İskitler, kimdir sorusu sıkça arananlar arasında bulunmaktadır. M.Ö. 8. yüzyılda Hazarlar üzerinden Tuna boylarına ulaşmayı başardı. MÖ’de doğu Avrupa’yla kuzey Karadeniz’de hüküm süren İskitler. 6. yüzyıldan itibaren giderek güçlerini kaybederek Anadolu topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır.
M.Ö 3. yy. kadar Kuzey Karadeniz çevresinde yaşadılar. Sarmatlarla Gotlar tarafından yok edilen, asimile edilen kabile.
İskitler Nerede Yaşamıştır?
İskitler, M.Ö.VII yy. da Avrupa’yla Asya’nın batı bölümünde, Tuna’yla Volga ırmakları arasında bulunan bölgede yaşamış Orta Asya kavmidir.
İskitler, doğuda Çin Seddi’nden batıda Tuna Nehri’ne kadar 40. ve 50. paraleller arasında ortalama 7.000 kilometrelik alanı kontrol ediyorlardı. Daha önce Karadeniz’in kuzey kesiminde yaşayan Kimmerler, İskitler tarafından Türkistanla Batı Sibirya’dan dağıtıldı, güney Rusya bozkırlarından sürüldü.
İskitler Türk Müdür?
İskitler, Yunan kaynaklarında Skytai, Asur kaynaklarında İşkuza, Pers kaynaklarında ise Sakalar olarak bilinmektedir. Sümerlerin tarihten silinmesinden sonra batıya doğru göç eden Ön Türk toplumlardan biri olan İskitlerin Sümer kökenli olduğuna inanılmaktadır.
Yunanlılar İskitlerle yakın ilişkiler kurmuşlar, onlar hakkında belgelerle bilgi vermişlerdir. Medeniyet tarihi konusunda tanınmış Herodot, İskitler döneminde yaşamış dünyaca ünlü tarihçidir. Herodot, İskitlerin Türk olduğuna dair önemli kanıtlar sunmuştur.
Keşiflerle araştırmalar da İskitlerin Turanid olduğunu ortaya çıkardı. Turanid ırkı, Sibirya bölgesinden Asya bozkırlarına inen Kafkas ırk topluluğunun Kızılderili soyu bilinen Kızılderili ırkıyla melezlenmesinden doğmuştur.
Persleri kültürel açıdan etkileyen Soğd kültürüyle Perslerden önce karşılaştılar. Saygın tarihçi Herodot, İskitlerin kültürel özellikleriyle görünüşleri bakımından Perslerle hiçbir benzerlik taşımadıklarını açıkça ortaya koymuştur.
İskitlerin Türk olduğuna dair diğer önemli delil de Kurganlardır. Soylular için küçük ahşap veya taş mezar odalarına sahip mezar taşları olan mekânsal mezarlara kurgan denir. Kurganlarla, ilgili topluluğun Turanid kabilesinin parçası olduğunu belirtir. Ahirete olan inancı simgeleyen Kurgan, siyasetçilerin mezarlarını koruyan anıttır.
İskitler Kimdir Tarihi
İskitlerin adları, tarihleri, İskitlerle ilgili çeşitli tarihi bilgiler Yunan kaynaklarında, pers çivi yazılı metinlerde, Asur ve Çin kroniklerinde bulunabilir. İlgili kaynaklar, metinler, yıllıklar dilsel, kültürel ve coğrafi açıdan farklı kabilelere aittir. Bu nedenle İskit adları bu belgelerde çeşitli biçimlerde geçmektedir. Yunanlılar tarafından İskitler, İranlılar tarafından “Saka” olarak adlandırılırlar.
İskitler kendi bölgelerinde zamanlarının en gelişmiş uygarlığını kurmuşlardır. Bundan sonra imparatorluk çeşitli sebeplerle yıkılmış kabileler başka ülkelere göç etmiştir. İskitler, süvarileri savaşta kullanma konusunda ilk uzmanlaşanlar arasındaydı. Koyun, at, sığır sürüleri yetiştirdiler. At sırtında ok ile yaylarla savaştılar. Zengin bir metal işçiliği kültürü, türbelerle etkileyici sanat stilleri var. İpek Yolu üzerindeki önemli ticaret görevleri yapmışlardır.
İskitlerin Irkı
20. yüzyılda İskitlerin Ural-Altay kabilesi olduğu teorisi üzerine birçok araştırma yapıldı. Bunlardan ilki Minns olarak bilinmektedir.
İskitler (Sakalar) Özellikleri
- İskitlerin Özellikleri Orta Asya’da Altay Dağları’nın doğusunda göçebe olarak yaşayan Sakaların geçmişi M.Ö. 7. yüzyılda batıya göç ederek Hazar Denizi’ne, Tuna’nın kuzey kıyılarına yerleştiler
- İranlıların Saka olarak adlandırdıkları bu kavime, Yunanlılar İskitler, Asurlular ise Aşguza adını vermişlerdir.
- Sakalar, diğer adıyla İskitler, Mısırlılar, Kimmerler, Urartular, Asurlular, Medlerle savaşmışlardır.
- MS. II. yüzyılda güney Rusya’da hüküm süren İskitler bu bölgede İranlılarla savaşmışlardır.
- İskitlerin özelliklerinden bir diğeri de Şamanizm’e olan yaygın inançlarıdır. Yunanlılarla yaptıkları ticaret nedeniyle Yunan tanrılarını da tanrıları kabul etmişlerdir.
- Etnik yapısı karışık olan İskitler arasında yönetici sınıf Türklerdir. Göçebe topluluğudur. Atlı, savaşçı nitelikleri sayesinde bölgelerinde isim yapmışlardır.
- Örf ve adetleri diğer Türk örf adetleriyle aynıdır. Özellikle Hunların etkisi görülmektedir. Bu, kullandıkları silahlarda, kemerle tokalarda, at koşumlarında, vazolarda, kazanlarda, diğer süs eşyalarında görülebilir.
- Tarihçi Herodot’un bahsettiği “Amazon kadınları” İskitli kadınlardır. İranlılarla uzun savaştan sonra erkekleri öldürüldüğü için İranlılarla savaştılar.
- İskitlerin özelliği yarı göçebe olmalarıdır.
- Kölelik İskitlere ait özellik değildir, ancak tarımın gelişmesiyle Yunanlılardan köle almaya başlamıştır.
- İskitler yurt adı verilen çadırlarda kalmışlardır
- İskitlerin özelliği, pişmiş toprak çömlek yapmayı biliyorlardı.
- İskitler madencilikte iyidir.
- İskitlerin özelliği, atlı okçularının savaşta çok iyi olmalarıdır.
Malhun Hatun Kimdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
DFT Tarih kanalının “Göçebe Savaşçılar İSKİTLER || Kuruluştan Yıkılışa || DFT Tarih BELGESEL” videosunu izlemek için tıklayın.