Galaksi Nedir?
Galaksi, gök ada veya diğer gök cisimlerinin kütle çekim kuvveti ile bir arada durmasıyla oluşur. Galaksiler çok büyük gök adaları oluşturmaktadırlar. Bunlara örnek olarak Andromedak, Samanyolu gibi bir galaksidir. Güneş Sistemi’nin bulunduğu galaksi Samanyolu Galaksisi olarak isimlendirilmektedir.
Galaksi adının kökeni, eski Yunancadan geldiği bilinmektedir. Galaksimizin haritası Alman astronomlar tarafından yayınlanmıştır. Peki, sizce galaksimizin ismi nedir?
Samanyolu veya Kehkeşan, içinde Güneş Sistemi’nin de bulunduğu gök ada, Yerel Küre’nin bir parçası olup çubuklu sarmal türde bir gök adadır. Evren’deki gözlemlenebilen milyarlarca gök adadan sadece bir tanesidir. Ruhr-Universität Bochum üyesi Alman astronomlar 23 Ekim 2015 Cuma günü 46 milyon piksel “855.000X54.000” çözünürlüğündeki Samanyolu galaksisi haritası yayınlanmıştır.
Hangi Galakside Yaşıyoruz?
Bilinen Samanyolu Galaksisi merkezinde düz bir bar ve spiral şeklinde kolları olan bir galaksidir. Evrende gözlemleyebildiğimiz galaksilerin üçte ikisi spiral şeklinde ve bu galaksilerin merkezinde bar şeklinde yoğunluğu olan galaksilerdir. Bu da bizim galaksimizi bilinen en genel sınıfına sokmaktadır.
Galaksi Çeşitleri Nelerdir?
Tanımlanabilmiş 4 galaksi tipi vardır. Bunlar;
- Spiral (sarmal) galaksi
- Çubuklu-sarmal galaksi
- Eliptik galaksi
- Düzensiz galaksi
Samanyolu Galaksisinde Kaç Gezegen Vardır?
Bilim insanları, 13,2 milyar yaşındaki Samanyolu Galaksisi hakkında en dikkat çekici rakamlardan birini sunmuştur. Yapılan en son araştırmalar, çapı 100-120 bin ışık yılı olan galakside, Dünya ile aynı büyüklükte en az 17 milyar gezegen bulunduğunu göstermiştir.
Dünya Hangi Galaksinin İçinde?
Avcı Kolu, Samanyolu galaksisinin küçük bir sarmal koludur. Güneş Sistemi ve Dünya, Avcı Kolunun içindedir ve yerel Kabarcıkta iç bölüm yakınlarında bulunmaktadır. Galaksi merkezine yaklaşık olarak 8000 parsek (26,000 ışık yılı) uzaklığındadır.
Galaksi Nasıl Oluşmuştur?
Galaksiler milyonlarca yıl önce gerçekleşen bir çökme sonucunda ortaya çıkmış ve devamında gezegenler oluşmuştur. Bir diğer teori ise aşağıdan yukarı teorisiyle bulunmuş olabileceğidir. Buna göre ilk önce yıldız kümeleri gibi küçük yapılar oluşmuş ve onlar birleşerek galaksileri oluşturmuştur.
Galaksiler Birbirine Yakın Mıdır?
Galaksiler birbirlerinden uzaklaşamazlar. Bunun nedeni ise küçük bir alanda bulundukları için, kütle çekim yoluyla oluşturdukları küçük gruplar halinde birbirlerine bağlı olmalarıdır.
Galaksi Ne Kadar Büyüktür?
Görülebilir evrende 300-400 milyar civarında büyük boyutlu galaksi, 7-8 trilyon civarında da küçük boyutlu cüce galaksi yer alıyor.
Kara Delik Nedir?
Kara delik; uzayda bulunan ışığın dahi kaçamadığı çok güçlü bir çekim kuvvetine sahip olan kozmik bir gökcismidir. Einstein’ın genel görelilik kuramıyla tanınmış olan kara delikler ışık yaymadığı için kara olarak nitelendirilir.
Kara Deliğin İçinde Ne Var?
Kara delikler süpernova patlamasıyla tamamlanan, büyük kütleli yıldızların çekirdek kalıntılarından oluşmaktadır. Yıldız kendi içine çökerken uzay-zamanı da çökertmektedirler. Yıldızın yerçekimi gücü alanı o kadar artıyor ki ışık bile kaçamıyor ve böylece kara delik oluşuyor.
Evrende Kaç Tane Kara Delik Var?
Galaksimizin bugünkü büyüklüğüne yaklaşık 5 milyar yıl önce kavuştuğunu farz edersek, son 5 milyar yılda kara deliğe dönüşmüş olan yıldız sayısının 10 milyar civarında olduğunu düşünebiliriz. Yani galaksimizde Samanyolu içinde başıboş halde dolaşan “en az” 10 milyar kara delik vardır.
Kara Delik İçine Girince Ne Olur?
Cismin kara deliğe girmesi sonsuz bir zaman alır ve uzay ufkuna geldiğinde yavaş bir şekilde yüzeyde incecik bir katman halini alır. Kara deliğe giren kişi içinse sıra dışı hiçbir şey olmaz. Kara delik yeterince büyükse ve olay ufkunu ölmeden geçebilirse, yavaş yavaş ölümüne neden olur, yani kara deliğin merkezine doğru ilerler.