Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayıs ayında 67,6 oldu. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilimi mayıs ayı anketi sonuçları 20 Mayıs Cuma günü yayınlandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre: mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 oranında arttı; nisan ayında 67,3 olan endeks, mayıs ayında 67,6 olduğu tespit edildi.
Mevcut Dönemde Hanenin Maddi Durumu Yüzde 1,2 Oranında Düştü
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yapılan aştırmalarında: mevcut dönemde hanenin maddi durumu, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksleri açıklandı.
Mevcut dönemde hanenin maddi durumu mayıs ayında bir önceki nisan ayına yüzde 1,2 oranında düştü; nisan ayında 49,1 olan endeks, mayıs ayında 48,5 oldu.
Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi verilere göre yüzde 4,0 oranında artış gösterdi; nisan ayında 63,9 olan endeks, mayıs ayında 66,5 olduğu görüldü.
Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi mayıs ayı verilerine göre yüzde 1,5 oranında düştü; nisan ayında 67,3 olan endeks mayıs ayında 66,3 oldu.
Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi mayıs ayında yüzde 0,3 oranında artış gösterdi; nisan ayında 88,8 olan endeks mayıs ayında 89,0 olduğu açıklandı.
“100’den Küçük Olması Tüketici Güveninde Kötümser Durumu Göstermektedir”
TÜİK’in yayınladığı açıklamaya göre; Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.
Daha fazla gündem haberi için tıklayın.
‘Fon Radar’ kanalının, ‘Tüm Detaylarıyla Tüketici Güven Endeksi’ videosu için tıklayın.