Birçok kullanım alanına sahip olan ıtır çiçeği nedir? Itır çiçeğinin faydaları nelerdir? Itır çiçeğinin kullanım alanları nedir? gibi soruların ve daha fazlasının yanıtı burada…
Görüntüsü ve kokusuyla mest eden bitki: Itır Çiçeği
Itır çiçeği; yaz aylarında çiçek açan, pembe ve beyaz renkleriyle göz kamaştıran, sardunyagiller ailesinin üyesi olan bir bitki çeşididir. Bitki, tercihe göre saksıda da büyütülmeye olanak verir. Hoş görüntüsünün yanında eşsiz kokusuyla da kendini gösteren çiçeğin, bitki özünden losyonlar üretilmektedir.
Itır çiçeğinin faydaları nelerdir?
Adını sık sık duyduğumuz ıtır çiçeğinin çay olarak tüketildiğinde faydaları nelerdir? Birlikte irdeleyelim.
- Hazımsızlığı giderip sindirimi kolaylaştırır.
- Mideyle bağırsaklardaki gazları söktürür.
- İshali kesmeye yardımcı olur.
Itır bitkisinin yapraklarından elde edilen çayın ya da yağ gibi ürünlerin uzmanlarca hamilelikte kullanılmaması önerilmektedir. Bunun dışında bitkinin, yağın veya çayın kanıtlanmış herhangi zararı bulunmamaktadır.
Itır çiçeği neye iyi gelir?
Bitkinin faydaları arasında sindirimi düzenlemesinin yanı sıra idrar söktürücü, temizleyici etkileri vardır. Basit cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir. Gül damlası otu olarak adlandırılan çiçek, cilt sorunlarına yönelik losyonlarda, sardunya yağı çeşitlerinde kullanılmaktadır.
Itır bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir?
Halk, çiçeği doğal şifalı bitki olarak kabul eder. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliğine sahiptir, ishale karşı etkilidir. Kişinin gündelik rahatsızlıklardan kurtulmasını destekler.
Itırlar depresyona iyi gelir mi?
Antidepresan özelliği sayesinde depresyondan kurtulmaya yardımcı olur.
Itır çiçeği diğer adı nedir?
Sardunyagiller familyasının üyesi olan bitki, kumlu topraklarda yetiştirilmektedir. Özel bir bakım gerektirmeden doğal olarak büyüyebilir. Dilerseniz bu bitkiyi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Buna halk arasında çoban iğnesi, leylek gagası, turna gagası denir.
Itır çiçeği evde yetişir mi?
Toprak seçmek nedir bilmeyen ıtırın yetiştirilmesi için her çeşit toprak makuldür. Yeterince güneş alması koşuluyla evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Itırın tüketimi nasıldır?
Itırın yaprakları kullanılarak çay elde edilebilir. Kurutulmuş bitkinin yaprakları kaynar su ile buluşması sonucunda klasik çay yapma tekniği kullanılarak tüketilebilir. Elde edilen çay, bağışıklık sistemini güçlendiren, enerji veren özelliklere de sahiptir.
Itırlar nerede bulunur?
Itırlar dünyanın hemen hemen her yerinde bulunabilir: deniz seviyesinden 1800 metre yüksekliğe kadar kayalarda, ormanlarda, tarlalarda, çalılıklarda…
Itırın kokusu nasıl?
Itırın kokusu; gül, amberle limon kokularının karışımını andırır. İlk baharda soluk pembe çiçekler açar ancak çiçeğinden ziyade yapraklarının kokusu adına yetiştirilir. Özellikle Akdeniz bölgesinde ve Kıbrıs’ta yetiştirilip bu bölgelerde tanınır.
Itır ve sardunya aynı mı?
Halk nezdinde sık sık karıştırılan, aynı bitki olarak bilinen ıtırla sardunya aynı aileye mensup birbirlerinden nüansları bulunan bitkilerdir.
Itırın yağı neye iyi gelir?
Itırdan elde edilen yağ, cilt bakımında gözenek karşıtı özelliğiyle bilinir. Şampuan ya da saç kremine az miktarda eklendiğinde saçlara bakım yapar. Buhurdanlık veya Difüzerde yakıldığında rahatlatıcı özelliğiyle mest eder.
Itır ne anlama gelir?
Itırın sözcük anlamı “güzel, hoş koku” dur.
Itır çiçeğine nasıl bakılır?
Itır çiçeği, kendi kendine yetişebilen bitki türlerinden birisi olarak bilinmesiyle beraber fazla bakıma ihtiyaç duymadan kolaylıkla yetiştirme imkanı verir. Itırın bakımında gerekli olan unsur elbette bol güneş alabileceği, bereketli, nemli toprak hazırlamanızdır.
Itır çiçeği soğuğa dayanır mı?
Bu bitkiler sıcak ortamları çok severler. Yapraklarını dökmeseler de soğuğa karşı duyarlıdırlar.
Itır çiçeği ne zaman ekilir?
Bu çiçek yılın her zamanında dikilir. Çiçeklerinizin baharda kendini göstermesini isterseniz eylül ayında çalışmalara başlamanız yeterli olacaktır.
Itır çiçeği nasıl çoğaltılır?
Çiçeği çoğaltmayı amaçlıyorsanız dallarını kırıp dikmeniz yeterli olacaktır. Suda bekletmek köklenmesine neden olmaz. Toprağa dikildiğinde hızla kök verir.
Itır çiçeği nerede yetişir?
Itır çiçeğinin yetişmesi adına başlıca unsur güneştir. Bol güneş alması şartıyla her türlü toprakta yetişen tür, tohumu veya gövde çeliğiyle çoğalması sağlanır.
Itırdan üretilen yağ nasıl kokar?
Yaraların olduğundan da çabuk iyileşmesine olanak sağlayan bitkinin yağı, cildinizin onarım ile yenilenmesinde büyük rol oynar. Bitkinin, amber, gülle limon kokularının karışımı olan tatlımsı, çiçeksi, ferah kokuya sahiptir. İlkbaharda soluk pembe çiçekler açan bu bitkinin çiçeğinin yanı sıra yaprakları kokusuyla baş döndürür.
Mucizevi besin: Tahin hakkında bilmediklerinizi öğrenmek için tıklayın
Itır çiçeğinin bakımı hakkında bilgi edinmek için tıklayın