Kanuni Sultan Süleyman’ın Hayatı Kısaca
Kanuni 6 Kasım 1494’te Trabzon’da doğdu. Babası o sırada Trabzon valisi olan I. Selim, annesi Kırım Han’ının Kızı olan Ayşe Hafsa Validedir. Çocukluğu Trabzon’da süt kardeşi olan Yahya Efendi’yle birlikte geçmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi
Süleyman, babası I. Selim’in ölümünden takiben 1520’de tahta çıktı. Batıda Rodos, Belgrad, Boğdan ve Macaristan’ın çoğunu imparatorluk topraklarına kattı. 1529’da Viyana’yı kuşatmasına rağmen kuşatma çeşitli nedenlerle başarısız oldu. Doğuda Safevilerle yapılan savaşlardan sonra Irak’ı ele geçirdi. Osmanlı sınırlarını İran’a kadar genişletti. İmparatorluğun Mağrip’teki sınırları Fas’a kadar uzatmıştır. Osmanlı donanması ise Akdeniz’den Kızıldeniz’e kadar olan sularda hakimiyet kurmuştur. Son Seferi Zigetvar Kuşatmasını da başarı ile sonuçlandırmıştır.
Süleyman Kanuni Adını Nasıl Aldı?
Süleyman, devletine, milletine, dinine, vatanına bağlı, geleneklerine göreneklerine büyük önem veren biridir. Bu nedenle Kanuni adıyla anılmıştır. Kanuni denmesi hiçbir şekilde kanun çıkardığıyla alakalı değil , kanunlara sadık kalması sebebiyle alakalıdır.
Kanuni Sultan Süleyman Muhteşem Lakabını Neden Aldı?
Halen Türk tarih kitaplarında Kanuni Sultan Süleyman olarak anılmaktadır. Batılıların ona “Magnificent” veya “magnifico” dediği sıklıkla söylenir. Dilimize muhteşem ya da görkemli olarak çevrilen kelimenin hayranlık ifadesi olduğu belirtilir. Buda Batı’da Kanuni Süleyman’a ne kadar önem verildiği dile getirilmektedir. Ancak bu görkemli unvan, Süleyman da dahil olmak üzere Venedik kaynaklarında her zaman tüm Osmanlı padişahları hatta paşalar için kullanılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman Kaç Sefer Yapmıştır?
Döneminde pek çok sefere çıktı. Vezirleri, kaptanlarıyla 13 büyük sefere öncülük etti.
Kanuni Sultan Süleyman Kaç Yıl Seferde Kalmıştır?
Belirlenen konuda birçok görüş vardır. Genel olarak 10 yıl 3 ay boyunca at seferlerini bizzat yönettiği belirtilir.
Kanuni Şehzadeliğini Nerede Yaptı?
Önce Şarki Karahisar’a, ardından Bolu’ya sancakbeyliğine tayin edilmişse de sonunda Kırım’da Kefe’ye gönderilmiştir. Şehzade Süleyman, babası padişah olduğunda Kefe’den İstanbul’a geldi. Belirli süre burada kaldıktan takiben Manisa’ya sancakbeyi olarak atandı. Padişah oluncaya kadar burada yedi yıl kaldı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın Babası Yavuz Sultan Selim
Yavuz Sultan Selim adıyla da bilinen I. Selim, 9. Osmanlı Padişahıdır. Aynı zamanda 88. İslam Halifesidir. Divan edebiyatında “Selimi” mahlasına sahiptir.
Kanuni Sultan Süleyman Eşleri
Kanuni Sultan Süleyman’ın eşlerinin en ünlüsü Alexandra Anastasia Lisovska yani Hürrem Sultan’dır. Mahidevran Sultan, Gülfem Hatun ve Fülane Hatun, Kanuni’nin diğer eşleriydi. Süleyman’ın ilk eşi Fülane Hatun’dur.
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan
Padişahın Hürrem’le buluşması, tahta çıkışının yılıdır. Söylentilere göre, başta evlenmeyi pek istememiş. Bildiğiniz gibi cariyeler padişaha ait olduğu için ayrı evlilikler yapılmaz. Fakat Süleyman Hürrem’ le evlendi. Hürrem hayatına girdiğinden itibaren başka birine bakmadı.
O zamana kadar reşit olan şehzadeler, anneleri ile birlikte görevlendirildikleri sancaklara giderlerdi. Hürrem, oğluyla ilk kez sancağa gitmeyen şehzadenin annesidir. Buda Kanuni’nin Hürrem’e duyduğu aşkın büyüklüğünü gösterir.
Kanuni’nin Oğulları Kimdir?
Süleyman’ın 11 çocuğu olduğu bilinmektedir. İlk çocuğu 1512 doğumlu Şehzade Mahmut’tur. Fülane Hatun’dan dünyaya gelen çocuk doğum gününde hastalık nedeniyle vefat etmiştir. İkinci oğlu Mustafa, 1515 senesinde eşi Mahidevran tarafından dünyaya geldi. Beyliğinde birçok görevde bulundu. Ancak tahtı almak istediği söylentileri yayıldığında babası onu öldürdü. Kanuni’nin üçüncü çocuğu Şehzade Murat’tır. 1521’de doğan şehzade birkaç ay sonra öldü. Annesinin Gülfem Hatun olduğu biliniyor ancak güvenilir bir bilgi yok.
Hürrem’in ilk çocuğu Şehzade Mehmet. 1521 yılında doğdu. Sanata olan tutkusuyla tanınan şehzade 1543 yılında vefat etti. 1522 veya 1523 yılında doğduğuna inanılan Şehzade Abdullah’tır. Şehzade doğumundan birkaç yıl sonra öldü.
Süleyman’dan sonra tahta çıkan oğlu II.Selim’di. 1524 doğumludur. Sarı Selim adıylada da bilinir. 1574’e kadar hüküm sürdü. Hürrem’in diğer çocuğu da Şehzade Bayezid. 1521 yılında doğan Bayezid, kardeşi II. Selim ile girdiği taht mücadelesinde mağlup olduktan sonra İran’a kaçtı. 1561’de padişah tarafından boğularak öldürüldü. 1531 senesinde doğan Şehzade Cihangir, 1553 yılında vefat etmiştir. Hastalık nedeniyle pek çok sefere katılamamıştır.
Kanuni Sultan Süleyman’ın Kardeşleri
Kanuni’nin bilinen beş kardeşi vardır. Kardeşlerin 4’ü kız, 1’i erkektir.
Hatice Sultan: Doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor. 1509’da Osmanlı devletinin valisi İskender Paşa’yla evlendi. İskender Paşa idam edildi. Hatice Pargalı İbrahim Paşa’yla evlendi.
Fatma Sultan: Babası Yavuz Trabzon sancakbeyi iken doğdu. Önce Antakya Sancakbeyi Mustafa Paşa ile evlendi. Kocasının sapkınlıkları nedeniyle boşandı.
Beyhan Sultan: Osmanlı devlet adamı Ferit Paşa ile evlendi. Ancak Kanuni Damat Ferit Paşa’yı idam edince dul kaldı. Beyhan genç yaşta öldü.
Şah Sultan: Doğum tarihi bilinmemekle beraber çocukluğunu Manisa’da geçirdiği sanılmaktadır. 1523 senesinde Lütfi Paşa’yla evlenmiş.1541’da da senesinde boşanmıştır.
Üveys Paşa: Yavuz Sultan Selim’in cariyeden oğludur. Annesi hamile olduğunu bilmeden başka biriyle evlenerek saraydan kovuldu. Bu sebeple, hiçbir zaman bir şehzade olarak kabul edilmedi. Ancak Selim oğluyla çok ilgilendi. Kanuni tahta çıkınca Üveys Paşa’yı Yemen’e vali olarak atadı.
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü
Kanuni tarafından Mimar Sinan’ a 1566 senesinde yapımına başlanmış, 1567 yılında II. Selim döneminde tamamlanmıştır. Farklı uzunluk ile büyüklükteki 4 köprüyü yapay adalarla birbirine ekleyen Mimar Sinan, toplam uzunluğu 636 metre, genişliği 7 metre olan bir yapı inşa etti. Birbirine doğru hareket eden iki karavanın yan yana kolayca geçebilmeleri için doğru boyuttadır. Yapımında kullanılan kalker taşları erimiş kurşunla birbirine bağlanmıştır. Baş mimar Koca Sinan’ın tüm eserleri arasında imzasını taşıyan tek eser budur.
Kanuni Sultan Süleyman’ın Ölümü
Süleyman hakkında en çok tartışılan sorulardan biri de şüphesiz Nikris hastalığıdır.
Ölümünden birkaç gün önce geçici de olsa biraz iyileşti. Bununla birlikte, bağırsaklarının durumu genellikle kötüleşti. Karaciğeri çalışmadı. Kesin ölüm nedeni bilinmemekle birlikte, Nikris ‘in şiddetli saldırısının, bahsettiğimiz diğer hastalıklarla birleşerek, zaten zayıflamış olan bedeninin padişahın ölümüne neden olduğuna inanılıyor.
Kanuni’nin Ölümü Neden Gizlendi?
Zigetvar kuşatması sona erdi. Oluşan durumda padişahın askerler arasında ölüm haberi, boşa giden bir aylık emek demekti. Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa, padişahın ölümünü bilenlerin gizli tutulmasını istemiştir. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra padişahın yatak odasının altına gömülmesini emretti. Sonradan naaşı İstanbul’daki türbesine götürülmüştür.
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi
Kanuni’nin İstanbul’daki türbesi, İstanbul’un Eminönü semtinde bulunmaktadır. Kanuni Süleyman diğer aile fertlerinin de yattığı Süleyman’ın türbesi de ünlü Süleymaniye Camii’nin bulunduğu yerdedir.
Süleyman’ın Kalbi Neden Çıkarıldı?
Kanuni’nin naaşı, İstanbul’a sağ salim nakletmek için mumyalandı. Bunun için kalbiyle iç organları çıkarıldı, misk ve kehribarla yıkandı. Bulunduğu yere gömüldü.
Kanuni’den Sonraki Padişah
Süleyman Vefat ettiğinden itibaren yerine tahta oğlu II. Selim geçmiştir.
Osman Gazi Kimdir? merak ediyorsanız tıklayın
TRT Belgesel kanalının Belgrad Fatihi: Kanuni Sultan Süleyman | Savaşın Efsaneleri | TRT Belgesel videosunu izlemek için tıklayın