JELATİN NEDİR?
Jelatin, hayvan bağ dokusundan yapılan, yarı şeffaf, renksiz, kolay kırılır, tatsız katı maddedir. Genellikle yiyecek sanayisinde yiyeceklerin dayanıklılığını artırmak amacıyla kullanılır.
Jelatinin zararları ve helal olma noktasında ki endişeler ülkemizde üretilmesi noktasında birçok girişimin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Jelatin Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Birçok sektörde kullanılır en çok kullanılan sektörler
- Gıda
- Eczacılık
- Fotoğrafçılık
- Kozmetik
Jelatin Zararları Nelerdir?
Jelatin zararları üretim kaynağından kaynaklanır. Hayvansal kaynaklı protein jelatinin % 95’i domuzdan temin edilmektedir ve maalesef büyük oranda ülkemize yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle jelatin zararları kolajen içermesi nedeniyledir.
Jelatin Zararları Nelerdir Maddeler Halinde;
- Sığır jelatini tozu içeren gıdaların fazla alınması karın ağrısı ve mide bulantısına neden olur.
- Fazla tüketildiğinde bağırsakların yapısını bozarak hasara sebebiyet vermektedir.
- Kan pıhtılaşmasını artırır. Bu sebeple trombo eğilimi bulunan kişilere tavsiye edilmez.
- Uzmanlar bu ürünün kullanıldığı şekerlemelerin fazla tüketilmesini önermez.
Jelatin Sağlığa Zararlı Mıdır?
Toz haline getirilip kullanıldığından dolayı besin değerini kaybetmemiş olabiliyor. Sığır jelatini tozu bulunan gıdaların çok alınması karın ağrısına neden olur. Tüketimi aşırıya kaçıldığında bağırsakların yapısını bozmaktadır.
Jelatin Neyden Yapılır?
Domuz, balık, sığır, kümes hayvanlarının kemiklerine ve derilerine asit kireç ikilisiyle uygulanan işlem sonucu ortaya çıkmaktadır.
Jelatin Nasıl Yapılır?
Çeşitli hayvanların kemik ve derisinden üretilen doğal protein olan iki yöntemle üretilir. Bunlar;
- A tipi domuz ve sığır gibi hayvanlar kullanılarak derilerinden asidik işlem uygulanarak
- B tipi ise boynuz ve kemiklerden alkali işlem uygulanarak üretilen jelatin türüdür.
Jelatin Helal Mi?
Jelatin kullanmak haram değildir. Ürünün elde edildiği hayvanın türü ve kesim şekli helal veya haram olmasını sağlıyor. Doğal olarak domuzlardan üretilen ve besmelesiz kesilen hayvanlardan sağlanan ürünler haramdır.
Dinen kesilmesinde mahsur olmayan ve islami usullere uygun olarak kesilen hayvanlardan üretilen jelatin helaldir.
Jelatin Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Konserve ürünlerde kullanılan etin bozulmaması için kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca uzun süre bozulmadan raflarda yer alan sucuk sosis gibi etli ürünlerde, süt ürünlerinde, şekerleme, bira, aspiklerde, patelerde ve terinlerde kullanılmaktadır.
Jelatin Maskesi Nasıl Yapılır?
Düzenli kullanımı cildinizi nemlendirir ve pürüzsüz cilde kavuşmanızı sağlar. Toz ürünü bir kâsenin içerisine koyun ve 4 yemek kaşığı süt ekleyerek mikrodalga fırına yerleştirin. Hazırlamış olduğunuz karışımı yaklaşık 10 dakika ısıtın. Soğuduktan sonra siyah noktaların olduğu bölgelere yoğunlaşarak sürün.
Sığır Jelatini Nedir?
Helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye’de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve hayvanlardan elde edilir.
Toz Jelatin Nedir?
Hayvanların kemik ve kıkırdak gibi dokularından veya bitkisel yosunlardan elde edilir. Pastanelerde tatlıları koyulaştırmak ve kıvam vermek amacıyla kullanılabilen malzemedir.
Yaprak Jelatin Nedir?
Canlılarının kemiklerinin sağlamlığını veren mucizevi protein olan kollajenin saflaştırılmış halidir. Güçlü vitamin kaynağı olup, yağ ve karbonhidrat içermez, kolay sindirilebilir yapıya sahiptir.
Balık Jelatin Nedir?
Kosher ve uygun standartlarında üretim yapmak isteyen, yüksek kalite arayan işletmeler için önemli alternatif oluşturur. Balık jelatini üretimi için en uygun balık türü Tilapia balığının derisidir. Saf, kokusuz, sağlıklı ve doğal tatta fonksiyonel proteindir.