Erken emeklilikte 4A, 4B ve 4C sigortalılarının emekliliğe hak kazanabilmeleri için çalışma şekillerinin gerektirdiği normal emeklilik koşullarına karşılık gelen yıl, yaş, ikramiye gün kriterlerini sağlamaları beklenmektedir. Bununla birlikte, belirli koşullar karşılanırsa, emekliliğe hak kazanılabilir.
Erken emeklilik şartları şu şekildedir:
Erken emeklilikte sigortalı olmadan önce askerliğini tamamlayan erkekler, askerlik borçlanması sayesinde erken emekli olabiliyor. Bu kişiler sigorta başlangıç tarihinden borçlanma tarihine kadar geri çekilebilir. Askerlik süresinin tamamı için borçlanmak gerekli değildir. Sadece ihtiyacınız olan günler için borçlanılması yeterlidir. Bu, daha erken sigortalı olan erkeklerin daha erken emekli olabileceği anlamına gelir. Öte yandan, sigorta yaptırdıktan sonra askerlik yapan erkeklerin eksik ikramiye ödemelerini askerlik borcuyla karşılamaktan başka çarelerinin kalmayacağını da eklemek gerekir. Emeklilik yaşı yükseltilemez.
Kadınlar erkeklerden farklı olarak kredi çekerek sigorta yaptırdıktan sonra erken emekli olabiliyor. Buna göre, sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, üç çocuğuna 2160 gün borçlanarak toplam altı yıl emekli olma şansına sahip oluyor. Analık borcu adı verilen bu sistem sayesinde, kadınların analık nedeniyle çalışamayacakları süreyi değerlendirerek erken emekli olmaları istenmektedir. Diğer bir deyişle, doğum nedeniyle işinden ayrılan kadınlar, bu süre zarfında primlerini çalışıyor olarak emeklilik hesaplarına yansıtmaktadır. Buna göre, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ödenen primlerin dörtte biri emeklilik yaşına sayılmakta, annelere erken emeklilik hakkı tanınmaktadır.
Sigortalı olarak çalışırken çalışma gücünün %60’ını veya daha fazlasını kaybedenler, sağlık muayenesinden geçtikten sonra maluliyet aylığı alabilirler. Engellilik, hastalık veya kaza nedeniyle fiziksel bütünlüğün kaybı olarak tanımlanabilir. Engelli aylığı için asgari şartlar 10 yıldır sigortalıyım 1800 gün prim ödedim. Bu şartları sağlayanlar erken emeklilik hakkına sahiptir.
Bu maddede sayılan işlerle uğraşanların Kapsamlı Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesinde sayılan işyerlerinde sigortalılık ikramiye ödeme gün sayısına kanuni gün sayısının eklenmesi suretiyle hesaplanan fiilen çalışılan 360 gün başına çalışma saati. 5510 sayılı Sigorta Kanunu. Bu sistem “fiili artış ödeneği” olarak adlandırılır erken emekliliği sağlar. İlgili bentlerde sayılan işyerleri kurşun arsenik işi yapılan işyerleri, cam fabrika atölyeleri, çimento fabrikaları vb. şirketlerdir.
Engellilerde Erken Emeklilik Nasıl Olur?
Engelliler kadrosunda erken emeklilik sistemi de mevcuttur. Bu, en az %40’lık bir bozulma derecesi gerektirir. Sağlık Raporuna göre %40-49 oranında maluliyet kaybı yaşayan kişiler 18 poliçe yılı 4100 prim ödeme tarihiyle erken emekli olabilmektedir.
Devamsızlık oranı %50-59 olan bireylerde bu süreler 16 yıl teminat 3700 prim ödeme günü arasında değişmektedir.
Kadınlarda Erken Emeklilik Nasıl Olur Şartları Nelerdir?
Sigortalı kadınlar erkeklere göre daha basit emeklilik koşullarına sahiptir. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olan kadınlar, 58 yaşını doldurmuş 7200 TL prim ödemiş olmaları halinde emekli olabilirler. 7200 iş günü prim ödemelerinin 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde, emeklilik yaşı her yıl kademeli olarak yükseltilir. Her iki yıllık erteleme için emeklilik yaşı bir yıl artırılır.
Sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında olan kadınlar 7000 prim ödeme tarihi ile 58 yaşında veya 4500 prim ödeme tarihi 25 poliçe yılı ile 58 yaşında emekli olabilirler.
9 Ağustos 1999 tarihinden önce sigortalı olan kadınlar emeklilik gereksinimleri, yaş, prim ödeme günleri kriterlerinde kademeli bir değişiklikle birlikte 20 yıllık bir poliçe dönemi içindir.
Erkeklerde Erken Emeklilik Nasıl Olur Şartları Nelerdir?
Erkek sigortalılarda farklı emeklilik koşulları geçerlidir. Buna göre 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olan erkekler 60 yaşını doldurup 7200 prim ödediklerinde emekli olabiliyorlar. Kadın sigortalılarda olduğu gibi erkek 7200 iş günü primlerinin de 31.12.2035 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, emeklilik yaşı her yıl kademeli olarak yükseltilir.
8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalılık başlangıç tarihi olan erkek 7.000 gün prim ödeyip 60 yaşına veya 4.500 gün prim ödeyip 60 yaşını doldurup 25 yıl sigortalı olmak şartıyla emekli olabilirsiniz.
9 Ağustos 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkeklerde emeklilik şartı 25’tir. Yaş, prim ödeme kriterleri giderek değişmektedir. Cinsiyetiniz ne olursa olsun, emekli aylığınızın tamamına kadar birikim yapabilir yaşlılığınız için ek gelir elde edebilirsiniz.
Şirket Dışında Erken Emeklilik Nasıl Olur Koşulları Nelerdir?
Ücretli ve işsiz kadın erkekler, dış katkı payları ödeyerek emekliliğe hak kazanma olanağına sahiptir. Bu sisteme isteğe bağlı sigorta adı verilir. Sigortalı kişi sigorta primlerini kendisi öder ve ödenen sigorta primi miktarı asgari ücret üzerinden yıllık olarak hesaplanır.
1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren ödenmesi gereken asgari prim aylık 2.070,72 Tl olarak belirlenmiştir. Düzenli prim ödeyenler 5400 gün limitinden sonra erken emekli olabiliyor. Emekli maaşınız ödediğiniz prim miktarına göre belirlenir.
Cumhurbaşkanı Nasıl Olunur? Merak ediyorsanız tıklayın.
Kredim kanalının” 3600 Prim Ödemesiyle Kimler Erken Emekli Olur Hesapla Yaptım” videosunu izlemek için tıklayın.