Kestane, ülkemizde büyük çoğunlukla Aydın’da üretilmektedir. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği ürün, ağaçta yetişmek gibi meyvelere has özellikleri taşıyan yiyecek türü olduğundan meyve kategorisindedir. Peki kestanenin faydaları nelerdir? Nerede üretilir?
Kestane nedir?
Kayıngiller familyasının üyesi bulunan, Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumudur.
Kestanenin faydaları nelerdir?
Kestanenin faydaları nelerdir? Diye baktığımızda oldukça faydalı meyve olduğunu görmekteyiz. Bu faydalar şunlardır:
- C vitamini bulundurmasıyla yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
- Enfeksiyonlara karşı koyar
- Bünyesinde barındırdığı yüksek lif özelliğiyle tokluk hissiniz uzun süre verir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kemik yapısını güçlendirir, dişleri korur
- Sinir sistemine faydalıdır
- Cilde katkılarıyla yaşlanmayı geciktirir
- Kansızlığa birebirdir
- Vücuda verdiği enerjiyle halsizliği giderir, yorgunluğu önlemeye yardımcı olur
- Göz sağlığına olumlu etkileri olabilir
Kestanenin kaç türü var?
Dünya üzerinde bilinen 13 türü bulunmaktadır. Hastalıklarıyla zararlıları ayıklandığı sürece verimini devam ettiren, uzun ömürlü meyvedir. Serin ve ılıman iklim seven bitki türlerindendir.
Türkiye’de yetişen tek kestane türünün adı nedir?
30 m boya erişebilen, Türkiye’de doğal olarak yetişen yegane tür “Anadolu kestanesi” geniş tepeli ağaçtır.
Diğer adı nedir?
Kış aylarının sevileni, asla vazgeçilmeyen ürününün tarihine kısaca baktığımızda ilk kez Lidya uygarlığında tüketildiğini görmekteyiz. Bu sebeple antik çağlarda bugün kestane olarak bildiğimiz ürün o dönemlerde “Lidya Elması” olarak adlandırılmıştı.
En iyi kestane türü hangisi?
Lezzetlisini seçebilmek için renginin iyi görünmesinin yanında sert olup olmadıklarına dikkat edilmelidir. Koyu renge sahip olanlarla kötü kokanlar bozuktur.
Kestane de ne var?
Bünyesinde protein, yağ, lif barındırmakla beraber, içinde A, B, C ve E vitaminleri bulunur. Ek olarak, klor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengin bir mineral kaynağıdır. Bünyesinde barındırdığı vitamin, minerallerle insan sağlığına verdiği katkıları saymakla bitmez.
Kuzu kestanesi ne demek?
Suda haşlama yöntemiyle yapıldığında “tuzlama”, fırında kavrulmasıyla “kavşak”, çizilerek ateşte pişirilmesiyle “kebap” (kömme), biçiminde değerlendirilen veya saklanan, Zonguldak ormanlarında belki de dünyanın en leziz kestanesi “kuzu kestanesi” yetişmekte olan türdür.
Hangi ilde meşhur?
Kestane denilince akla ilk Aydın gelir. Türkiye’de üretimin kaynağı demek yanlış olmaz. Bunun önemli sebeplerinden biriyse kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır.
Memleketi neresi?
Uzun ömürlü ağaç olan, kayıngiller familyasının türü kestanenin ana vatanı Türkiye’dir.
Kestane çerez mi?
Daha az yağ, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içermesiyle ceviz, badem, fındıktan ayrılan kestane kuruyemiştir.
Kestanenin 9 türü nedir?
Kestanenin çeşitleri:
- Seguin
- Anadolu (Türkiye)
- Doğu
- Ozark
- Çin
- Henry
- Amerika
- Japon
- Çalı kestaneleridir.
Kestane dünyada en çok nerede yetişir?
% 83 ile üretimin büyük çoğunluğu Çin’de gerçekleşmektedir. Çin’de 2017 yılında yaklaşık 2 milyon ton kestane üretilmiştir. Türkiye ise üretimde dünya sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır.
Kestane ağacının ömrü ne kadardır?
Uzun ömürlü ağar türü olan kestanenin ömrü 200 ile 500 yıl arasındadır.
Türkiye’de en çok nerede yetişir?
Türkiye’de üretiminin en fazla olduğu yer Ege bölgesidir. Ege bölgesindeyse özel olarak bakıldığında Aydın ilk sırada yerini almaktadır. Yaklaşık yüzde yetmişlik ihtiyaç karşılama kapasitesine sahiptir. Ege bölgesi dışında Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Kestanenin anavatanı neresi?
Hangi tür olduğundan bağımsız genel itibariyle incelendiğinde kestane ağacının anavatanı Anadolu olduğunu görmekteyiz.
Hangi ayda oluyor?
Kış mevsiminde birçok yerde sık sık gördüğümüz, her gördüğümüzde içimizi ısıtan meyvenin hasadı Ekim ile Kasım aylarında yapılmaktadır. Bu aylarda yapılan hasadın tüketiciye ulaşmasıysa aralık ayını bulmaktadır.
Türkiye kestane üretiminde kaçıncı sırada?
Bir yılda iki milyon üretimle Çin zirvedeyken onu Bolivya takip etmektedir. Ülkemiz bu sıralamada üçüncülük koltuğunu almıştır.
Bir ağaç kaç kilo kestane verir?
Toprak yapısına bağlı olarak ortalama 150 kg meyve vermektedir.
Kestanenin iyi olduğu nasıl anlaşılır?
Renginin güzel olması, kabuğunun parlak, dış yüzeyinin pürüzsüz olması iyi bir meyve olduğunu gösterir. Rengi siyaha yakınsa almamaya özen gösterin. Kokusu kötüyse çürümüştür ya da çürümeye yakındır.
Kestane hangi organa iyi gelir?
İçeriğindeki antioksidanlarla vücudun arındırılmasına yardım ederek mideyle karaciğere oldukça iyi gelir.
Kestanenin yan etkileri nedir?
Kestanenin faydalarının yanında kontrolsüz tüketildiğinde zararları da kendini gösterebilir. Yüksek karbonhidrat içermesinden ötürü, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarının kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altı çizilir.
Çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına yol açabilir.
En güzel kestane nasıl pişirilir?
Severek tükettiğiniz kestanelerin yumuşacık olanını sevenlerdenseniz suda haşlama yöntemi tam size göre.
Bıçakla üzerine çizikler atınız. Suyun içine attığınız ürünleri oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirin. Zamanınız kısıtlıysa suyu ilave edin, üzerine iki adet kesme şeker ekleyin. Orta ateşte dış kabukları soyulacak hale gelene kadar 20-30 dakika haşlayın.
Haşlanma süresine dikkat edin zira formlarıyla lezzetleri bozulabilir. Tam olarak haşlandıklarını düşündüğünüzde süzme işlemine geçin. Süzdükten sonra oda sıcaklığında dinlendirdiğiniz meyveleri afiyetle yiyebilirsiniz.
Kestane 1 gün suda bekletilir mi?
Suda pişirilmeyecekse muhakkak iki saat suda bekletilmelidir. Bu işlem ürünlerin hem daha kolay soyulmasını hem de yumuşamasını sağlamaktadır.
En güzel fırında kestane nasıl yapılır?
Su, tuz ve 500 gram kestane ile yapabileceğiniz leziz tarife hayran kalacaksınız. Bol su ile duruladığınız kestanelerin üzerine çizikler atın. Bir kabın içerisine içme suyla tuz ekleyip karıştırıp kestaneleri içine atıp minimum 1 saat bekletin.
Sonrasında suyunu süzüp fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırını tepsiyi yerleştirip kabuklar açılıncaya kadar kızartın. Ilımaya başlayan kestaneleri soyarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Detoksla ilgili bilinmeyenler için tıklayın
Fırında kestane nasıl yapılır isimli video için tıklayın