Baharat, çeşitli biçimlerde kullanım amacına göre tüketilmektedir. Hiçbir işlem görmemiş hali poğaçayla börekleri süsleyip lezzet verirken, dövülmüş hali ve yağı da pek çok sağlık problemlerinin iyileşmesine destek olur.
Çörekotu; birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan, faydaları saymakla bitmeyen, yapılan kurabiyelere renk ile lezzet, kimi yiyeceklereyse çeşni katan susam iriliğinde ve kara renkli bitki tohumudur.
Çörek otunun faydaları nelerdir?
Çörek otunun faydaları ne kadar çok olduğu birçok kişi tarafından kabul görmüş husustur. Çörekotu, bileşiminde bol miktarda karbonhidrat, protein, yağ barındırmakla beraber vitamin bakımından oldukça zengindir. Saymakla bitmeyen faydaları sizlere özel derledik.
- Öksürüğü kesme özelliğiyle rahatlık sağlamaktadır.
- Hücreleri yenileyerek yaraları hızı şekilde iyileştirir
- Mide dostu olduğundan hazmın kolaylaşmasını sağlar.
- Regl dönemindeki kadınlarda oluşan krampla ağrıların hafiflemesinde büyük rol oynar.
- Erken menopozu önleyerek kadınlık hormonlarını güçlendirir.
- Romatizma hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.
- Böbrekleri temizleyerek idrar söktürücü görevini en iyi şekilde üstlenir
- Migrene, baş ağrılarına iyi gelir.
- Gribal enfeksiyonlarla mücadele ederek bağışıklığı güçlendirir.
Bunlara ek olarak anne sütünü artırır, kadınlık hormonunu, yumurtayı güçlendirdiğinden doğurganlığı artıran çörekotu ayrıca rahimde oluşan şikayetlerin azalmasına destek verir. Menopoz döneminin kolay atlatılmasının sağlar.
Çörek otunun diğer ismi nedir?
Kimyonla hiçbir alakasın olmamasına rağmen siyah kimyon ismiyle anılan çörekotu öte yandan rezene çiçeği, kara kimyon ve Roma kişnişi diye de addedilmiştir.
En faydalı nasıl tüketilir?
Çörek otunu daha faydalı hale getirebilmek adına kahvaltıda ya da akşam yemeklerinizin öncesinde bir tatlı kaşığı alacağınız çörekotu etkisini zamanla gösterebilir.
Nasıl yenmeli?
Birçok şekilde lezzet katmakla birlikte Türk mutfağında baharat olarak çorbaları, salataları, mezeleri lezzetlendirmek için sıkça kullanılmaktadır. Ancak Çörekotu yağının ise kızartmalarda kullanılması önerilmez. Sade tüketilebileceği gibi çeşitli hamur işlerinde de tüketilebilir.
Her gün yenir mi?
Her şeyde olduğu gibi bu konu kapsamında kararında davranmak gerekmektedir. Kontrollü şekilde 2 hafta süreyle günde 3 kez çay kaşığıyla tüketilebileceği söylenmektedir.
Hz. Muhammed çörek otu için ne demiştir?
Son peygamber Hz. Muhammed çörekotu hakkında: “Çörekotunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” buyurmuşlardır. Öte yandan çörek otu yağının iyileştirici, güzelleştirici olması sebebiyle Kleopatra tarafından kullanıldığı biliniyor.
Nerelerde yetişir?
Güney Avrupa, Balkanlar, Kuzey Afrika, Orta Doğu’yla Hindistan’da yabani veya kültür olarak yetiştirilir. Baharatın anavatanlarından biri olan Türkiye’de ise yaygınca Trakya, Kuzey Anadolu, İç Batı Anadolu Bölgesi, Göller Bölgesiyle Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor.
Çörekotunun yan etkileri var mıdır?
Yeterli miktarda tüketildiğinde güvenli yani zarar veren bir şey değildir. Günlük yaşamda kurabiyelerin, yiyeceklerin, çeşitli hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan tohumun zararı bulunmamaktadır. Çörekotu özü ile yağı ise kısa vadeli alternatif tıpta güvenli limandır.
Fazla kullanılması durumunda ise birtakım olumsuzluklar meydana gelebilir. Bu olumsuzluklar şu şekildedir:
- Fazla kullanılırsa böbreklere, karaciğere zarar verir.
- İlaçların bazılarıyla etkileşimi olabilir.
- Alerjiye yol açabilir.
- Emzirme dönemi ve gebelikte doktorla istişare ederek tüketilmesi önemli unsurdur.
Çörek otu ile yoğurt neye iyi gelir?
Yoğurtla çörekotu karışımı, güçlü antioksidan kaynağı olması sebebiyle kullandığımız çörek otunun başlıca işlevlerinden birisi, kanser hücreleriyle savaşarak iç organların sağlığını korumaktadır. Yoğurtla karıştırılarak tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir.
Çörek otu iltihap söker mi?
Enflamasyon (iltihap) giderici özelliğe sahip olan çörekotundan elde edilen yağ, eklem iltihabı belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Çörekotu bağırsakları çalıştırır mı?
Çörek otu yağı hem metabolizmayı hızlandırır hem tokluk hissi sağlar hem de kabızlık sorununu giderir. Öte yandan zayıflama konusunda da alternatiftir.
Çörek otu sabah aç karnına yenildiği taktirde ne olur?
Yiyeceklerle tepkimeye girmediğinden mideye herhangi zararı yoktur. Dolayısıyla ister aç karnına ister tok karnına tüketilebilmektedir. Ayrıca çörekotu yağı kilo vermeye de yardımcı olduğu biliniyor.
Çörek otu çiğnemeden yutulur mu?
Öğütülmeden yutulduğu taktirde sindirimi zorlaştıracağından çiğneyerek yutmak doğru olacaktır.
Çörek otu kaynatıp içmek neye iyi gelir?
Çörek otunun faydaları arasında gösterilen diğer unsurlarsa kaynatıldığı zaman net biçimde ortaya çıkabilir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur.
Çörekotu mucizesi nedir?
Baharatın faydaları esasında mucize olarak nitelendirilir. En sağlıklı besinler arasında yerini alan tohum, sağlık denilince ilk akla gelenler arasında kendine yer edindi.
Çörek otu yutmak neye iyi gelir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharat, kanserle mücadele ederken size destek olur. Sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanan şişkinlik problemini giderir.
Çörek otu kuranda geçiyor mu?
Allah’ın Elçisi şöyle buyurdu: “Muhakkak ki ‘kara habbede (çörek otunda) samdan başka her derde bir şifa vardır. Sam, ölümdür. ‘Kara habbe’ ise kendisine ‘şuniz’ denilen ‘çörek otudur.”
Peygamber Efendimiz çörek otunu nasıl yerdi?
Halk arasında her derde deva olmasıyla ün salan kara habbe, bilinen adıyla çörek otu, peygamber efendimizin hastalandığında baharatı bal ile karıştırarak içtiği bilinmektedir.
Aşure hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI / Çörek Otunun Zararları / Çörek Otu Nasıl Kullanılır isimli video için tıklayın