İsrailoğulları İshak’ın evladı İsrail’in 12 oğlunun yarattığı, kabileyle monarşik olarak bir devir Kenan’ın bir kısmında egemenlik kurmuş İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik kanıtlara dair İsrailoğulları, eski Transürdün ve Filistin’in yerlileri olan Kenanlılardan ayrı birliklerdi. Sümer asıllı İbranilerin, Sümer’in çöküşünden sonra kabileler halinde Verimli Hilal’e yayıldığı, önce Haran’a (şimdiki Harran, Şanlıurfa) sonrandaysa Güney Kenan’a (şimdiki İsrail’le Filistin) göç ettiği, toprakları cebren esir almadığı arkeolojik açıdan kanıtlanmıştır.
İsrailoğulları, çağdaş Yahudilerle Sâmirîlerin halen izini sürdükleri etnik kökenleridir. Bilhassa bugünkü Yahudiler, İsrailoğlu Yehuda’nın neslinden ilerlemişlerdir. Kayıp On Kabile’den olmayan Leviyiler’de Yehuda’nın Krallığına sığınmışlardır. Sayılarının düşük olmasından dolayı zamanla kendilerini Yahudi olarak adlandırmışlardır.
İsrailoğulları Çocukları
Tanah’a dair İsraillilerin öyküsü, tüm günün yarısı boyunca Tanrı’nın meleğiyle güreştiği esrarengiz durumun ardından İsrail (Y’israel) adını alan, İbrahim’in Büyükoğlu ata Yakup’a dayanır. Yakup’un on iki oğlu: Reuben, Şimon, Levi, Yehuda, Dan, Naftali, Gad, Aşer, İssakar, Zevulun, Yusuf, Bünyamin.
Çocukların anneleri:
- Leah: Reuben, Şimon, Levi, Yehuda, İssakar, Zevulun
- Rahel: Yusuf, Bünyamin
- Bilhah: Dan, Naftali
- Zilpah: Gad, Aşer
Yakup, Yakup’un oğulları, etrafındaki öteki İbraniler, Kenan’daki toprak verimsizliğinden dolayı oluşan açlık nedeniyle, küçük yaşlardan beri Yusuf’un bulunduğu yere, Mısır’a göç etmek zorunda kaldılar. Mısıra ulaştıklarında sayıları tahmini 70 olan İbranilerin, dört kuşak sonra toplam sayıları 600,000’e yaklaşmıştı. Bu yükselmeden kaygı duyan Mısır Firavunu, ilk olarak İbranileri köleleştirir daha sonra bütün erkek İbrani çocuklarının öldürülmesini buyurmuştur. Levi’nin üçüncü neslinden gelme kadın (Yohebed) yeni doğmuş oğlunun öldürüleceğini bildiğinden onu dayanıklı örme sepete koyarak Nil Nehri’nin aşağısına gönderir. Onu gören Mısırlılar ona Moşeh veya Moşe adını verirler. İbraniler köle konumunda olduğundan ötürü İbrani bakıcı bakılır; annesi Yohebed gönüllü olur. Moşeyle annesi tekrar kavuşur.
Erol Büyükburç Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
Diamond Tema kanalının “İsrailoğulları’nın Tarihi ve İslâmiyet’in Kökleri” videosunu izlemek için tıklayın.