Karabaş otu, insan sağlığına faydaları yüksek olan bitkidir. İçerdiği vitaminler, mineraller sayesinde mutfaklarımızdan eksik olmayan karabaş otu şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
Tatlandırmak için içerisine limon, zerdeçal, zencefilde eklenerek tüketilmektedir.
Karabaş otu Faydaları Nelerdir
Tıbbi amaçlarla kullanılan karabaş otu faydaları arasında astım, kalp, kan, nörolojik rahatsızlıkların tedavisi başta gelmektedir
Karabaş otu faydaları maddeler halinde:
- Vücudu kanser türü rahatsızlıklara karşı korur.
- Sinir, stresten yaşanan baş ağrılarını dindirir.
- Mide, bağırsakta oluşan yaraların iyileşmesini sağlar.
- Sigarayı bırakmak isteyenler için etkili bir yöntemdir.
- Yanıkları gidermede faydaları bulunur.
- Balgam söker.
- Kan dolaşımını düzene sokar.
- Tümör hastalıklarına karşı etkilidir.
- Cildin rahatlanmasını sağlayarak ciltte oluşan kızarıklık, akneyi giderir.
- Saçların daha sağlıklı görünmesini sağlar.
- Saç sağlığını korumada faydaları çoktur.
Karabaş otu Zararları Nelerdir?
Her bitki de olduğu üzere aşırı tüketiminde karabaş otu zararları görülebilir. Karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma şeklinde zararları vardır. Uzun süre kullanımında böbrek, karaciğer rahatsızlıklarına neden olmaktadır.
Hamileler, hassas cilde sahip olanların kullanılması önerilmemektedir. Zararları genel manada kullanımı azaltıldığında son bulur.
Karabaş Otu Nasıl Yetişir?
Yaz, kış, sonbahar, ilkbahar sonlarına doğru ekilebilir. Yılın herhangi zamanında ekimi yapılabilir. Toprağın sıcaklığı 13-18 derece olmasına dikkat edilmelidir. Toprağın yüzey kısmına 15-20 derece toprak sıcaklığı olacak şekilde dikilmelidir. 21 günden 90 güne kadar çimlenme süresi vardır. Güneş gören, bazik toprağa dikilmesi önemlidir.
Hidrojeni yüksek gübreler tarafından gübreleme işlemi yapılmaktadır. Kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen belirli aralıklarla nemlendirilmesi daha doğrudur. Hasadı sabah saatlerinde yapmak daha uygundur. Yaz aylarında sulayıp kış aylarında kuru olmalıdır. Her yıl çiçekleri solduğunda, budama işlemi nisan aylarında yapılmaktadır.
Karabaş otu Çayı Nasıl Yapılır?
Karabaş otu Çayı Hazırlanılışı:
2 çay kaşığı karabaş otunu kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine atıp kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra çayı süzüp tüketebilirsiniz.
Karabaş otu Çayı Kullanılışı:
2 günde 1 akşam yemeklerinden 2 saat aralıkla tüketin. 10 gün tüketilince 7 gün ara verin. 27 gün bu kürü tüketebilirsiniz. Hastalığın geçip geçmemesine göre kürü kullanabilirsiniz. Yan etkiyle karşılaşmamak için tarifi verdiğimiz şekliyle kullanmanızda fayda vardır.
Karabaş Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
İçerisinde bulunan yararlı bileşenler sayesinde kullanım sırasında miktarına bakılmalıdır. Karabaş otu yağını günlük içtiğiniz suya damlatarak tok karınla tüketebilirsiniz.
Hoş kokusu, gösterdiği faydaları nedeniyle Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlarla karıştırarak cildinize uygulayabilir veya vücudunuza masaj yapabilirsiniz.
Karabaş otu Nerede Bulunur?
Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Lavanta bitkisiyle aynı aileye mensuptur. Kuraklığa oldukça dayanıklı bitkidir. Yalancı lavanta, gargan ve keşiş otu olarak da bilinmektedir.