Istakoz Nedir? Istakoz Faydaları Nelerdir? Istakoz Helal midir? Merak ettiğiniz soruların tamamı için haberi okumaya devam edin!
Istakoz nedir? Faydaları nelerdir? Uzun gövdeleri, kaslı kuyrukları ile deniz kabukluları familyasında yer alan Istakozlar Türlerine göre renkleriyle de farklılık gösterebiliyor!
Genellikle yeşile çalan mavi renkleriyle tanınan ıstakozlar Ortalama 30-35 cm uzunluğunda, 4-5 kilo aralığındadır. Istakoz faydaları nelerdir? Istakozlar hakkındaki her şey için göz atmaya devam edin…
Istakoz faydaları
Istakoz faydaları nelerdir? saymakla bitmeyen Istakoz sofralarımızı renklendirmeye aday! İşte Istakozun az bilinen 5 faydası!
- Yüksek protein içeriğiyle özellikle sporcular tarafından tercih edilmesi tavsiye edilen ıstakoz kaslarınızın gelişim, onarımında önemli rol üstleniyor! Istakoz farklı lezzet arayışlarında olan sporcular için lezzetli bir tercih olabilir!
- Yüksek proteinli, düşük kalorili özelliğiyle uzun süre tok kalmanızı sağlayacak ıstakoz zayıflamak isteyenlerin yeni gözdesi olabilir
- Omega 3, Omega 6, Omega 9 yağ asitlerinden zengin olan ıstakoz antioksidan özelliğiyle vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirecek
- İçerisinde barındırdığı zengin Omega 3 kaynaklarıyla algısal fonksiyonları arttırdığı bilinen ıstakoz sıklıkla Alzheimer hastalarına öneriliyor
- Barındırdığı antioksidan bileşikler sayesinde kanser hücresi oluşumunu engellediği bilinmektedir.
Istakoz çeşitleri
Habitat, kabuklarına göre sınıflandırılan, çok bilinen Istakozların Çeşitleri işe şunlardır:
- Kanadalı Istakozlar
- Fransız Mavi Istakoz
- Karayip Istakozları
- Avustralya Istakozları
- Tristan ıstakoz
- Amerikan ıstakozları
Bilinen diğer çeşitlere buradan ulaşabilirsiniz!
Dünyanın en büyük ıstakozu!
Dünyanın en büyük ıstakozu 1977 yılında Güney Scotia’da yakalanmış 20 kg ağırlığı, 106 cm uzunluğuyla bilinen en büyük ıstakoz olarak kayıtlara geçmiştir.
Istakoz en çok nerede bulunur?
Istakozlar en çok Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarında, kuzeyde Kanada ili Labrador’a güneyde Amerika eyaleti Kuzey Carolina’ya uzanan bölgede Mart-Temmuz-Eylül ayları arasında avlanabilmektedir.
Türkiye’de ıstakoz var mı?
Türkiye’de Istakoz yetiştiriciliği yapılıyor mu? Hangi bölgelerde yetiştiriliyor? Türkiye’de yetişen çeşitleri nelerdir?
Bilinenin aksine Türkiye’de Istakoz popülasyonu mevcut! Ege, Akdeniz ve Konya Suğla Gölü’nde yetişen Istakozlar Türkiye’de birçok ailenin geçin kaynağı olmuş durumda! Türkiye’de yetişen ıstakozların çeşitleri nelerdir?
Türkiye’de yetişen çeşitleri ise şunlar;
- Küçük ayı İstakozu: Akdeniz, Ege denizinde 50 m derinlikte sığ, çamurlu alanlarda yaşayan Istakozlar, sepetler, ağlar ile toplanıp, en taze şekilde satışa sunuluyor.
- Büyük ayı istakozu: Akdeniz, Ege’de bulunan, 100 metre derinlikte dip noktalarda yaşam süren bu türü bölge halkı tarafından oldukça talep görüyor!
- Konya Tatlı Su Istakozları: Konya’da Suğla gölünde yetişen tatlı su ıstakozları yurt içi, yurt dışına pazarlanmak üzere Isparta’ya gönderiliyor!
Kerevitle ıstakoz aynı mı?
Kerevit, ıstakoz arasındaki temel fark, kerevitin nehirler, akarsular, göller, göletler olmak üzere tatlı su kaynaklarında yaşayabilmesi, ıstakozun ise okyanuslar, denizler olmak üzere tuzlu suda yaşamalarıdır. Ayrıca kerevitler genellikle ıstakozlara daha küçük olurlar.
Istakozlar canlı mı pişirilir? Acı çekiyorlar mı?
Istakozlar neden canlı pişirilir? Acı çekiyorlar mi? Tarihte canlı pişirilme yöntemi bilinmeden önce pekte rağbet görmeyen ıstakozlar canlı pişirme yönteminin keşfedilmesiyle popülerleşmeye başladı. Peki Istakozlar gerçekten acı çekiyorlar mı?
Gelelim can alıcı noktaya! Istakozlar gerçekten canlı mi pişiriliyorlar? Acı çekiyorlar mi? Evet! öldükten sonra toksin yayması özelliğiyle canlı pişirilen ıstakozlar, komplike beyin yapıları olmaması nedeniyle acı duymuyorlar.
Istakoz sağlıklı mı?
Istakozların eti potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, çinko ve fosfat yönünden zengin olmasıyla bilinilir. Omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitleri içeren ıstakozlar zengin besin değeri, düşük kalorisiyle tercih edilmektedirler.
Istakoz ne zaman yenir?
Istakozlar deniz canlıları, balıklar açısından çeşitlilik gösteren Mayıs ayında tüketilmeye başlanmaktadır. Bazı mayıs ayı balıkları ise şunlardır:
- Istakozlar
- Karides
- Dil balığı
- Kırlangıç
- Kılıç Balığı
Istakoz etinin tadı nasıl?
Yağsız formda olan etin tadı hafif tatlımsı aşina olduğumuz balık eti aromasındadır.
Istakoz kaç saatte pişer?
Canlı olarak haşlanmaya koyulan Istakozların pişme süresi büyüklüklerine göre farklılık göstermektedir. 500 gramlık ıstakoz 10 dakika, 1 kilogramlık ıstakoz 18 dakika, 2 kg ıstakoz ise yarım saatte haşlanmaktadır.
Istakozun yanında ne yenir?
Istakozun lezzetini arşa çıkartacak 5 eşlikçiyi sizler için derledik!
- Patates püresi
- Lahana salatası
- Eritilmiş tereyağı
- Sarımsaklı ekmek
- Parmesanlı Risotto
Istakozun yanında ne içilir?
Istakozun yanında genellikle beyaz şarap ya da hafif kırmızı şaraplar eşlik etmektedir.
Pişmiş ıstakoz nasıl ayıklanır?
Haşlamış olduğunuz ıstakozu dikine olacak şekilde ortadan ikiye kesip, gözlerinin hemen arkasında bulunan midesini ve kuyruk kısmında kalan damarları iyice temizledikten sonra arzu ettiğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Istakoz helal midir?
Istakoz helal midir? denildiğinde kafamızda soru işareti yaratan bir diğer konu ise gerçekten Helal mi? sorusu oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna verdiği cevap bu durumu açıklığa kavuşturuyor! Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Istakoz gibi balık sınıfına girmeyen deniz canlılarının tüketilmesi kesinlikle haram sayılmıştır.
Istakoz fiyatları
Marketlerde ve restoranlarda sıklıkla fiyat farklılığı gösteren ıstakozlar için mahalle balıkçınızdan bilgi alabilirsiniz.
Sitemizde bulunan diğer tariflere buradan göz atabilirsiniz!
Birbirinden lezzetli ve göz alıcı ıstakoz tariflerine buradan ulaşabilirsiniz!