Akaryakıt fiyatlarına art arda gelen zamlar nedeniyle şehirlerarası otobüs bilet fiyatları da yükseldi. Yaklaşık 500 kilometrede 300-350 lira, bin kilometrede 450-500 lira olan bilet fiyatları, öğrencilere, bu fiyatla memlekete gidilmez dedirtti.
Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte, memleketlerinde bayramı aileleriyle geçirmek isteyen öğrencilerin hayallerini, bilet fiyatları yıktı. Önceden öğrencilerin uygun fiyatlı olduğu için tercih ettikleri şehirlerarası otobüs yolculukları, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle artık hayal oldu.
Öğrenciler Bu Bayram Yurtta
Memleketlerinden uzakta olan öğrenciler bayramı yurtta geçirecek. Bilet fiyatlarından dolayı evine gidemeyen öğrencilerden biri olan Esra Yavuz, ‘’Ben ailemle birlikte bayram yapmak istiyordum ama fiyatlar o kadar yüksek ki gidemeyeceğim. Bu bayramı yurtta geçireceğim, ailemden uzakta olduğum için hayatımda geçireceğim en kötü bayram olacak ‘’dedi.
Vatandaş Otobüs Fiyatlarından Dertli
Öğrencilerin yanı sıra bayram tatili yapmak isteyen vatandaşlar da otobüs fiyatlarından dertli. Tatil için, tren, otobüs ve uçak fiyatlarını araştırmaya başlayan vatandaşlar, fiyatları görünce vazgeçmek zorunda kalıyor.
Yolcu Sayıları Azaldı
Son zamlardan sonra yolcu sayısı yüzde 50 oranında düştüğü için sefer sayılarını azalttıklarını söyleyen otobüs firmalarının yetkilileri , sefer sayıları azalmasına rağmen otobüslerin hala tam kapasite çalışmadığını belirttiler. Köprü ve yakıt masraflarından, otoyolların giriş-çıkış ücretlerinden dolayı da sitemli olan yetkililer, son 3 ayda yüzde 80 zam gelmesinden dolayı bilet satamadıklarını vurguladılar.
Uçak Otobüsten Ucuz
Bu bayram sıkıntılı bir süreç geçireceklerini söyleyen Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, “Bilet fiyatları yaklaşık 500 kilometrede 300-350 lira, bin kilometrede 450-500 lira. Otobüsle uçak fiyatı birbirine çok yaklaştı.
Bazı hatlarda uçak otobüsten daha ucuz. Vatandaş birinci tercihini uçaktan yana kullanıyor. Tren 120 lira. Dünyanın hiçbir yerinde hızlı demiryolu işletmeciliği bu kadar ucuz değildir” şeklinde konuştu.
Pandemi Sürecinde Bile Bu Kadar Kötü Olmadı
Yolcu sayılarının 3’te 2 oranında azaldığına dikkat çeken Yıldırım, “Eskiden otobüsler 1 hafta boyunca dolardı, yer bulunmazdı, ilave seferler açılırdı ama şu anda öyle bir durum yok. Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde pandemi sürecinde bile bu kadar kötü olmadı.
Bize otoyol ve köprülerden yüzde 50 indirim yapsınlar. Motorlu taşıtlar vergisini ticari araçlardan kaldırsınlar. Otobüs biletlerinde KDV’yi yüzde 1’e indirsinler. Bu su, hava, ekmek kadar insanların ihtiyacı” diye kaydetti.
Daha fazla gündem haberi için tıklayın.
AKIN HOCA kanalının, 9 GÜN BAYRAM TATİLİNDE ÖĞRENCİLERE UCUZ BİLET ALTERNATİFİ (YOL PAYLAŞIMI) VİDEOSU İçin tıklayın.
Haber için çok teşekkür ederim Allah razı olsun çok yararlı oldu .Bu sitenin haberlerini çok beğenerek takip ediyorum iyki varsınız
Sefer için Otobüs kullanacaktım ama Otobüs değilde uçak tercih etmeyi düşünüyorum teşekkür ederim