ODTÜ Teknokent araştırmacılarının kanser hücrelerini tespit eden ‘akıllı çip’ çalışmaları Türkiye’de klinik aşamaya geçti. ODTÜ’lü Teknokent araştırmacıları yedi yıldır üzerinde çalıştıkları eritrositlerde dolaşan kanser hücrelerini daha basit bir yolla tespit eden ‘akıllı çip’ teknolojisinde sona yaklaştı.
İğne biyopsisiyle belirlenmesi sağlanan aynı zamanda hastalar için hem can yakıcı hem de maliyetli olan bu teknik artık tarih olacak.
Patenti ve Tasarımı Tamamen Yerli ve Milli
Tasarım ve patenti tamamen yerli ve milli olan tedaviye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Haluk Külah “Kan tahlilinde kanser hücrelerini yakalamak üzere MEMS teknolojisi ile geliştirdiğimiz silisyum tabanlı çiplerin tasarımı ve patenti tamamen bize ait” dedi.
Kılcal damarlardan geçen akıllı çipler kan hücrelerindeki kanserli olan hücrelerle kanserli olmayan hücreleri birbirinden ayrılıyor
Asıl kanser hücrelerini içeren örnekte de birtakım analizler yaparak kanserin türüne ve hangi tip kemoterapinin işe yarayacağına dair bilgileri topluyor.
Hastalar Mevcut Sağlık Sigortaları ile Bu Testi Yaptırabilecek
Doç. Dr. Ebru Özgür “Klinik çalışmalarımız tamamlandığı zaman hastalar mevcut sağlık sigortaları ile bu testleri yaptırabilecekler. Bu yılın sonu itibarıyla ise doktorların onayı olması kaydıyla belli başlı hastanelerde tedavi gören kanser hastaları, klinik çalışmamız kapsamında kan tahlili ile takip kapsamına alınacak” dedi.
Daha fazla sağlık haberi için tıklayın.
Adapostası Gazetesi kanalının AKILLI ÇİP videosunu izlemek için tıklayın.