Ağız-diş sağlığını korumak için yapılması gerekenlerden en önemli unsurlardan biri fırçalamaktır. Diş fırçalamanın tekniği, püf noktaları sıklıkla araştırılan bir konudur.
Ağız-diş sağlığınıza özen göstermeniz hem dişleriniz hem de tüm vücudunuz için çok önemlidir. Ağza yapışan bakteri birikintileri, yemek artıkları zamanla diş deformasyonuna periodontal hastalığa yol açar. Dişlerinizi doğru fırçalama teknikleri ile temizlemek ağız sağlığınızı koruyabilir, ileride oluşabilecek problemlerin önüne geçebilir. Yanlış fırçalama teknikleri, sert fırçalama, sık fırçalama dişeti çekilmelerinin mekanik sebepleri arasındadır. Dudak-diş eti birleşimindeki yapısal bozukluklar, çeşitli periodontal hastalıklar, eksik dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine neden olur. Diş çekimi ciddi bir sorundur. Bu nedenle dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak önemlidir.
Doğru Diş Fırçalama Teknikleri
Diş fırçalama teknikleri sıralandığında şu teknikler ön plandadır;
- Çok fazla macun kullanmaya gerek yoktur.
- Sanılanın aksine nohut büyüklüğünde macun yeterlidir.
- Fırçanızı 45 derecelik açıyla tutun, fırçanın ucunu diş etlerinize doğru tutun.
- Yani eğik açıyla tutarsanız bu açıyı yakalarsınız.
- Çok fazla kuvvet uygulamadan dairesel veya eliptik hareketlerle nazikçe fırçalayın.
- Çiğneme alanı olarak adlandırılan kısımda, fırçayı ileri geri hareket ettirebilirsiniz.
- Dil yüzeyinin temizlenmesi de diş bakımının önemli parçasıdır. Dil yüzeyinin temizlenmesi de ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur.
- Dişlerinizi günde en az iki kez 3 dakika fırçalamayın. Bunu planlamak zor geliyorsa kendinizi sabah, akşam programlayabilir, güne başlayabilir ve vedalaşabilirsiniz.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra macunu tükürmeniz yeterlidir. Uzun süre durulama ve tükürme macunun etkinliğini azaltacaktır.
Diş Fırçalama Yöntemleri
. Bass Yöntemi (Temel Yöntem)
Bu teknik diş fırçalamanın temel yöntemi olarak kabul edilir herkese de tavsiye edilebilir. İleri geri hareketlerin uygulanması kolaydır, diş eti çizgilerinin, orta bölümlerin etkili bir şekilde temizlenmesi gibi faydaları vardır. Bu fırçalama tekniğinde kıllar, 45 derecelik açıyla diş eti çizgisine yapıştırılır. Diş fırçası titretilerek ileri geri hareket ettirilerek işlem gerçekleştirilir.
. Değiştirilmiş Stillman Yöntemi
Bu yöntem diş eti çekilmesi sorunu olan hastalara önerilebilir. Fırçayı etlerin hemen üzerine, diş etleriyle birleştiği bir seviyeye yerleştirin. Diş eti hattına hafif baskı uygulanarak ileri-geri yukarı-aşağı hareketlerle işlem gerçekleştirilir.
. Charter Yöntemi
Diş fırçalama da diş etlerine yapılan herhangi bir cerrahi müdahaleden sonra hekimlerin hastalarına önerdikleri tekniktir. Diş eti çizgisine masaj yaparak plağı çıkarabilirsiniz. Fırça, dişin dış yüzeyine 45 derecelik açıyla yerleştirilir fırçanın ucu oklüzal yüzeye doğru bakar. Böylece uygulama ileri-geri hareket halinde gerçekleşir.
. Rull Yöntemi
Diş fırçalama da herkesin kullanabileceği tekniktir. Kılları diş yüzeyine 45 derecelik açıyla yerleştirin dokuya hafifçe bastırın. Dairesel hareketlerle fırçalayın.
Diş Ne Zaman Fırçalanır?
Diş fırçalamak nasıl önemliyse fırçalama zamanı da o kadar önemlidir. Dişler tükürüğün etkisiyle kendi kendini temizleyebilen yapılardır. Ancak bu ağız hijyenini sağlamak için yeterli değildir. Bu nedenle diş fırçası ile mekanik temizlik yemek artıklarını, bakterileri uzaklaştırmak için yeterlidir.
Yediğiniz yiyecekler dişlerinizin yüzeyine yapışarak bakterilerle birlikte plak oluşturur. Ağzın asidik ortamında dişler üzerinde oluşan plak, çürümelerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle dişlerinizi günde en az iki kez 2 dakika fırçalamak ağız sağlığı için önemlidir. Sabah kahvaltıdan sonra, akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalamayı alışkanlık haline getirin. Ancak sabahları kahvaltı yapmadan dişlerinizi fırçalamak, geceleri oluşan plakların temizlenmesine yardımcı olabilir. Yemekten 30 dakika ya da bir saat sonra dişlerinizi fırçalamak daha uygun olabilir.
Diş Fırçalamanın Püf Noktaları
Diş fırçalamanın püf noktası şudur; fırçayı 45 derecelik açıyla tutun ve diş etlerinin yüksekliğinden ağza doğru fırçalamaya başlayın. Dışarıdan fırçalarken ön dişlerden azı dişlerine sert darbeler yerine yumuşak dairesel hareketler kullanın.
Polikistik Over Nedir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Aykacdis kanalının Diş Fırçalama Diş Fırçası Nasıl Kullanılmalı / Aykaçdiş Ortodonti İmplant Estetik Dr. Volkan AYKAÇ videosunu izlemek için tıklayın.