Erzurum’da çocukluğundan beri çalışmak zorunda kalan ya da bırakılan çocuklardan yalnızca biri olan Muhammed, bu yaşta ailesinin yükünü omuzlarında taşımak zorunda kaldı. Kardeşine ve annesine bakabilmek için hayatını göz ardı ederek sokaklarda flüt çalan Muhammed, “Ekmek parası için çalışmam lazım” dedi.
Suriyeli Kasım Muhammed ailesiyle birlikte on sene önce Erzurum’a taşındı. Muhammed’in babası kendisi daha bir yaşındayken savaşta şehit düştü; annesi ise engelli. Babasını kaybettikten kısa bir süre sonra ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınan Muhammed bugün 11 yaşına geldi.
Babasız büyümenin bütün ağırlığını üstünde taşıyan Muhammed, ailesinin bütün sorumluluğunu küçük yaşta olmasına rağmen omuzlamış durumda.
“Sevgiyi Bilmeden Çalışmayı Bildim”
Bugüne kadar sokaklarda zor şartlar altında çalışan Muhammed, Erzurum’a zar zor geldiklerini söylüyor ve şunları anlatıyor: “Yaşamak için savaştan kaçtık ama babamızı orada şehit verdik. Neresi olursa diye yola çıktık, Erzurum’a geldik. Annem ve kardeşimle yaşıyorum. Erzurum’un kışında bu yerde yalnız kaldık. Ailemi geçindirmek için çok küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladım. Sevgiyi bilmeden çalışmayı bildim. ”

Türkçeyi çok iyi konuşamıyor ama Türkiye’de uzun bir süre yaşadığından dolayı kendini ifade edecek kadar, kendi çaresizliğini anlatacak kadar konuşabiliyor.
Muhammed Bir Çocuk İşçi
Henüz 18 yaşını doldurmamış her birey çocuk olarak niteleniyor. Bu yaşın altında, hane gelirine katkı sağlamak amacıyla çalışan her birey ise çocuk işçi olarak tanımlanıyor.

Uzmanlar anayasada 18 yaşından küçük herkesin çocuk diye nitelendiğini hatırlatıyor. Bir gelir elde etmek için çalışan 18 yaşından küçükler de çocuk işçi olarak sayılıyor. Muhammed de bir çocuk işçi yani.
Eski Hayatını Unutmak İçin
Muhammed’in gerçek adı Ahmet. Gerçek ismini yeni bir hayata başladığı için kullanmak istemiyor. Eski ismini babasını şehit verdiği topraklarda bıraktığını söyleyen Muhammed, babasını toprağa verdikten sonra 5 yaşından beri hayatın zorluklarına göğüs gerdiğini, kardeşine ve annesine bakabilmek için sokaklarda flüt çalarak insanların ilgisini çekmeye çalıştığını dile getiriyor.

“Ekmek parası için” diyor Muhammed, “çalışmam lazım, aileme bakmam lazım.”
Bu sözler onun ne kadar zor bir durumda olduğunu, dahası çaresizliğini anlatıyor. Okula maddi yetersizlikten dolayı gidememiş Muhammed. Ama gitse diğer çocuklar gibi top peşinde koşmayı ne çok istediğini hissettiriyor.
“Hayal Kurmak Nedir Bilmiyorum”
Suriyeli Kasım Muhammed Erzurum’un en kalabalık yerlerinden biri olan Cumhuriyet Caddesinde flüt çalıyor. Oradan geçip giden insanların vereceği paralarla ailesini geçindiriyor. Erzurum’un kara kışına aldırmadan, sokaklardaki tehlikelere bakmadan, mecburiyetten dolayı hayatın zorlu koşullarında ailesi için mücadele ediyor.

Omuzundaki yükü başından büyük olan Muhammed’e “Hiçbir hayalin yok mu?” sorusunu yöneltiyorum. Şöyle cevap veriyor: “ Bilmiyorum, 11 yaşındayım kendimi bildim bileli sürekli çalışıyorum. Kar kış, yağmur, sıcak demeden para kazanmaya çalışıyorum. Burası çok soğuk; çok üşüyorum. Bazen elim tutmuyor flüt çalmaya; o zaman ağıyorum. Ama yine de çalışıyorum. Hayal kurmak nedir bilmiyorum.”
Çalışan Çocuklar Zorda
Günümüzde çocuk işçiliği hem Türkiye’de hem dünyada giderek artıyor. Son zamanlarda Kasım Muhammed gibi çok sayıda çocuk doğup büyüdüğü yerden ayrılıp yeni dünyalar kurmak zorunda kalıyor. Birçoğunun ailesini geçindirme zorunluluğu da bulunuyor. Onlar da yaşına başına bakmadan, soğuk sıcak aldırmadan sokaklarda para kazanmanın çabasını veriyor.

Muhammed gibi bazıları dayanamayacak duruma geldiğinde gözyaşlarına boğuluyor çoğu zaman…
Daha fazla gündem haberi için tıklayın.
TESK UNİCEF kanalının, Çocuk İşçiliği / Çocuk İşçiliği Nedir? videosunu izlemek için tıklayın.
İster suriyeli ister türk çocuk her yerde çocuk işte bu işin dini ırkı olmuyor Allah yardımcımız olsun
amin inşallah
gönül ister ki dünya da hiç çocuk işçi olmasın
keşke olmasa
Keşke dünya daha adaletli bir yer olsaydı
adaletli bir yer olsaydı dünya olmazdı herhalde
Suriyeli Kasım Muhammed’in bir hayalim yok derkenki, çaresizliği çok üzücü bir durum. Küçük yaşta hayatın tüm zorlukları omuzlarında.
Hayat çok zor çok
Evet çok zorlu bir süreç yaşıyor çocuklar. Çocukların özgür olduğu bir dünyada yaşamak dileği ile
Çok zor bir durum gerçekten bu hayatta çocuklar ortada kalıyor hep allah yardımcısı olsun
Kaybolup giden br çocukluk