Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi kanunu ve diğer kanunların değiştirilmesi için TBMM toplandı. Kanun, muhalefet ve basın meslek örgütleri tarafından büyük tepki çekti. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin hazırlamış olduğu dezenformasyonla mücadele teklifinin ilk iki maddesi kabul edildi. Yapılan kanunla yanlış veya kasıtlı olarak değiştirilen haberlerin engellenmesi hedefleniyor. Söz konusu kanun muhalefet ve basın meslek örgütleri tarafından sansür olarak nitelendirildi.
Dezenformasyon Kanunu Yalan Haber Yaymayı Suç Kabul Edecek
Yapılan haberlerin suç olarak kabul edilebilmesi için beş şart gerekiyor. Bu şartlar ise;
- Halka korku ve panik oluşturmak isteniyorsa,
- Haber gerçeği yansıtmıyorsa,
- Milli güvenlik ve kamu sağlığına zarar veriyorsa,
- Halk barışını bozuyorsa
- aleni ( ilgisi olmayan kişiye ulaşıyorsa)
bu suçları işleyecek olan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenecek.
Basın Susturulmaya mı Çalışılıyor?
İyi Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu kanunun asıl amacının muhalefet partilerinin paylaşım ve haberlerinin engellenmesi olduğunu vurguladı. Dervişoğlu’nun kanunla ilgili “atanmış idari kurumları yargıya mahsus yetkilerle donatma, geleneksel medya araçlarındaki sansür ve baskıyı dijital mecralara taşıma, muğlak ve soyut ifadeler üzerinden kanunlara göre suçlu belirlemek için değil suçluya göre kanun yapma girişimidir” dedi.
HDP Van Milletvekili Tayyip Temel, kanunun iktidarın politikalarını meşrulaştırıp karşı çıkanların ise düşmanlaştırıldığını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, yapılan kanun ile istibdat dönemlerini daha çok aratacak dönemlere girileceğini belirtti.
Gelen Tepkilere Cevap Gecikmedi
Muhalefetin sansür iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, yapılan kanunun birçok devletin dijital mecralarının incelenerek hazırlandığını ve muhalefetin yansıttığı gibi kolayca işlenecek suçlar olmadığını söyledi.
Daha fazla gündem haberi için tıklayın.
Bebar Bilim kanalının ‘Tuzağa Düşmeyin! – Dezenformasyon Nedir?’ videosunu izlemek için tıklayın