Müslüm Gürses, asıl adı Müslüm Akbaş (7 Mayıs 1953; Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa – 3 Mart 2013, İstanbul) Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, bestecisidir, söz yazarı aynı zamanda oyuncudur. Dünya çapında ”Father of Arabesque” Türkiye’de ise ‘Arabeskin Babası’ ‘Müslüm Baba’ olarak tanınmaktadır.
90’lı yıllardan itibaren repertuarına pop ve rock şarkıları ekledi. Adnan Elgil’in “Böyle Ayrılık Olmaz, Havalar Nasıl Oralarda?” Ayrıca Sezen Aksu’nun “Sorma, Vazgeçtim”, Fikret Kızılok’un “Gönül” ve Şebnem Ferah’ın “Sigara” isimli şarkılarını da seslendirdi. İlk olarak 1979 yılında ‘İsyankâr’ filminde kamera karşısına geçen Gürses, toplam 40 filmde rol almıştır.
Müslüm Gürses’in Hayat Hikayesi
7 Mayıs 1953 yılında ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya gelen Müslüm Gürses’in annesinin adı Emine babasının adı Mehmet’tir. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde doğmuştur. Asıl adı Müslüm Akbaş’tır. Uzun yıllar geçim sıkıntısı çeken aile ekonomik nedenlerden dolayı Halfeti’den göç etmişlerdir.
Adana’ya göç eden aile orada da yoksulluk çekince anne Emine Hanım işe girmiş, Müslüm kardeşi Ahmet’e bakmaya başlamıştır. Bu sıralarda bir kız kardeşi dünyaya gelmiş, Müslüm’ün sorumluluğu daha da artmış, okula gitmek yerine çalışmak zorunda kalmıştır.
Müslüm Gürses Sanat Hayatına Nasıl Girdi?
Müslüm Gürses, 1965 yılında gençliğinde Adana’nın çay bahçelerinde şarkı söyleyerek aynı zamanda halkevine giderek şarkıcılık kariyerine başladı. Terzi çırağı, kunduracı olarak çalıştı, son birkaç yılda ise gazino sahnesinde yer aldı. 1967 yılında 14 yaşında ilkokuldan mezun olduktan sonra Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı, kazandı. Orada çalışırken soyadını “Gürses” olarak değiştirirler.
1967’den beri her Cumartesi TRT Adana Çukurova Radyosu’nda canlı olarak türküler seslendirdi. 1968’den itibaren ilk 45 piyasaya sunuldu. İstanbul’a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya’ya ait olan Sarıkaya plaklarıyla 45’lik plak doldurdu. Ardından 1969’da İstanbullu Palandöken şirketi tarafından ‘Sevda Yüklü Kervanlar/ Vurma Güzel Vurma’ adlı çıkış parçası ‘Sevda Yüklü Kervanlar’ da dahil olmak üzere 45’lıik bir plak yayınlandı. Gürses askerliğini tamamlayarak İstanbul’a döndü aynı şirkette plak yapmaya devam etti.
Müslüm Gürses’in Eşi Kim ve Eşiyle Nasıl Tanıştı?
1982 yılında Malatya gezisinde arabesk babası olarak tanınan Müslüm Baba, yıldızı parlamaya başladığında hayatının aşkı Muhterem Nur ile tanışmış 1985 yılında hayatlarını birleştirmişlerdir. Müslüm Gürses evlendiğinde 35, Muhterem ise 56 yaşındaydı. Hayatında yaşadığı büyük olaylar nedeniyle Müslüm Gürses yaşından daha olgun olduğundan dolayı aralarındaki yaş farkı onun için hiçbir zaman sorun olmadı.
Müslüm Gürses Nasıl Müslüm Baba Oldu?
Aslında düşünürseniz Müslüm Gürses sadece Baba lakabını kullanmıyor. Diğer usta sanatçılar tarafından da kullanılır. Bu işin aslı şöyledir: Nitekim şarkılarında, sözlerinde insanların ortak dertleri, aynı dertlerinin sesi olmuştur. Bu nedenle de halk artık onun çocukları gibiydi. Müslüm Gürses, binlerce hatta milyonlarca kişinin bu nedenlerden dolayı artık babasıydı, artık halk onu babası gibi gördüğü için Müslüm Baba olarak anmaya başladı.
Müslüm Gürses Hakkında Merak Edilen 5 Gerçek
- Evlendiğinde kendisi 35, eşi Muhterem Nur 56 yaşında idi.
- Muhterem Nur’un evlendiklerinde yaşının büyük olmasından dolayı çocukları olmamıştır.
- Müslüm Gürses’in aslında Ahmet adında bir kardeşi olduğu kız kardeşi olmadığı iddia edildi.
- Baba Mehmet Akbaş oğlu Ahmet Akbaş’ı kendisine vermek istemediği için eski eşi Emine Demirdöver’i sırtından bıçaklayarak öldürmüştür.
- Sanıldığının aksine ünlü isim daha sakin ve gösterişsiz bir hayat sürmüştür.
Müslüm Gürses ve Jiletli Konserleri
Müslüm Baba ve arabesk denilince anımsanan diğer bir konu da Müslüm Gürses hayranının konserde jiletle kendilerini yaralanması olayıdır. Müslüm Baba’nın şarkılarındaki ağır arabesk sözler, aşk acısı, hayatın sefaleti, hayranlarının o dönemde sıkça konuşulan bir olay olan kendilerini jiletle kesmeleri sıklıkla gündeme gelmiştir.
Müslüm Gürses Neden ve Kaç Yaşında Vefat Etti
Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi’nde baypas ameliyatı geçirdikten sonra akciğer ve kalp yetmezliği şikayetiyle yoğun bakıma kaldırıldı. Solunum cihazına bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013’te İstanbul Memorial Hastanesi’nde yaşamını yitirdi ve yaklaşık dört aydır tedavi görüyordu. 4 Mart 2013 tarihinde Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Özgecan Aslan Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
ViBio kanalının Müslüm Gürses Aslında Kimdi? Videosunu izlemek için tıklayın.