Kripto para, dijital ortamda zaman ve enerji harcanarak üretilen paradır. Kripto kelimesi Yunanca’dan gelmektedir. Anlamı ise, gizlenmiş veya şifreli kelimelerdir.
Varlıklar, herhangi merkezi otoriteye bağlı olmadan üretilir. Bildiğimiz finansal sistemlerden oldukça farklıdır. Her kripto para, sanal ortamda cüzdan içerisinde saklanır.
Kripto Para nedir Nasıl Üretilir?
Kripto para nasıl üretilir konusunda birçok kişi araştırma yapıyor, farklı yollar deniyor. Dijital varlıklar, merkezi finans kuruluşlarına bağlı değildir. Dolayısıyla günümüzde devletler tarafından basılan kağıt paradan oldukça farklıdır.
Kripto madenciliği adı verilen sistemle özel olarak tasarlanmış makineler aracılığıyla üretilir. Makinelerin işlemci hızları ciddi anlamda yüksektir. Saniyeler içerisinde üretim gerçekleşir.
Kripto Paranın Mantığı Nedir Nereden Gelir?
Her dijital varlığın yapısı diğer coinlerden farkı olacak şekilde düzenlenir bu sayede benzersiz şifreler üretilmiş olur. Şifrelemeler sayesinde aynı kâğıt parada bulunan seri kodlar gibi birbirine benzemeyen varlıklar ortaya çıkar.
Dijital Varlık Nasıl Alınır Nasıl Satılır?
Dijital varlıkların alım – satım işlemleri genellikle özel olarak kurulan borsalarda gerçekleşir. Bugün dünyaca ünlü birçok dijital varlık borsası bulunmaktadır. Örnek Binance, Huobi, Coinbase gibi ünlü şirketler.
Ülkemizde ise Bitçi, BTCTurk gibi platformlar bulunmaktadır. Kişi havale ya da EFT yolu ile borsalara nakit aktarır ve yatırım yapmak istediği coinden limiti kadar satın alır. Satmak istediği zamanda yine borsa aracılığıyla tüm işlemleri yürütür.
Kripto Borsaları Yasal mı?
Ülkemizde dijital para borsalarına yönelik yasa bulunmamaktadır. Ancak son haberlere göre mevzuat üzerinde çalışma devam ediyor. Dünyada ise ülkeler hem dijital paraları hem de varlık borsalarını mevzuat çerçevesinde düzenlemektedir. Her ülke kendi düzenlemesini yapmaktadır.
Bitcoin Nedir?
Kripto varlıkların en büyüğü, aynı zamanda en fazla işlem hacmine sahip olanı Bitcoin’dir. Bitcoin, bilinen ilk varlık olması dolayısıyla önemlidir. 2009 yılında Satoshi Nakamoto isimli gizemli kişinin yayınladığı manifesto (White Paper) ile ortaya çıkmıştır.
Altcoin Nedir? Kaç Çeşit Altcoin Vardır?
İlk dijital varlık olan Bitcoin’i takip ederek ortaya çıkmış tüm benzersiz varlıklara altcoin denir. Bunların en büyüğü de Rus yazılımcı Vitalik Buterin tarafından üretilen Ethereum’dur. Zaman içerisinde irili ufaklı birçok altcoin ortaya çıkmıştır. Bugün bunların sayısı yaklaşık olarak 10 bin civarındadır.
Kripto Paraya Hangi Yollardan Ulaşılır?
İki yol vardır. Birincisi direkt kazılarak borsalarda satışa çıkartılan parayı değer karşılığında satın almaktır. İkinci yol ise, gerekli ekipmanla “kazım” adı verilen madenciliktir.
Kripto Para Haram mı Helal mi Caiz mi?
Dijital paraların ortaya çıkışı ile birlikte birçok kişi kripto para haram mı helal mi caiz mi diye Diyanet işlerinden fetva istemiştir.
Diyanet kendisine sitesi üzerinden yöneltilen soruya, herhangi kıymet ölçüsü bulunması durumu içerdiğinden caiz olabileceği yönünde fikir beyan etmiştir. Dolayısıyla kullanımı Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre caizdir.
Kripto para üretmek için elektrik enerjisi harcanır. Bu enerji doğalgaz, kömür, petrol gibi sınırlı kaynakların tüketilmesiyle elde edilir. Bize göre sınırlı kaynakların tüketilerek sanal şifreler oluşturulması ve bunun adına para denilmesi çok doğru değildir.
Dijital Varlıklardan Vergi Alınıyor mu?
Türkiye’de kripto paralara özel vergi alımı bulunmamaktadır. Yalnızca gelir vergisine tabi tutulabilecek kısmı olabilir. Dolayısıyla kurumsal alıcıların gerekli araştırmayı yapması gerekmektedir. Bu konuda çalışma olduğu konusunda da net bilgi bulunmamaktadır.
Kripto Para Üretmek Suç mu?
Bu konuda hukukçular net bir cevap veremediğinden dolayı farklı yanıtlar ortaya çıkmaktadır. Bunun temel sebebi konuya özel kanunun bulunmamasıdır. Kripto para madenciliği, birçok ülkede özel izin alınırken ülkemizde böyle izin söz konusu değildir.
Kripto Paranın Sonu ne olur?
Bir malın fiyatını alıcı ve satıcının iradesi belirler. Alıcılar satın almada direnç göstermeye başladığı anda fiyatı düşer.