Başkaları tarafından gıdıklanabiliriz fakat kendi kendimizi gıdıklayamayız. Berlin’de bir laboratuvarda geçtiğimiz yıl bir deney gerçekleştirildi bu deneyin amacı insanların kendilerini neden gıdıklayamadıklarını ortaya çıkarmaktı.
Bu deney sonucunda ;insanlar kendilerini gıdıklarken bunun farkında olduğundan gıdıklanmazlar fakat dışarıdan aniden gelen bir gıdıklamanın farkına varılmadığından insanı güldürdüğü sonucunu ortaya çıkardı.
2000 Yıldır Bu Soru Çözülmüyor
Gülmeyle alakalı pek çok gizem var ve yıllardır bu soruların cevabı bulunamıyor. Bilim insanları bu konu üzerinde birçok araştırma yapmasına rağmen mantıklı bir açıklama yapamıyorlar. Sadece teorik cevaplar verebiliyorlar.
Yeni Araştırmalar Bu Sorulara Işık Tutmaya Başladı
Bütün araştırmalar sonucunda ortaya şu sonuç çıktı;
Önde gelen teori, gıdıklamanın beyin tarafından yapılan bir tahmin hatası sayesinde kahkahayı tetiklediğini öne sürer. Beklenmeyen bir dokunuş beyni karıştırır ve onu küçük bir gülme krizine iter. Kendi kendine dokunan kişi ise bunun farkındadır… Yani kafa karıştıran bir çılgınlık yok.
Brecht’in Bu Açıklamaya Katılmıyor
Gıdıklamayla ilgili birçok araştırma yapan bilim insanlarından biri olan Humboldt Üniversitesi’nden araştırma grubunun lideri Michael Brecht’i ,yapılan araştırma sonucuna sıcak bakmıyor.
Bunun yerine, bir kişinin kendilerine dokunduğunda, beynin dokunma duyarlılığını engelleyen bir mesaj gönderdiğini söylüyor . Brecht “Beynin bilmesi gereken bir numara olduğunu düşünüyoruz: Kendinize dokunduğunuz anda dinlemeyin” diyor.
Eğer öyle olmasaydı da koltuk altımızı her tırmaladığımızda veya ayak parmaklarımıza dokunduğumuzda sürekli olarak kendimizi gıdıklıyor olacağımızı idea ediyor.
En Çok Ayaklardan Gıdıklanıyoruz
Gıdıklama, Gülme Psikolojisi adlı bir makalede yazarlar ,bütün insanların genellikle aynı gıdıklanma noktalarına sahip olduğunu ifade ediyor. Ayaklar ilk sırada yer alırken onu koltuk altları, boyunlar ve çeneler takip ediyor.
Daha fazla son dakika haberleri için tıklayın
Emel Çolakoğlu’nun neden kendimizi gıdıklayamayız? Gıdıklanmak ile gülmek arasındaki ilişki YouTube videosu için tıklayın