Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mumcu Kentsel Dönüşüm Projesi öncesinde Çaykara Cami ve çevresini hatırlayanlar bu alandaki Cami revizyonu ve çevre düzenlemesini şüphesiz başarılı bulur. Fakat 3 yıl önce aynı bölgede başlayan Mumcu Kentsel Dönüşüm Projesi bu başarı hizmeti gölgede bıraktı.
Büyükşehir Belediyesinin Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medrese başta olmak üzere Kentsel Dönüşüm Çalışmaları üniversitelerde ders olarak okutulabilecek şekilde başarılıyken mevzu Atatürk Evine gelince gereken özenin gösterilmemesi çevre esnaf ve halk tarafından da tepki topladı.
Atatürk Evi Neden Önemli?
Atatürk ve silah arkadaşlarının 52 gün boyunca Milli Mücadelenin meşalesini yaktığı Erzurum Kongresi çalışmalarını bu konakta sürdürmeleri,
Ayrıca;
- Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın çok sevdiği askerlikten istifa etmesi ve sivil hayata bu konakta başlaması.
- Mustafa Kemal Paşa’nın nüfus kaydının Selanik’ten Erzurum’a alınması.
- Mustafa Kemal Paşa’nın Meclis-i Mebûsan seçimlerinde Erzurum’dan aday gösterilmesi ve ilk defa milletvekili seçilmesi.
- Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum Delegesi ve Kongre Başkanı olması.
- Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas Kongresi’ne katılacak olan Heyet–i Temsiliye’ye Başkan seçilmesi
- Mustafa Kemal Paşa’nın “Zaferden sonra hükümet şeklimiz Cumhuriyet olacaktır.” diyerek yapacağı diğer inkılaplardan bahsetmesi.
Gibi tüm önemli olayların bu konakta gerçekleşmiş olması, Atatürk Evine kültürel ve tarihsel bir önem kazandırmıştır. Ayrıca Erzurum da Gezilebilecek Yerler Listesinde olması nedeniyle Atatürk Evi Müzesi olarak hizmet veren Konak, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Ne İş Yapar?
Vatandaş ve kurumlar arasında farklı uygulamalara son vermek, kişiye özel planlama yapılmasına engel olmak ve standart oluşturma amacıyla tarihi ve kültürel yapıların bulunduğu alan ve çevresinin Sit alanı ilan edilerek tarihi bilincin nesilden nesile aktarılmasını sağlamak kurulun görevi değil midir?
Vatandaşa 4, Büyükşehir’e 8 Kat İmar
Atatürk Evi’nin hemen karşısında bulunan Ata İş Merkezi gibi yapıların dış cephelerinin uyumuna varıncaya kadar hassas davranarak, 4 kattan fazla imar izni verilmezken, Atatürk Evi’ne sadece 40 m uzaklıkta bulunan Erzurum Büyükşehir Belediyesince yapılan yeni binalara Z+8 kat imar verilmesi doğru mudur?
Vatandaş aynı yerde kendi binasını yapmak isteseydi yine Z+8 kat yapabilir miydi?
Atatürk Evi ’nin Gürcükapı Meydanı Kadar Değeri Yok mudur?
Gürcükapı meydanı için yapılan Kentsel Dönüşüm projelerinde istikbal, eski Sümerbank ve şeker kooperatifinin de içinde bulunduğu 5 katlı binalar yıkılıp meydan açılırken aynı hassasiyet Atatürk Evi için neden gösterilmemiştir?
Korukçu İş Merkezi Neden 2 Kat?
Cumhuriyet Caddesi Üzerinde bulunan Korukçu İş Merkezi Zemin + 6 Katlı bir proje ile ruhsat almak istemiş Tescilli bir yapı olan Caferiye Cami den dolayı o dönem Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla zemin üstü + 2 kat olarak binanın yapılmasına müsaade edilmiştir. Aynı kurul bugün nerededir?
Yücel Elektrik ve Çevre Binalar Neden 3 kat?
Rüstem Paşa Bedesteni yani halk arasında bilinen adıyla Taşhan çevresine 12 m den daha yüksek bina yapılmasına müsaade edilmezken, Atatürk Evi’nin tam yanına 30 m yükseklikte binalara imar izni verenler
- Koruma Kurulu kararlarına uygun mu hareket etmiştir?
- Koruma Kurul kararları görmezden mi gelinmiştir?
- Koruma Kurulu kararları imara mı uydurulmuştur?
Kentsel Dönüşüm mü Rantsal Dönüşüm mü?
Kentsel Dönüşüm projesinin içerisinde, sosyal donatı alanları olmadığında, tarihi ve kültürel yapı korunmadığında Rantsal Dönüşüme evrilmiş demektir. 1089 m2 alana 53 bağımsız bölümü sığdırmak 21 m2 arsa payına tekabül eder ki bu pay çok düşük değil midir?
Olası Trafik Problemleri için Çözümler Nelerdir?
Kentsel dönüşümün bu alanda amacına uygun kullanılmadığı çok açıktır. Yüksek emsaller nedeniyle konut ve işyeri yoğunluğu çok fazla olacak olan bu alanda trafik problemi nasıl çözülecektir?
İmar Plan Tadilatının Gerekçeleri Nelerdir?
Birçok kez imar tadilatı gören önce 4 sonra 6 sonra 8 kata çıkarılan, bu tarz özellikli alanlar da yapılan Kentsel Dönüşümlerde ticari değil, sosyal ve kültürel tabanlı bir dönüşüm planlanması gerekmez mi? Belediye veya Müteahhittin para kazanamaması doğru bir gerekçe midir?
Kentsel Dönüşümün Amacı Nedir?
Kentsel dönüşümün amacı mevcut yapı stokunu iyileştirme, riskli yapı ve alanlarda yaşayanları sağlıklı ve güvenli konutlara nakletme olduğu gibi aynı zamanda tarihi ve kültürel yapıları koruma ve gün yüzüne çıkarma da mevzuatımız kapsamında değil midir?
Kentsel Dönüşüm mü? Tarihe İhanet mi?
Devlette devamlılık esastır ve Koruma Kurulu Kararları birbiriyle çelişemez iken Kamu gücünü kullanarak Kurul kararlarına göz ardı etmek, müdahale etmek veya istenilen kararları çıkarmak becerikli olmak mıdır? Yoksa tarihe ihanet midir?
Kentsel Dönüşüm Sadece Yapılarla Alakalı Bir Dönüşüm Müdür?
Tarihi ve Kültürel yapılanların çevresine bu binaları maskeleyecek baskılayacak yüksek katlı binalar yapılması, görünürlüğünün azalmasına ve bu yapıların bir süre sonra terk edilmesine, yok olmasına sebebiyet vereceğinden konu önemli değil midir?
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet SEKMEN mevzunun farkında mıdır?
Şehir dışına çok çıkan biri olarak gözlemim özellikle Doğu illerimizde Erzurum bölgenin Paris’i olarak nitelendiriliyor. Bu kuşkusuz Mehmet SEKMEN başkanın yaptıklarıyla yakından ilgili her konuya hassas her konuya titiz. Farkında olmamış olabilir ama
Ünal İNCİ – Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı
Levent GÜVEN – İmar ve Şehircilik Daire Başkanı
Ergün ENGİN – Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı
Gibi konuyla doğrudan alakalı isimlerin mevzuyu kaçırması normal midir?
Kurumlar Ne Cevap Verecek?
Haberimiz hakkında gereken bilgileri ilgili yerlere ilettim. Aldığım cevabı yine buradan yayınlarım.
Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer merkez ve İlçe Belediyelerinin en azından başka yerlerde yapacakları Kentsel Dönüşüm Projelerinde bu konulara daha çok dikkat etmesini temenni ederim.
Mikail Kurban tarafından sunulan TRT HABER e konu olan ERZURUM ATATÜRK EVİ nin öneminin anlatıldığı video yu herkesin izlemesini tavsiye ediyorum.
Alkış
Saraybosna caddesi üzerinde Muratpaşa Kenstel Dönüşüm Projesiyle Erzurum’un 50 Yıllık Problemine Neşter atan Mehmet SEKMEN ve ekibini alkışlıyoruz. Haberi okumak için tıklayın.
Önemli
Sizlerde gündem olmasını istediğiniz sorularınızı direk muhatabına sormak üzere bana yazabilirsiniz. Haber konusu bilgi ve belgeleri aşağıdaki adresten haber merkezimize ulaştırmanız önemli.
Adresim : Eski İl Emniyet Müdürlüğü Karşısı Öner Apt Kat3
Telefonum : 0532 507 03 67