Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefalinin üreme dönemindeki göç yolculuğu, jandarmanın karadan dron havadan ise bot ile sulak alanlarda 7 gün 24 saat sürdürdüğü koruma çalışmalarıyla devam ediyor.
Dünyada sadece Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında akıntının tersine yüzerek derelere akın eden İnci kefallerinin göç yolculuğu jandarmanın 7/24 gözetimi altında devam ediyor.
Van Gölü’ndeki inci kefali stoku 50 bin tona yükseldi
Van Gölü’nde 2000’li yıllarda 15 bin ton olan balık stokunun, son yıllarda alınan koruma önlemleri sayesinde 50 bin tona ulaştığını söyleyen Alpaslan Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferit Ayas, “2000’li yıllarda göldeki inci kefali stoku yaklaşık 15 bin ton seviyelerine düşmüş, 2 yaş üzeri balıkların tamamı yok olma noktasına gelmiş ve yaz aylarında akarsulara giren balık sayısı yüzde 90 oranında azalmıştı.” Açıklamalarında bulundu.
Av yasağı 3 ay sürüyor
Yaşam alanı olan Van Gölü’nü 15 Nisan’dan itibaren terk ederek, üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin bu ilgi çekici yolculuğu sırasında av yasağı uygulanıyor.
İnci kefalleri görsel şölen oluşturuyor
Yumurtalarını bırakmak için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp, Alaska’daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek uçarcasına derelere akın eden ve bu sırada da görsel şölen oluşturan balıkların avlanmaması için jandarma ekipleri hem kıyıda hem de gölde gece gündüz nöbet tutmaya devam ediyor.
İnci kefalleri havadan ve karadan 7/24 korunuyor
Av yasağı döneminde karadan ve göl üzerinden gözetimi yapılan nöbete sürekli olarak devam edildiğini belirten Alpaslan Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferit Ayas, “Kaçak avlanmanın sıklıkla meydana geldiği kritik bölgelere yerleştirilen jandarma timleri, gündüz dürbünlerle, gece ise termal kameralar ile araziyi gözetlemektedir.” Dedi.