahip olan Nene Hatun çeşmesi Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 5 yıl önce yenileme bahanesi altında yerinden sökülerek götürüldü!
Mahalle sakini Hayrettin K. Nene Hatun çeşmesinin kendileri için özel bir anlam ifade ettiğini şu sözlerle anlattı; “Babaannem 107 yaşında vefat etti, Her zaman bana git Nene Hatun’un sarı çeşmesinden su doldur getir derdi. Burası bizim büyük ve önemli bir tarihi yerimiz” dedi.
Nene Hatun çeşmesi mi harabe mi!
92 senesinde sarı burmaları çalınan çeşmenin iki yıl boyunca sahipsiz kalması üzerine duruma dayanamayan bölge halkı 2 yılın ardından duruma el atarak çeşmenin bakımını üstlendi.
Nene hatun çeşmesi büstü belediye ekipleri tarafından 5 yıl önce düzenleme ve yenileme adı altında sökülerek bölgeden götürüldü.
5 Gün Dediler 5 Yıl Oldu Hala Ortada Yok!
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından 5 yıl önce düzenleme ve yenileme adı altında sökülerek götürülen çeşmeye ait büst halen ortada yok.
Bölge halkının Nene Hatun büstüne sahip çıkması üzerine yaptığı araştırmalar neticesinde büstün belediyenin çay ocağında olduğu ortaya çıkmış!
Gören Herkes Nerde Bizim Nene Hatunumuz diyor!
Nene Hatun çeşmesini bu zamana kadar kendi emekleri ile ayakta tutmaya çalıştıklarını söyleyen Mahalle sakinlerinden H.K. “Almanya’dan, Belçika’dan geliyorlar nerde bizim Nene Hatunumuz diye soruyorlar” dedi.
“Nene Hatun’u anmak için evi önünde 24 saat nöbet tutulurdu“
Nene Hatun’un yıldönümü dolayısıyla 2000 yılına kadar evi önünde 24 saat nöbet tutulduğunu ve silah atışları yapıldığını ifade eden mahalle sakinleri Nene Hatun’a artık eski önemin verilmediği görüşünde!
Kültür Turizm İl Müdürlüğü nerede? Belediye Nerede?
Nene Hatun çeşmesinin üstüne bu zamana kadar çok defa yazıldı, çizildi lakin Mahalle sakinlerinin ifadelerine göre “Büyükşehir Belediyesinde tık yok!”