Fotoğraf çektiren herkesin aklına ilk gelen harikulade güzelliğiyle lavanta bahçeleri oluyor. Öyle ki dünya evine giren, evliliğe adım atan çiftler, düğün fotoğraflarını bahçelerde çektirmeyi tercih ediyor. Öyleyse eşsiz bitki hakkında daha çok bilgi edinmeye ne dersiniz?
Mor ve mavimsi renklerde çiçekler açan bitki, ballıbabagiller soyundan gelen, tarihi üç bin yıl öncesine dayanan bitki türünü oluşturuyor. Her derde deva bitki lavantanın faydaları nelerdir? Öğrenelim.
Lavanta faydaları nelerdir?
Lavantanın faydaları nelerdir? Sorusu uzmanların sıkça karşılaştığı sorulardan birisidir. Vitamin, mineral bakımından oldukça zengin olan bitki, günümüzde hem çay hem yağ olarak sıklıkla tüketilen ürünler arasında yerini alır. Bitkinin yağı, geçmişten bugüne vücut ağrılarına iyi gelmesiyle adından söz sıkça ettirir.
Bitkinin faydaları bununla sınırlı değildir. Özel bitkinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mide problemlerine iyi gelen bitki, anlık oluşturduğu etkiyle kusmayı engeller.
- Sindirim sistemindeki olumsuzlukların üstesinden gelerek hazımsızlık sorununa çözüm olabilir.
- Baş ağrısına iyi gelir.
- Uyku problemi yaşayan kişilerde rahatlama sağlayarak uyku düzeni sağlar.
- Kokusuyla öfkeyi, siniri yatıştırır.
- İştah sorunu yaşayan bireylerde sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Cildi yenileyerek ferahlık kazandırır.
- Vücuttaki mantar oluşumlarının tedavisinde alternatiftir.
Lavantanın kullanım alanları nelerdir?
Lavanta çayı:
Hoş, sakinleştiren, rahatlatan kokusuyla akıllara kazınan bitki, çay olarak tüketildiğinde aynı etkileri verir. Stresli, kendiniz kötü hissettiğiniz anlarda veya uymadan birkaç saat önce tüketilebilen çay, rahatlamayı, gevşemeyi kolaylaştırır.
Çay yapmak için gerekli malzemeler:
Tercihe bağlı şekilde; 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği veya1 lavanta çay poşeti ile 1 su bardağı kaynamış sudur. 1 fincan içerisinde öncesinde kaynattığınız suyu ilave edin ve üzerine bitkiyi ekleyin. Bir süre fincan kapalı durumdayken demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Lavanta uçucu yağı:
Dünyada en fazla yağı yapılan bitkilerden birisi lavanta, bu tarafıyla pek çok kullanım alanına sahiptir. Yağı, tercihinize göre koklayarak, bilek ile şakaklarınıza uygulamak suretiyle doğrudan kullanabilir; başka bir yöntem olaraksa yastığınızın altına damlatabilir, buhurdanlığınıza ilave ederek eve ferah bir koku yayarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
Lavanta kurusu:
Taze, ferah bir koku yayan bıraktığı etkiyle gevşemeye destek olan bitkinin kuru halini dilerseniz mis gibi koku bırakması için evinizin bir köşesine, dolaplarınıza yerleştirebilirsiniz. Öte yandan çay için kullanabilirsiniz.
Lavanta çiçeği ile neler yapılabilir?
Bitkiden; çay, yağ, tentür, kolonya, sabun, şampuan üretilmektedir. Ayrıca içeriğindeki çiçek esansının zenginliği sayesinde parfümeri endüstrisinde ham madde olarak kullanılmaktadır.
Lavanta en fazla nerede yetişmektedir?
Ülkemizde Akdeniz İkliminin hakim olduğu illerde yetiştirilen bitki, Antalya, Mersin, İzmir, İstanbul gibi illerde bolca üretilir. Dünyada ise Atlas Okyanusu adalarında, Akdeniz ülkeleriyle Hindistan’da yetiştirilen bitkidir.
Evde lavanta ne işe yarar?
Sakinleştirici, yatıştırıcı etkisiyle stres, kaygı, depresyon ve yorgunluk gibi olumsuzlukların en aza indirgenmesinde büyük rol oynar.
Lavanta çiçeğinin ömrü ne kadardır?
Bakımı diğer bitkilere kıyasla kolay bitki, doğru bakımla uzun yıllar, ortalama ömrü 15-20 yıl, size eşlik eder.
Lavanta çiçeğine evde bakılır mı?
Hoş kokusuyla barındırdığı faydalarıyla evde yetiştirmek için iyi tercih olacaktır.
Lavanta su ister mi?
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu müddetçe susuzluğa dayanıklıdır. Bununla birlikte sabah, akşam sulama yapmanız, toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız bitkinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
Lavanta kışın ölür mü?
Hava şartları açısında hem sıcağı çok seven hem soğuğa dayanıklı bitki, kışları uyku halindeyken -25 dereceye kadar direnebilir.
Lavanta saksıda olur mu?
Ilık ve güneş alan yerleri seçmeniz saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer önemli bir unsurdur. İyi, geniş kap kullanmanız gerekmektedir. Bitkiyi düzenli biçimde durgun suyla sulayınız, özellikle yeşil bölgelerinin de su aldığından emin olunuz.
Lavanta kaç ayda çiçek açar?
Doğru şekilde bakımı yapılan bitki, haziran, ağustos ayları arasında çiçeklerini açar. Bakımı yanlış yapıldığı taktirdeyse bitkinin çiçek açma zamanı değişiklik gösterir.
Lavanta her yerde yetişir mi?
Tüm toprak tiplerinde yetişebilen bitki, gerekli şartlar sağlanmışsa mineral bakımından zengin olan topraklarda gür yetişmektedir. Toprağınızın sıcak iklimlerden alınmış olmasına özen göstermelisiniz.
Çörek otu nedir? çörek otunun daha önce duymadığınız faydaları nelerdir? bilgi edinmek için tıklayın
Akşamları 1 Bardak Lavanta Çayı Vücudunuza Bunları Yapar | Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir? isimli videoyu izlemek için tıklayın