Ejder Meyvesi (Pitaya)
Ejder meyvesi, ejderha meyvesi, dragon meyvesi adıyla popülerleşen, bir diğer adıysa pitaya meyvesidir. Bilimsel adı ise Hylocereus dir. Kaktüs türlerinin meyvesidir.
Çeşitli toplumlarca çilek armudu ismiyle anılmaktadır. Orta Amerika ve Meksika kökenli tropikal meyvenin tadı armut ve kivinin karışımına benzerdir. Antioksidan açısından oldukça yüksek olan ejder meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor.
Ejder Meyvesinin Faydaları?
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar içerisinde yüksek lif ve antioksidan bulundurduğundan dolayı sağlık açısından oldukça yararlı olduğunu söyleniyor.
Hem kırmızı hem de beyaz ejder meyvesi çeşitlerinin obez fareler üzerinde denendiğinde insülin direncini ve karaciğere iyi geldiğini ve yağlanmayı azalttığı görülmüştür.
Kalorisi bakımından oldukça düşük kaloriye sahiptir.B1, B2, B3 vitaminlerini ve demir kalsiyum, fosfor gibi mineralleri de içerdiği biliniyor
Ejderha Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Meyve tüketilmek için kesilir ve iç etli yüzeyi açığa çıkarılır. Dokusu ve siyah çıtır taneleri nedeniyle kiviye benzetilmektedir. Etli kısım çiğ olarak da tüketilebilir ve hafif bir tatlılık verir.
Tohumları etli kısımları ile birlikte tüketilir ve fındığa benzer bir tadı vardır. Pitaya meyve suyu veya şarap yapımında diğer içeceklere tat verme amacıyla kullanılabilir. İsteğe göre Çayı yapılabilir veya çiçekleri yenilebilir. Kabuğu kesinlikle yenemez.
Ejder Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?
Türkiye’de çoğunlukla Akdeniz Bölgesi’nde Kurulu seralarda üretimi hızla bir şekilde ilerleyen ve halk arasında ejderha meyvesi olarak bilinen pitaya için Türkiye’deki ilk üretim merkezi Mersin olarak bilinmektedir.
Ejder Meyvesi Tohumu Nasıl Ekilir?
Tohumlara çimlendirme yapmak için tohumları bir gün boyunca nemli bir kâğıt havlu üzerinde beklettikten sonra kâseye ve ya çimlendirme kaplarına uygun toprak konmalı, tohumlar toprağın üzerine dikkatlice aktarılmalı ve çok az miktarda toprağı havalandırmalısınız.
Ejderha Meyvesi Tadı Neye Benziyor?
Ekşi ve ferahlatıcı bir tada sahip. Dış kısmının sert yapılı olması nedeniyle tüketim şekli ananasa benzemektedir.
Ejder Meyvesi En Çok Nerelerde Tüketilir?
Kaktüs ailesine ait olduğu bilinen Pitayanın Endonezya, Çin ve Vietnam gibi ülkelerde çok fazla tüketiliyor.
Ejder Meyvesinin Kabuğu Yenir Mi?
Kalın Pembe renkli, oval bir şekle sahip kabuğu bulunan ejderha meyvesi, kolay bir şekilde kabuğundan çıkarılarak yenilebilir. Ama kabuğunun yenilmesi doğru değildir.
Ejderha Meyvesi Tatlı Mı?
Her yendiğinde farklı bir tat ve his vermektedir. Beyaz iç kısmın tadı genel olarak tam olgunlaşmamış armut ve kiviye benzetilmektedir. Kırmızı olanı iç kısmı ise daha tatlı meyveler olan çilek, muz, kavun ve şeftali benzemektedir ve çok lezzetlidir.
Ejder Meyvesinin Kabuğu Ne İşe Yarar?
Ejder meyvesi kabuğu kesinlikle yenmemelidir. Eğer yenilirse, karın ağrısına sebep olur. Kalp basıncını düşürerek yüksek tansiyonun önüne geçmektedir. İçerisinde bol miktarda bulunan likopen sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük oranda azaltır ama ters bir reaksiyonla karşılaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Buzlukta Saklanır Mı?
Kabuğu soyulmuş ancak tüketmediğimiz ejderha meyvesini plastik poşete koyup buzdolabında beş gün, derin dondurucuda ise üç aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Ejderha Meyvesi Ağacı Kaç Yılda Yetişir?
Fidanın boyu, yaşı, çeşidi ve sağlık durumu, dikim zamanına bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl içerisinde meyve vermektedir. Fidanının dikim yapılacak zamanı, yine fidanın mevcut durumu (köklü mü yoksa daldan kesilmiş yenimi kesilmiş) sonraki bakımları meyve alabilmenin en önemli koşuludur.
Ejder Meyvesi Yüze Sürülür Mü?
Ejder Meyvesinin Cilde Faydası: Vücudun nem dengesini korumakta oldukça etkili olduğundan dolayı, cilt kuruluğunu önler. Bu sayede ciltte olan çatlakların ve yüzde oluşan kırışıklıkları engeller.