Ramazan ayının gözde meyvesi: HURMA!
Hurma, palmiye ağacının meyvesidir. Bu meyve, özellikle sıcak iklimlerde, Güneybatı Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgelerinde yetişir. Hurma palmiyesi, yaklaşık 15-25 metre yüksekliğe ulaşabilen dayanıklı palmiye türüdür.
Genellikle oval veya silindirik şekilli olup, 2-7 cm uzunluğundadır. Renkleri yeşil, sarı, kırmızımsı veya kahverengi olur, olgunlaştıkça tatlı aroma, lezzet elde edilir. Hurmaların içi tatlıdır.
Hurmanın Faydaları Nelerdir?
Hurmanın faydaları nelerdir? sorusu birçoğumuzun merak ettiği sorular arasındadır. Detaylıca araştırıldığında oldukça çeşitli faydaları olduğu görülmektedir. İşte hurmanın insan sağlığına 10 önemli faydası:
- Yüksek besin değeri: Doğal enerji hattı lif, vitaminler, mineraller, antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği vitaminler arasında B1, B2, B3, B5, A bulunur.
- Sindirim sağlığı: Hurmanın önemli faydaları arasında, yüksek lif içeriği çalıştırma sistemini düzenlemesi vardır.
- Kalp sağlığı: Potasyum içeriği kan düzenlemesi düzenlemeye yardımcı olabilir böylece kalp işlevlerini yerine getirir.
- Bağışıklık sistemi: Hurmalar, C vitamini içeriği sayesinde iletim sistemine faydaları olur.
- Kemik sağlığı: Kalsiyum, fosfor mantar içeriği sayesinde hurmalar, kemik yükünü desteklemeye yardımcı olur.
- Anemi önleme: Hurmalar, demir içeriği sayesinde anemi riskini azaltır.
- Nörolojik sağlık: Hurmalar, beyin sağlığı için önemli olan B vitamini kompleksi içerir beyin fonksiyonlarını desteklemesi önemli faydaları arasındadır.
- Enerji tüketimini artırma: Doğal şeker içeriği, hızlı enerji kaynağı sağlar sporculara iyi atıştırmalıktır.
- Cilt sağlığı: Hurmalar, cilt sağlığına yararlı antioksidanlar içerir.
Hurma Çeşitleri Nelerdir?
Çeşitli coğrafi bölgelerde yetişen çok sayıda hurma çeşidi vardır. Bilindik çeşitleri içinde popüler olan yaygın olarak tüketilenlerden bazıları şunlardır:
- Medine Hurması: Aslında “Medjool hurması” olarak anılan hurma çeşidini ifade etmektedir. Medjool, büyük etli çeşididir. “Kral Hurma” olarak da bilinir.
- Bağdat Hurması: Bağdat hurması, Güneydoğu Asya, Orta Doğu, Güney Asya gibi bölgelerde yetişen küçük meyvedir. Bağdat hurması meyvesi, küçük oval şekilli olup, olgunlaştığında sarımsı yeşil veya kırmızı renkte çeşitleri olabilir. Tatlı-tuzlu lezzete sahiptir.
- İran Hurması: Kabuğu çok ince olan hurma çeşitleri arasında yer alır. Ülkemizde ise sık sık tüketilir. Büyük hurma çeşitlerindendir. Boyutu ortalama 2,5 – 4,5 cm arasında değişkenlik gösterir. Hem rengi hem büyüklüğüyle albenisi yüksek türdür. Güzel bir aromaya sahiptir.
- Acve Hurması: Hurma çeşitleri içinde Hz. Muhammed (sav) zamanına dayanan geleneksel çeşittir. Peygamber hurması diye de bilinir. Peygamberimiz Acve isimli ağacın altında dua etmiş bu hurmadan yemiştir. Bundan dolayı “Acve hurması” diye anılmaktadır.
- Kudüs Hurma: Kudüs ve Medine çeşitleri benzerlik göstermektedir. Fakat Kudüs hurması biraz daha etlidir. Renk olarak daha kapalı görünüme sahiptir.
- Tunus Hurması: Çeşitleri arasında şeker oranı çok daha düşük olandır. Bu oranın düşük olması sebebiyle diyabet hastalarına önerilmektedir. Açık kahverengi görünüme sahip yarı kuru, uzun etli yapısı olan çeşittir.
- Sukkari Hurması: Tatlı yumuşak bir çeşittir. Adını Arapça’da “şekerli” anlamına gelen “Sukkari” kelimesinden almıştır. Rengi altın sarısından hafif kahverengiye kadar değişebilir. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, diğer Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere, çeşitli coğrafi bölgelerde yetiştirilmektedir.
- Sugay: Kalın etli, lif oranı yüksektir. Şeker oranının düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının tercih ettiği çeşittir. Kilo vermek içinde idealdir. Tahin ile birlikte tüketilebilir.
- Berni: Turuncu-kahve tonunda, orta büyüklükte, diri yapılı kısmen kabuklu çeşittir. Medine çevresinde yetiştirilmektedir.
- Şelebi Hurma: Medine çevresinde yetişmektedir. Kahverengi, orta büyüklükte, kabuğu incedir. En bilinen özelliği kan yapıcı olmasıdır. Kansızlığı olan hastalara önerilmektedir.
- Cennet / Trabzon Hurması: Akdeniz Bölgesi iklim kuşaklarında yetişen ağaç türü, bunun meyvesine verilen addır. Ege’de “Cennet Elması“ diye bilinen bu meyve, ülkemize ilk giriş yeri İpek Yolu’nun son durağı bilinen Trabzon ili olduğundan, ülke genelinde Trabzon Hurması adıyla da bilinir.
Her coğrafi bölgede fazla hurma çeşidi mevcuttur yerel iklim toprak koşullarına bağlı olarak farklı çeşitler yetiştirilebilir. Tüketimi, çeşitler arasında kişisel tercihlere, mevsimsel olarak bulunabilirlik durumuna göre değişebilir.
Günde Kaç Tane Hurma Yenmeli?
Besleyici meyve olmasına rağmen yüksek şeker içeriği nedeniyle günlük kontrollü şekilde tüketilmelidir. Herkesin metabolizma sağlık durumu farklı olduğundan kesin sayı vermek zor olsa da, genelde yetişkinlere günlük önerilen miktar 2 ila 4 adet arasında olabilir.
Her Gün Hurma Yersek Ne Olur?
Eğer her gün hurma yerseniz, bazı avantajlar ve dezavantajlarla karşılaşabilirsiniz. Hurma, besleyici meyve olmasına rağmen yüksek şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir.
Avantajları; Besin değerine artış olur, vücuda hızlı enerji kaynağı sağlar gün içinde sindirim sistemine yardımcı olur.
Dezavantajları; Şeker içerdiği için her gün, aşırı tüketimde kan şekerini hızla yükseltebilir, kilo artışına neden olabilir dengeli beslenme planında eksiklik yaratır.
Aç Karnına Hurma Yemek Neye İyi Gelir?
Aç karnına yemek, günün başlangıcında enerji ihtiyacını karşılar, sindirimi kolaylaştırır, besinlerin emilimini arttırır tokluk hissi verir.
Bu meyve tarih boyunca insanlar tarafından besin kaynağı kullanılmış kültürel olarak önemli olmuştur. Günümüzde, taze tüketilebildiği gibi, kurutulmuş, ezilmiş de kullanılabilmektedir. Enerji açısından zengin meyvedir.
Kimler Hurma Yememeli?
Sağlıklı besindir, pek çok insan için tüketilmesinde sakınca yoktur. Ancak bazı durumlarda veya belirli sağlık koşullarında hurma tüketimine dikkat etmek önemlidir.
Örneğin şeker hastaları, aşırı kilolu veya obez bireyler, mide rahatsızlıkları vb. rahatsızlıkları olan bireylerin tüketmesi çeitli sorunlara yol açabilmektedir.
Peygamber Efendimiz Hurmayı Nasıl Yerdi?
Peygamber Efendimiz Muhammed’in (s.a.v.), hurmayı nasıl yediği konusunda bazı hadisler, kaynaklar vardır. İslam geleneğine göre, Peygamber Muhammed hurmayı farklı şekillerde tüketirdi.
İftar zamanında Peygamber Efendimiz, orucunu hurma ve su ile açardı. Rivayetlere göre iftar için hurma yiyerek orucunu açardı. Efendimiz kahvaltıda da tüketirdi. Sabah kahvaltılarında ekmek veya süt gibi besinlerle birlikte yerdi.
Hurmanın Faydaları Ve Bilinmeyen 10 Özelliği Nelerdir? Hurma Çeşitleri Nelerdir? Günde Kaç Tane Hurma Yenmeli? hepsi ve daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.