Glukozamin, insan bedeninde doğal olarak bulunan amino şekerle sınıflandırılan bileşiktir. Eklem yapılarının çarpışmasını, birbirine sürtünmesini engelleyen jel yapıya sahiptir. Koruyucu kıkırdak tabakasında bulunur. Gıdalarda doğal olarak bulunmayan glukozamin genellikle vücuda takviye olarak verilir. Karides, yengeç, ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarının kabukları daha çok laboratuvar ortamlarında ek gıda ile hap şeklinde kullanılmaktadır. Özellikle kemik ile eklem hastalıklarını tedavi etmek, korumak için kullanılan glukozamin, bağırsak sağlığı üzerinde de büyük etkiye sahiptir. Yaşlanma karşıtı özelliğinden dolayı yaşlanma karşıtı faydalar için de kullanılır.
Glukozaminin Faydaları Nelerdir?
Glukozamin, özellikleri insanlarda bağırsak sorunlarından eklem sorunlarına kadar pek çok sorunu etkileyebilmektedir. Genellikle yaşlı erişkinlerde eklemler arasındaki mevcut yapıların kaybından kaynaklanan eklem bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. “Glukosamin ne işe yarar?” sorusunun cevabını Multipl skleroz başlangıcını veya hastalığı olan kişilerde görülen semptomların ilerlemesini engeller. Osteoartrit ve osteoporoz gibi eklem hastalıklarını tedavi etmekte kullanılır. İrritabl bağırsak sendromunda bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Temporomandibular eklem enfeksiyonlarından kaynaklanan ağrıların giderilmesine yardımcı olur, tedavi sürecini hızlandırır. İnterstisyel sistit tedavisinde kullanılır.
Glukozamin Ne İşe Yarar Glukozamin Faydaları Nelerdir?
Glukozamin sahip olduğu özellikler ile bağırsak sorunlarından eklemlerde oluşan birçok soruna kadar kişileri etkileyebilmektedir. Yaşlılarda eklemler arasında var olan yapıların küçülmesi sonucu oluşan eklem rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. “Glukosamin ne işe yarar?” sorusunun cevabını açıklamanız gerekirse. Multipl skleroz gelişimini ve hastalığa sahip kişilerin yaşadığı semptomların ilerlemesini engeller. Eklemlerde meydana gelen osteoartrit kemik erimesi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. İrritabl bağırsak sendromunda bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. TME ağrısını hafifletir, iyileşme sürecini hızlandırır. İnterstisyel sistit tedavisinde kullanılır.
Yaşa bağlı veya farklı sebeplerle vücutta meydana gelen eklem hastalıklarının tedavisinde genellikle glukozamin ilk tercihtir. Ayrıca vücudun farklı hastalıklarının iyileşme sürecinde de oldukça etkilidir. Eklemlerin farklı hastalıklarını tedavi edebilme özelliği, kişilerin kısa sürede kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Glukozaminin faydaları içerisinde yer alan diğer hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir; Kemik ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. 2013 yılında yapılan araştırmalar, glukozamin’in kırık kemiklerin iyileşme sürecinde de etkili olduğunu bulmuştur.
Glukozamini Kimler Kullanabilir Glukozamin Faydaları Nelerdir?
Glukozamin, günlük yediğiniz gıdalardan elde edilemediğinden takviye olarak alınır. Artralji ve romatizma şikâyeti olan kişilere glukozamin önerilir. Bu arada sadece kas-iskelet sistemini korumak isteyenler glukozamin kullanmayı tercih edebilirler. Glukozamin kullanmayı tercih eden kişiler; eğer farklı ilaçlar kullanıyorlarsa, kronik rahatsızlıkları varsa veya eklem bölgesinde farklı problemler yaşıyorlarsa, kullanılması gereken dozun belirlenmesi için bir uzmana danışılmasında fayda vardır.
Glukozamin Eksikliğinin Belirtileri ve Glukozamin Faydaları?
Glukozamin vücutta doğal olarak üretilmez vücuda herhangi bir gıda yoluyla sağlanmaz, bu nedenle bazı insanlar bir eksiklikten kaynaklanan semptomlar yaşayabilir. Bu kişiler genellikle yaşlılardan oluşmaktadır. Bunun nedeni, yaşlandıkça vücudunuzdaki temel sıvı miktarının azalmaya başlamasıdır. Bunun sonucunda eklemlerde ağrı veya iltihaplanma meydana gelir. Glukozamin eksikliğinin belirtileri arasında farklı belirtiler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; eklem ağrısı, kas, eklem sertliği osteoartrit belirtileri, kas gücünde azalma, Kemik yoğunluğu azalmaya başlar
Redoxon Faydaları Nelerdir? Merak ediyorsanız tıklayın.
ZERRİN YILDIRIM kanalının “Glukozamin Faydaları Nedir? | FARMASİ” videosunu izlemek için tıklayın.