Necip Fazıl Kısakürek Kimdir? Ne Zaman Doğmuştur?
Necip Fazıl Kısakürek, 1904 senesin de İstanbul’da dünyaya gelmiştir.
Maraşlı bir ailenin çocuğudur. Babası, hukukçu, annesi ise Girit Ensarlarından birinin kızıdır.
Necip Fazıl Kısakürek, ailenin tek çocuğu olmakla beraber ismini, babasının dedesi Necip Efendi’den almıştır. Türk edebiyatına iz bırakmayı başaran Kısakürek; şair, romancı ve oyun yazarıdır.
1925 ve 1983 yılları arasında etkin şekilde edebiyatla uğraşan şair bu alanda çok sayıda eser yazmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek, çocukluk yılların da oldukça zor zamanlar geçirmiştir. Çocukluk yıllarının tamamı nerdeyse dedesinin çemberlitaş daki konağında geçmiştir.
Yazar, İstanbul’da Bahriye Mektebi’ne giderken şiirle ilgilenmeye başlamıştır. İstanbul işgal edildikten sonra da annesiyle beraber Erzurum’daki akrabalarının yanına gitmiştir.
1934 yılına gelindiğinde şairin hayatın da büyük değişiklikler olmuştur. şair bu dönemde Nakşi şeyhi Abdülhakim Arvasi ile tanıştı. Şeyhle yaptığı konuşmalarda ciddi fikir dönüşümleri yaşadı. Sonrasın da şairin eserlerinde tasavvufi detaylar görülmeye başlandı.
Askerliğe gittiği dönemde yazmaya devam eden Kısakürek, burada kaleme aldığı yazıları sebebiyle de mahkûm edilmiş bunun üzerine Sultanahmet Cezaevi’ne gönderilmiştir.
Şairin hapis hayatı bununla da sınırlı kalmadı. 1960 darbesi sonrasında evinden alınarak yaklaşık 4 ay Balmumcu garnizonunda kaldı. Basın affı yasası gelince tahliye edildi. Atatürk’e hakaret suçu işlediği iddiasıyla tekrar tutuklanmıştır. Yaklaşık 13 ay kadar cezaevinde kalmıştır.
necip fazıl kısakürek eserleri
Necip Fazıl Kısakürek’in Eserleri – A dan Z ye
- Örümcek Ağı şiiri (1925)
- Kaldırımlar şiiri (1928)
- Ben ve Ötesi şiiri (1932)
- Sonsuzluk Kervanı (1955)
- Çile şiiri (1962)
- Şiirlerim şiiri (1969)
- Ruh Burkuntularından Hikâyeler (1965)
- Kafa Kâğıdı (1984)
- Aynadaki Yalan (1980)
Tiyatro:
- Namı Diğer Parmaksız Salih (1949)
- Reis Bey (1964)
- Abdülhamit Han (1969)
- Bir Adam Yaratmak (1938)
- Künye (1940)
- Tohum (1935)
- Para (1942)
Monografi – Makale – Fıkra – Hatıra :
- Namık Kemal (1940)
- Son Devrin Din Mazlumları (1969)
- Hitabe (1975)
- İhtilal (1975)
- Çerçeve (1940)
- Yılanlı Kuyudan (1970)
- Hac (1973)
- Babıali (1975)
- İman ve İslam Atlası (1981
necip fazıl kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek’in Çalışmaları Nelerdir?
- 2 yaşında iken şiire başlayan necip Fazıl’ın ilk şiir kitabı 17 yaşında iken yayımlanmıştır.
- Şiirleri, Bakanlığı’nın ders kitaplarında okutulmuştur. Genç yaşta yazdığı tiyatro eserleri, dönemin tiyatrolarında aylarca kapalı gişelerde sahnelenmiştir.
- Paris dönüşü yayımladığı örümcek ağı ile kaldırımlar adlı şiir kitapları onu çok genç yaşta adını duyurmasını sağlamıştır.
- Henüz otuz yaşına basmadan çıkardığı yeni şiir kitabı “ben ve ötesi” kitabı ile birçok kişi tarafından takdir toplamayı başardı. Bu sayede birçok kişi tarafından da çok tanınan şair, “üstat Necip Fazıl Kısakürek” olarak tanınmaya başlamıştır.
- Sık sık kapatılan veya toplatılan Büyük Doğu’nun çıkmadığı sürelerde günlük fıkra yazılarını son posta, Babıali, İstanbul, Bugün, Millî Gazete, Her Gün, Tercüman gibi Gazeteler de Yayımlanmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek Ne Zaman Vefat Etmiştir?
25 Mayıs 1983’te, (79 yaşında) vefat eden büyük şair Necip Fazıl, ardında birçok eser ve nesillere önder olacak bir fikir dünyası bırakmıştır. Üstat necip Fazıl’ın cenazesi Eyüp sultan mezarlığına defnedilmiştir.
necip fazıl kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek’in Vasiyetinin Bir Kısmı;
Fikir ve duygularımı belirtirken vasiyete lüzum görmüyorum. Bu bahiste bütün eserlerim, her kelime, cümle ve topyekûn cümle ifade tarzım bir vasiyettir. Eğer bu söz bütününü tek ya da minicik bir daire içinde toplamak gerekirse söylenecek söz “Allah Resul’ünden, başka her şey sadece hiç ve batıl.” demekten ibarettir.
Beni, ayrıca hususi vasiyetimde gösterdiğim gibi, İslami usullerin en incelerine riayetle gömünüz! Burada, vasiyette de belirtilmesi gereken önemli bir noktaya değinmeliyim.
Cenazeme çiçek, bando, mızıka gönderecek makam ve şahıslara uzaklığımız, kimsenin böyle bir zahmete girişmeyeceği malum… Fakat bu hususta bir haşarılık zuhur edecek olursa, ne yapılmak gerektiği de beni sevenlerce malum…
Çile şiirindeki şu satırlar vasiyetini ifade eder niteliktedir:
Son günüm olmasın çelengim top arabam
Beni alıp götürsün tam dört inanmış adam
Ölüm Güzel Şey Necip Fazıl Kısakürek Şiiri videosunu izlemek için tıklayınız
Tükettiğimiz birçok besinin faydalarını bulabileceğiniz faydaları kategorisi için buraya tıklayın