Formasyon Nedir? Formasyon Eğitim Fakültesi’nden mezun olmayan kişilerin de öğretmenlik yapabilmesi için alınan eğitime denir. Öğretmenlik yapmak isteyenler bölüm mezuniyeti sonrasında formasyon derslerini daha sonra belgesini almak zorundadır. Eğitimleri tamamladıktan sonra alınan formasyon belgesi ile öğretmenlik yapılabilmektedir. Özellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi mezunları öğretmen olmak için formasyon belgesi almaktadır. Gerekli eğitimleri tamamlandıktan sonra öğretmenlik hakkında teknik bilgiler verilir kişi öğretmenlik mesleğini yapmak için yetkinlik kazanır. Formasyon derslerinde öğretmenlik mesleğine uygun dersler bilgiler verilir. Formasyon dilimize Fransızca ‘formation’ kelimesinden girmiştir. Genellikle pedagojik formasyon yerine kullanılmaktadır.
Formasyon Nasıl Alınır?
Formasyon almanın bazı kuralları bulunur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen lisans programlarının birisinden mezun olunması gerekmektedir. Ayrıca formasyon belgesi için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşulların karşılanması gerekmektedir. Üniversitelerin bölümlerinde pedagojik formasyon eğitimi verilmektedir.
Belli üniversiteler bu eğitimi verdiğinden dolayı başvuru tarihleri ve sürecinin takip edilmesi gerekmektedir. Formasyon almak isteyenler başvurular için istenilen belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Formasyon süresi farklılık göstermektedir. Lisans mezunları iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri ise bu süre iki yarıyıldır. Formasyon eğitimi öğrencilere belirlenen fakülte ve bölümlerde verilmektedir.
Formasyon İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi
- Başvuru formu
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Lisans not durum belgesi
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.
Formasyon Dersleri Nelerdir?
- Eğitim Bilimine Giriş
- Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme
- Eğitim Psikolojisi
- Özel Öğretim Yöntemleri
- Öğretmenlik Uygulaması
- Öğretmenlik Meslek Etiği
- Sınıf Yönetimi
- Eğitim Tarihi
- Eğitimde Program Geliştirme
- Eğitimde Eylem Araştırması
- Eğitimde Teknoloji Kullanımı
- Türk Eğitim Tarihi
- Bireyselleştirilmiş Öğretim
- Yaşam Boyu Öğrenme
- Gelişim Psikolojisi
- Eğitim Sosyolojisi
- Eğitim Felsefesi
- Rehberlik
- Bilgisayar Destekli Öğretim
- Özel Eğitim
- Karakter ve Değerler Eğitimi
- Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
Formasyon Kimler Alabilir?
Formasyon almak için formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini bitirmiş olmak veya okuyor olmak gerekir. Hala okut yazarsa en az 2 yılı tamamlamış olmak gerekir. Formasyon eğitimi MEB’in belirlediği bölümlerde eğitim almak gerekir. Akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlamak gerekmektedir. Lisans mezunu olunması halinde, mezuniyet ortalamasının en az 2,5/4 olması gerekmektedir.
Cimer Nedir? merak ediyorsanız tıklayın
AKIN HOCA kanalının “YÖK PEDAGOJIK FORMASYON KARARLARINI ÜNİVERSİTELERE BİLDİRDİ. KİMLERİ ETKİLER?” videosunu izlemek için tıklayın